Τη στιγμή που η κρίση «πολιορκεί» τα νοικοκυριά και οδηγεί την οικονομία στην ύφεση με μαθηματική ακρίβεια, οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν ορισμένα μέτρα για να προστατευτούν από τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται

To ολοένα και αυξανόμενο κόστος διαβίωσης οδηγεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά στο χείλος του γκρεμού, τη στιγμή που οι τιμές καυσίμων και τροφίμων έχουν αγγίξει υψηλά ρεκόρ 40 ετών. Σε συνδυασμό με τις δυσθεώρητες τιμές ενέργειας, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Η πανδημία έπληξε σημαντικά την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ο συνδυασμός της αυξημένης ζήτησης με την έλλειψη προσφοράς λόγω των καθυστερήσεων στα εργοστάσια έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων.

Η δυσμενής κατάσταση στην αγορά τροφίμων και ενέργειας έχει επιδεινωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ΟΗΕ  προειδοποιεί πως ο πόλεμος θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τροφίμων παγκοσμίως κατά 8% με 22% το 2022. 

Ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να συνεχιστεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, επιστρέφοντας στο στόχο του 2% πιθανώς στα μέσα του 2024. Αυτό, προφανώς, μεταφράζεται σε περίοδο σημαντικής οικονομικής δυσκολίας των νοικοκυριών τα οποία δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Σύμφωνα με ειδικούς της Cornwall Insight, το κόστος των λογαριασμών ενέργειας στη Βρετανία θα αυξηθεί από το παρόν ρεκόρ των £1.971 στις £3.245 τον Οκτώβριο και στις £3.364 στις αρχές του 2023.

Η καλύτερη επιλογή για τα νοικοκυριά αυτή τη στιγμή είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειάς τους. 

Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν, επίσης, αυξημένα κόστη στα σούπερ μάρκετ, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) να έχει καταγράψει τρομακτική αύξηση σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι καταναλωτές τώρα πια επικεντρώνονται στην αγορά φθηνότερων εναλλακτικών προϊόντων, ενώ οι ειδικοί τονίζουν πως τα νοικοκυριά θα πρέπει να θέσουν ένα αυστηρό μπάτζετ για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ. Τα προγράμματα εκπτώσεων και μπόνους ορισμένων εκ των αλυσίδων αυτών θα μπορούσαν, επίσης, να μειώσουν εν μέρει το αυξημένο κόστος.

Σε πολλές χώρες, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντισταθμίσουν το οικονομικό πλήγμα με επιδόματα, ιδιαίτερα προς τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Η βρετανική κυβέρνηση, για παράδειγμα, έχει ήδη προσφέρει επίδομα £326, ενώ προγραμματίζει επίδομα £324 το φθινόπωρο. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι θα λάβουν περαιτέρω £300 για την μερική αντιστάθμιση του υψηλού ενεργειακού κόστους τον ερχόμενο χειμώνα. Από τον Οκτώβριο και ύστερα η βρετανική κυβέρνηση θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας κατά £400.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η τρέχουσα αύξηση του κόστους διαβίωσης είναι αναπόφευκτη. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν τι και πόσο καταναλώνουν σε ενέργεια, τρόφιμα και διασκέδαση, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρό προσωπικό μπάτζετ. Θα πρέπει, τέλος, να προχωρούν σε ενδελεχή έρευνα αγοράς έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις καλύτερες ευκαιρίες.

Πηγή: newmoney.gr