ΠΕΡΙΠΟΥ 90 ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΛΟΓΩ COVID-19

· Μόνιμη πληρότητα που αγγίζει το 100% στις 140 κλίνες Covid του Νοσοκομείου, καθώς και στις 12 κλίνες ΜΕΘ – Χρειάστηκε να γίνει διασωλήνωση ασθενών και εκτός ΜΕΘ

· Αεροδιακομιδή τριών διασωληνωμένων Δραμινών ασθενών με C-130 στην Αθήνα (η πρώτη από περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας σε άλλη) – Εξέπνευσε ο ένας από αυτούς την επόμενη ημέρα στο Νοσοκομείο «Αττικόν»

· Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στη Δράμα και στην κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, με πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών να αναδεικνύουν τα όσα συμβαίνουν σε τοπικό επίπεδο

· Δεύτερη πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή της χώρας η Δράμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε δύο φορές ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς

· 2.000 κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν στην Π.Ε. Δράμας μέσα στο Νοέμβριο

 

 

Μεγάλες απώλειες, αναλογικά με τον πληθυσμό της, μετράει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η νόσος Covid-19 δυστυχώς έχει προκαλέσει περίπου 90 απώλειες Δραμινών πολιτών. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, και τα τρία σωματεία εργαζομένων στο Νοσοκομείο (Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας, Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και Σωματείο Νοσηλευτών), η Δράμα πλήγηκε βαριά από την πανδημία, χάνοντας 85 συνανθρώπους μας (70 στο Νοσοκομείο Δράμας και άλλους 15 περίπου σε γειτονικά νοσοκομεία). Δυστυχώς αυτή η μαύρη λίστα αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς τις επόμενες ημέρες έφυγαν από τη ζωή κι άλλοι νοσηλευόμενοι στο Γ.Ν. Δράμας, ενώ υπήρξαν και νέες απώλειες Δραμινών που νοσηλεύονταν εκτός Δράμας, όπως της 58χρονης νοσηλεύτριας, η οποία νοσηλευόταν διασωληνωμένη στην Αλεξανδρούπολη και έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την δεύτερη απώλεια μέλους του προσωπικού του Νοσοκομείου της Δράμας, το οποίο πληρώνει βαρύ τίμημα, κατά τη διάρκεια αυτής της υπεράνθρωπης προσπάθειας για την παροχή της απαιτούμενης υγειονομικής περίθαλψης σε ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που νόσησαν ή νοσούν με Covid-19.

Όσον αφορά τον αριθμό των νοσηλευόμενων στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Δράμας, οι 3 Κλινικές Covid με τις 140 ανεπτυγμένες κλίνες παρουσιάζουν σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο πληρότητα που αγγίζει το 100%, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις 12 κλίνες ΜΕΘ-Covid. Μάλιστα, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου κρίθηκε απαραίτητο να

γίνει αεροδιακομιδή 3 ασθενών από τη Δράμα (άνδρες ηλικίας 76, 76 και 73 ετών), οι οποίοι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του χειρουργείου, σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς δεν βρέθηκε κρεβάτι ΜΕΘ σε Νοσοκομεία γειτονικών περιοχών. Για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκε αεροσκάφος C-130, το οποίο πέταξε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το αεροδρόμιο «Μ. Αλέξανδρος» της Καβάλας και επέστρεψε στην Αθήνα, μεταφέροντας τους 3 ασθενείς σε ειδικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης. Δυστυχώς, όπως έγινε γνωστό, ο ένας από τους 3 ασθενείς, ηλικίας 76 χρόνων, εξέπνευσε στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου είχε μεταφερθεί, την επόμενη ημέρα της αεροδιακομιδής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αεροδιακομιδή των 3 ασθενών από τη Δράμα ήταν η πρώτη που καταγράφηκε σε πανελλαδικό επίπεδο για μεταφορά ασθενών από περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας σε άλλη περιοχή της χώρας (είχαν προηγηθεί αεροδιακομιδές από νησιά σε άλλα νησιά και από νησιά προς την ηπειρωτική χώρα).

Η είδηση της πραγματοποίησης αεροδιακομιδής ασθενών έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στη Δράμα και σε όσα συμβαίνουν σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της πόλης και την ασφυκτική πίεση που δέχεται στην προσπάθεια περίθαλψης των ασθενών που με νοσούν με Covid-19. Παράλληλα, τέθηκαν στη δημόσια σφαίρα σε πανελλαδικό επίπεδο και ζητήματα που αφορούν την υποστελέχωση και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό του Νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο αυτό, από το πρωί της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων η Δράμα αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα. Σε μια από αυτές τις εκπομπές (στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN) φιλοξενήθηκε και ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Δράμας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Δεν έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο της Δράμας. Έχει πρόβλημα η πόλη και έχει πρόβλημα όλος ο Νομός και πιέζεται λόγω διασποράς του κορωνοϊού». Πρόκειται για μια δήλωση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο και πέρα από τους μεμονωμένους σχολιασμούς πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξαν ανακοινώσεις απάντησης από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, καθώς και από κόμματα και Βουλευτές.

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, επισκέφθηκε τη Δράμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Νοσοκομείο είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τη Διοίκηση και το προσωπικό του για την κατάσταση που επικρατεί. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Νοσοκομείου έκανε λόγο για «εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Δράμας» και υπογράμμισε πως «οι περιγραφές που μου έκαναν γιατροί και νοσηλευτές είναι σοκαριστικές».

Επίσης, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε., πλαισιωμένη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η κ. Καρατζόγλου μίλησε εκτενώς και παρουσίασε πλήθος στοιχείων για το πώς έχει η κατάσταση και για όσα έχουν γίνει στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Δράμας σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εντωμεταξύ, για τον συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών και για την εντατικοποίηση των ελέγχων για αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο αντίστοιχων επισκέψεων και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στη Δράμα βρέθηκαν, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Άγγελος Μπίνης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου Υγείας (Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Δημήτρης Τσαλικάκης).

 

Δεύτερη πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή της χώρας η Δράμα

 

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε, δύο φορές μάλιστα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των καθιερωμένων συνεντεύξεων τύπου στο Υπουργείο Υγείας, η Π.Ε. Δράμας είναι ενταγμένης στις 18 επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, κατέχοντας μάλιστα και τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα, μετά την Πέλλα.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τα εξής: «Ορισμένες περιοχές της χώρας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων 14 ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα, ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε την αναφορά του στη Δράμα και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, λέγοντας τα εξής: «Το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ίδιο σε όλη τη χώρα. Παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες Π.Ε. να είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά. Θα αναφέρομαι συνεχώς στις περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί, οι οποίες σήμερα και σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 14 ημερών είναι οι ακόλουθες 18 περιοχές, των οποίων η σειρά έχει μεταβληθεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση βέβαια τα νέα στοιχεία. Οι περιοχές αυτές είναι η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη».

 

2.000 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας μέσα στο Νοέμβριο

 

Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων με Covid-19 σε τοπικό επίπεδο, μέσα στο Νοέμβριο καταγράφηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, 2.000 Δραμινοί πολίτες που νόσησαν

ή νοσούν με Covid-19. Πρόκειται για έναν αρκετά υψηλό αριθμό, αν ληφθεί υπόψη και ο πληθυσμός της Δράμας.

Βέβαια, το γεγονός ότι μέσα στο Νοέμβριο καταγράφηκαν στην Π.Ε. Δράμας ακριβώς 2.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό, δεν σημαίνει πως τόσα είναι και τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή σε τοπικό επίπεδο, καθώς ο κύκλος του ιού, όπως είναι γνωστό, χρειάζεται 14 ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Από τις συνολικά 30 ημέρες του Νοεμβρίου, στις 5 από αυτές υπήρξε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων (5 Νοεμβρίου 162, 6 Νοεμβρίου 100, 7 Νοεμβρίου 151, 16 Νοεμβρίου 147 και 19 Νοεμβρίου 112). Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στις 5 Νοεμβρίου (162) και τα λιγότερα στις 30 Νοεμβρίου (17).

Σχετικά με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών (μέχρι την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου που γράφονται αυτές οι γραμμές), αυτά έχουν ως εξής:

24 Νοεμβρίου: 33 κρούσματα

25 Νοεμβρίου: 59 κρούσματα

26 Νοεμβρίου: 24 κρούσματα

27 Νοεμβρίου: 40 κρούσματα

28 Νοεμβρίου: 57 κρούσματα

29 Νοεμβρίου: 64 κρούσματα

30 Νοεμβρίου: 17 κρούσματα

1 Δεκεμβρίου: 81 κρούσματα