Στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Δράμας τιμήθηκε, την Κυριακή 6 Απριλίου 2025, η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Μάλιστα, για πρώτη φορά δόθηκε επίσημος χαρακτήρας στον επετειακό εορτασμό, καθώς η 6η Απριλίου έχει οριστεί επίσημα ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού, με απόφαση της Βουλής από το 2022, όμως το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με τον λεπτομερή καθορισμό του εορτασμού εκδόθηκε φέτος.
Αρχικά, εντός του ναού, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των τελειωθέντων κατά τον διωγμό του Θρακικού Ελληνισμού και στη συνέχεια έγινε ομιλία για την ημέρα από τον κ. Νικόλαο Γεωργιάδη, Δρ Ιστορίας. Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, όπου υπάρχει μνημείο για τον Θρακικό Ελληνισμό, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νομού Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Στέλιος Γασπαράκης, η Αντιδήμαρχος κ. Σοφία Τσακιρίδου, η Αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Αβραμίδου, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Χρύσα Σιδερά, εκπρόσωποι φορέων, καθώς και εκπρόσωποι Θρακιώτικων πολιτιστικών συλλόγων, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας λάβαρα.
Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης ανέφερε: «6η Απριλίου, ημέρα μνήμης και περισυλλογής, αφιερωμένη στους Θρακιώτες Έλληνες, που σφαγιάστηκαν και εκδικήθηκαν άδικα». Παράλληλα, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους για την παρουσία τους, καθώς «έδωσαν άλλο χρώμα σε αυτή την εκδήλωση».
Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο νέος Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Δράμας κ. Γιώργος Μεκικτσής σημείωσε: «Η 6η Απριλίου, με απόφαση του Κοινοβουλίου, έχει καθοριστεί Ημέρα Μνήμης για τον Θρακιώτικο Ελληνισμό. Οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι που ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες, πρέπει κάποια στιγμή να βρουν τη δικαίωσή τους εδώ στις ελεύθερες πατρίδες μας και να μπορούμε να τους κάνουμε ένα μνημόσυνο κάθε χρόνο για να θυμόμαστε πρώτον αυτά που προσέφεραν και δεύτερο να διεθνοποιήσουμε όλο αυτό το σύστημα, το οποίο έχει αδρανοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ημέρα αυτή συνέπεσε με την έναρξη των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Δράμας».
Ο Δρ Ιστορίας κ. Νικόλαος Γεωργιάδης επεσήμανε: «Στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων τελέστηκε και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, από το 2012, το μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακιωτών. Φέτος, όμως, είχε μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Ελληνικό κράτος έχει καθιερώσει την 6η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης Θρακικού Ελληνισμού. Όλοι οι Θρακιώτες, οι απόγονοι των προσφύγων, όλοι εμείς που καταγόμαστε από τα θύματα αυτά, κάθε χρόνο θέλουμε να τιμάμε τους πρόγονούς μας σε αυτή εδώ την εκκλησία, όπου είχαν φέρει οι πρόγονοί μας τα κειμήλια από την Αδριανούπολη, από τον ομώνυμο ναό».
Ακόμη ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Θρακιωτών είναι σημαντικό, γιατί οι Θρακιώτες –ήταν βέβαια και οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες- ήταν οι πρώτοι οι οποίοι δέχτηκαν διωγμούς. Μάλιστα τόσο από τους Βουλγάρους από το τέλος του 190υ αιώνα, όσο και από τους Τούρκους στις αρχές του 20ου αιώνα. Η γενοκτονική πολιτική και της Τουρκίας εκείνης της εποχής και της Βουλγαρίας οδήγησε χιλιάδες Έλληνες της Θράκης -και όχι μόνο βέβαια- να εκτοπιστούν στα βάθη της Μικράς Ασίας και πολλοί από αυτούς –οι περισσότεροι- να χάσουν τη ζωή τους στα τάγματα εργασίας μέσα στα άγονα εδάφη της μικρασιατικής γης. Αυτούς τους προγόνους μας, που έχασαν τη ζωή τους, πιστοί στον Ελληνισμό τιμάμε στις 6 Απριλίου».