ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟ, ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΩΡΙΣΤΗΣ Κ. ΖΑΡΟΓΛΟΥ, ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΔ Τ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ Γ. ΚΑΨΗΜΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΧΡ. ΒΟΓΙΑΤΖΗ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Την παρουσίαση της ένταξης του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού της Χωριστής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», πραγματοποίησε, με σχετική συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017. Ο κ. Μαμσάκος πλαισιωνόταν από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χωριστής κ. Κωνσταντίνο Ζαρόγλου, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσο Χατζηγιάννη, τον Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Καψημάλη και τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Επίχρισης κ. Χριστόδουλο Βογιατζή.

Μετά την έγκριση των τευχών δημοπράτησης το έργο αναμένεται να προκηρυχτεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ο ορίζοντας υλοποίησής του είναι ένας χρόνος, γεγονός που σημαίνει ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο 2018 ο Βιολογικός της Χωριστής θα παραδοθεί προς χρήση.

Στις δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Η ΔΕΥΑΔ έχει να επιδείξει ένα πολλαπλό έργο υποδομή που επιδρά θετικά στη Δραμινή κοινωνία και όχι μόνο των κατοίκων της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου. Βρίσκομαι στην ιδιαιτέρως ευχάριστη θέση να παρουσιάσω στους συμπολίτες μας ένα σπουδαίο έργο για την περιοχή μας. Αναφέρομαι στον Βιολογικό Καθαρισμό της Δημοτικής Κοινότητας Χωριστής. Πρόκειται για ένα έργο που επί σειρά ετών προσδοκούσε κάθε κάτοικος της Χωριστής. Η Δ.Κ. Χωριστής ανήκει στους οικισμούς γ’ προτεραιότητας και βάσει της κοινοτικής οδηγίας οφείλει να επεξεργάζεται τα λύματά της πριν τη διάθεσή τους. η σκέψη, λοιπόν, για την κατασκευή ανεξάρτητης μονάδος υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, καθώς οι υπόλοιποι οικισμοί είχαν συνδεθεί με αγωγούς βαρύτητας στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας του Δήμου Δράμας. Η ΔΕΥΑΔ προχώρησε στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με την 165 απόφαση του 2010 του Δ.Σ. περί υποβολής της σχετικής αίτησης προς το ΕΠΠΕΡΑΑ. Το 2011 προχώρησε στη δημοπράτηση της μελέτης του έργου και το 2014 ολοκληρώθηκε η έγκριση περιβαλλοντολογικών έργων. Το 2016 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχώρησε στην πρόσκληση για την υποβολή χρηματοδότηση στις μονάδες που είχαν ολοκληρώσει τις μελέτες. Μετά την πρόσκληση η ΔΕΥΑΔ προχώρησε άμεσα στην υποβολή πρότασης έχοντας πλήρη ωριμότητα της μελέτης, ενώ ταυτόχρονα παρείχε και τεχνική υποστήριξη στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου για την υποβολή της δικής του πρότασης, καθώς μέσω προγραμματικής σύμβασης θα υλοποιήσει το έργο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Νευροκοπίου. Έτσι, λοιπόν, σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε την έγκριση της πρότασής μας για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των λυμάτων Χωριστής συνολικού προϋπολογισμού 3.059.000 ευρώ με Φ.Π.Α..

Για αυτό το θετικό αποτέλεσμα θα ήθελα να ευχαριστήσω αρχικά τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αργύρη Πατακάκη, τον Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννη, τον Αντιπρόεδρο κ. Καψημάλη και ειδικότερα το προσωπικό της ΔΕΥΑΔ που καταβάλει το δικό του αγώνα προς όφελος των συμπολιτών μας. Επιτρέψτε μου, όμως, κλείνοντας να τονίσω ότι με την υλοποίηση του έργου η Χωριστή θα αποκτήσει τις υποδομές στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή της Οδηγίας 91/271 της Ε.Ε.. Με το έργο αυτό θα προστατευτεί το υπόγειο υδατικό περιβάλλον στο οποίο σήμερα διατίθενται τα λύματα ανεπεξέργαστα, καθώς και η δημόσια υγεία των κατοίκων, ενώ θα αναβαθμιστεί η ποιότητα του οικοσυστήματος με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής. Η Δράμα προχωράει μπροστά. Και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά ως Δημοτική Αρχή με έργα και όχι με λόγια».

Ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Χωριστής κ. Ζαρόγλου, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., σημείωσε: «Είναι ζωή, είναι ανάσα πνοής για τους κατοίκους της Χωριστής και όχι μόνο. Και για όλα τα όμορα χωριά τα οποία δεχόντουσαν μέχρι σήμερα τα λύματα 3.500 κατοίκων. Ήταν ένα πάγιο αίτημα της Χωριστής πριν από όλα χρόνια. Εύγε στη Δημοτική Αρχή που το υλοποίησε. Εύγε που το προκηρύσσει. Όντως όλη η περιοχή θα αναβαθμιστεί, γιατί από προσωπική εμπειρία, γνωρίζοντας το αγρόκτημά μας σπιθαμή προς σπιθαμή ήταν ένα τόπος που δεινοπαθούσανε ειδικότερα οι αγρότες, ειδικότερα το περιβάλλον, ειδικότερα η Φτελιά και το Μικροχώρι. Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Δράμας, στη ΔΕΥΑΔ, οι οποίοι σκύψανε πάνω στο πρόβλημα και δίνουμε μία λύση η οποία θα είναι για τα επόμενα χρόνια ό,τι καλύτερο για τη Χωριστή».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στο τιμόνι αυτής της μεγάλης Δημοτικής Επιχείρησης και χρηματοδοτούνται τα έργα το ένα μετά το άλλο. Όσο για το συγκεκριμένο έργο να δηλώσω ότι η Δημοτική μας Αρχή με Δήμαρχο τον κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Μόνο δουλεύουμε και τα αποτελέσματα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Όσον αφορά το έργο, ένα σημαντικότατο έργο, χρόνιο πρόβλημα της περιοχής. Το πρόβλημα το ζούσαν πέραν των κατοίκων και όλοι οι διερχόμενοι οδηγοί με τα αυτοκίνητα στην Ε.Ο. Δράμας – Καβάλας. Θα σταματήσει και αυτή η δυσοσμία που ήταν ντροπή για τη Δράμα να έχουμε αυτό το πρόβλημα». «Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της Δημοτικής μας Κοινότητας. Ένα έργο το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δίνει και νέα αναπτυξιακή πορεία στα πράγματα. Να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΔ, προσωπικά το Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, γιατί συνεργαστήκαμε σε απόλυτο βαθμό, και να ευχαριστήσω ακόμη τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, για την υλοποίηση αυτού του έργου. Ευελπιστώ και πιστεύω ότι σε σύντομο χρόνο θα μπούμε σε τροχιά δημοπράτησης και θα υλοποιηθεί το έργο» πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννης.

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Καψημάλης μίλησε για την Τεχνική Υπηρεσία ΔΕΥΑΔ, η οποία «δείχνει για ακόμη μια φορά, μετά την έγκριση της χρηματοδότησης της Ζώνης 3, του μεγάλου έργου ύδρευσης, την ετοιμότητά της ώστε να καταθέσει πρώτη την πρόταση προς την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Πολλά συντηρήτρια προς τον κ. Βογιατζή, το Διευθυντή, διότι στη βαθμολόγηση της πρότασης τυχαίνει να είμαστε πρώτοι». Ακόμη ο κ. Καψημάλης αναφέρθηκε στις διαδημοτικές συνεργασίες, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει αυτή η συνέργεια μεταξύ των υπηρεσιών και μέσα από αυτή την προγραμματική σύμβαση, την οποία θα ολοκληρώσουμε μετέπειτα, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και να βοηθήσουμε τεχνικά τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Νευροκοπίου». Τέλος, ευχαρίστησε «το Δήμαρχο Δράμας, διότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα τα λύματα της Χωριστής. Ό,τι χρειάστηκε η υπηρεσία, όπου χρειάστηκε ουσιαστικά να επισπεύσουμε κάποιες διαδικασίες και ουσιαστικά να ολοκληρώσουμε τη γραφειοκρατία ήταν δίπλα μας και μας βοήθησε», ενώ ευχαρίστησε και τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο.

Τέλος, ο Διευθυντής της Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΔ κ. Βογιατζής ανέφερε: «Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος πρώτα πρώτα ως Χωριστιανός που μετά από 7 χρόνια κατορθώσαμε να έχουμε μια θετική απάντηση για τη χρηματοδότηση για αυτό το έργο, το οποίο είναι πρότυπο και για την περιοχή και για την Περιφέρεια και σαν σύστημα και σαν βιολογικός. Κάναμε μεγάλο αγώνας, υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, στις χρηματοδοτήσεις, αλλά τέλος καλό όλα καλά. Αντέχουμε. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και τους γύρω Δήμους. Και όχι μόνο το Νευροκόπι. Ο βιολογικός της Χωριστής υπάρχει η σκέψη σε λίγο καιρό να βοηθήσει το Δήμο Παρανεστίου και ειδικά την Αδριανή. Να λύσει προβλήματα που έχει περιβαλλοντικά στο χείμαρρο. Αυτές οι συνέργειες, όπως τόνισε και ο Αντιπρόεδρος, είναι απαραίτητες. Εμείς θεωρούμε τη ΔΕΥΑ Δράμας ως επικεφαλής υπηρεσία που αφορά την ύδρευση, την αποχέτευση και γενικά το περιβάλλον στο Νόμο και προσπαθούμε να βοηθάμε τόσο τους συμπολίτες μας όσο και όλους τους κατοίκους. Να δίνουμε ένα καλό παράδειγμα και να είναι όλοι ευχαριστημένοι».