Μινιατούρες – κούκλες (Barbie, Ken) μετατράπηκαν από έναν Δραμινό σε ακριβή αντίγραφα που απεικονίζουν τα δρώμενα των μεταμφιέσεων σε διάφορες περιοχές της Δράμας.

Ουσιαστικά πρόκειται για κούκλες τύπου Barbie και Ken, οι οποίες διαμορφώνονται με τα χαρακτηριστικά τραγόμορφων και διονυσιακών μορφών από τα χωριά της Δράμας, όπως μπαμπούγεροι, αράπηδες, χαράπια και αρκούδες, ως ένδειξη τιμής στα ήθη και στα έθιμα που λαμβάνουν χώρα τα τοπικά δρώμενα.

Το «μυαλό» πίσω από αυτή την προσπάθεια απεικόνισης παραδοσιακών μορφών της Δράμας είναι ένας κάτοικος του Ξηροποτάμου, ο Δημήτρης Άρμεν, ο οποίος ασχολείται με τη δημιουργία τέτοιων μορφών τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

«Αρχικά ξεκίνησα να δημιουργώ αυτές τις κούκλες με τις παραδοσιακές φορεσιές του Ξηροποτάμου Δράμας για προσωπική χρήση – να κοσμούν το σπίτι μου- , επειδή ντύνομαι κι εγώ έτσι. Ωστόσο φίλοι και γνωστοί μόλις τις είδαν με παρότρυναν να τις διαφημίσω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι έτσι ήρθε η συνεργασία με αρκετούς πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής» τονίζει στο GRTimes.gr ο δημιουργός του συγκεκριμένου εγχειρήματος, Δημήτρης Άρμεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταμορφώσεις «έρχονται» πολύ κοντά στις πραγματικές φορεσιές που φορούν οι κάτοικοι των περιοχών της Δράμας μέχρι και σήμερα, ώστε να τιμούν τα ήθη και τα έθιμά τους. Κατά βάση οι μινιατούρες – κούκλες απεικονίζουν μορφές από τον Ξηροπόταμο, τον Βώλακα, την Καλή Βρύση, την Πετρούσα, το Μοναστηράκι και τη Νικήσιανη (Αράπηδες, Χαράπια, Αρκούδες).

Επιπροσθέτως, τα υλικά που χρησιμοποιεί ο κ. Άρμεν, ώστε να φτάσει στο τέλειο αποτέλεσμα, είναι είτε από ειδικές παραγγελίες είτε μετά από πολλές ώρες δουλειάς για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, όσον αφορά την ενδυμασία.

«Όλα τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι πολύ καλής ποιότητας, όπως τα κουδουνάκια που είναι από μπρούτζο ή οι γούνες που φυσικά είναι οικολογικές, αντί για κατσικίσιο δέρμα. Όλα είναι ραμμένα στο χέρι και τα κουδούνια και το λουρί, το οποίο γίνεται με ειδική παραγγελία 3D. Τα έξοδα είναι πολλά, διότι όλα είναι ειδικές παραγγελίες. Π.χ. τα κουδουνάκια, παράγονται σε χυτήριο της περιοχής, ώστε να εφαρμόζουν σωστά στις κούκλες» αναφέρει στο GRTimes.gr o δημιουργός.

Τέλος, ο Δημήτρης Άρμεν συμπληρώνει πως η γυναικεία φορεσιά θέλει πιο πολύ λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα να του παίρνει περισσότερη ώρα, για να τη φτιάξει, ενώ η τιμή μίας κούκλας ξεπερνάει τα 100 ευρώ. «Έχω πετάξει πολλά δείγματα, οπότε για να σου «κάτσουν» τα ρούχα ακριβώς στην κούκλα πρέπει να κάνεις πολλές δοκιμές. Η ενδυμασία μου παίρνει το περισσότερο χρόνο, διότι τις κάπες τις φτιάχνω στο χέρι, αλλά πάλι καλά με βοηθούν η πεθερά και η μητέρα μου αρκετά σε αυτό το κομμάτι.

 

Πηγή: Grtimes.gr / Μιχαήλ Παπαβασιλείου