ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Κορυφώθηκαν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Βουλγαρικής θηριωδίας κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 1941, στην πόλη της Δράμας, όπως και σε Προσοτσάνη και Δοξάτο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν διεξαχθεί αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

Παρόντες στις κεντρικές εκδηλώσεις στην πόλη της Δράμας ήταν οι Βουλευτές Ν. Δράμας κ.  Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και μέλη πολιτιστικών συλλόγων, μαθητές και πλήθος κόσμου.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο, ενώ η ομιλία για την επετειακή ημέρα έγινε από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο. Ακολούθησε εν πομπή μετάβαση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου, με στάση και κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο κ. Μαμσάκο στην προτομή του Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη στην ομώνυμη οδό. Στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Παύλο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

 

«Ιστορική ημέρα με μεγάλη σημασία για την Μακεδονία»

 

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης ανέφερε: «Ημέρα τιμής και μνήμης η σημερινή για τα εγκλήματα τα οποία διέπραξαν τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Παρόλο ότι πέρασαν 76 χρόνια δεν ήρθαν να καταθέσουν ένα στεφάνι και να ζητήσουν συγγνώμη για τα ειδεχθή εγκλήματα τα οποία έχουν διαπράξει εις βάρος αθώων πολιτών. Να είναι αιωνία τους η μνήμη. Εμείς κάθε χρόνο θα τους τιμούμε για να μαθαίνουν οι νεότεροι, αλλά και για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι μια ιστορική ημέρα, η οποία πραγματικά έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Μακεδονία μας».

 

«Με τη ζωή τους, τη θυσία τους και το αίμα τους μας έδωσαν το δικαίωμα να είμαστε σήμερα εδώ ελεύθεροι»

 

Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος σημείωσε: «Ημέρα τιμής και μνήμης σήμερα για αυτούς τους ήρωες. Τους δικούς μας ανθρώπους που με τη ζωή τους, τη θυσία τους και το αίμα τους έδωσαν το δικαίωμα σε εμάς να είμαστε σήμερα εδώ ελεύθεροι. Τιμή και δόξα σε αυτούς τους ανθρώπους. Μέσα από αυτόν τον αγώνα να παραδειγματιζόμαστε και να μεταφέρουμε τα μηνύματα στους νέους ανθρώπους. Αιωνία τους η μνήμη».