Εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων του κ. Ιωάννη Παπαφλωράτου, Νομικού – Διεθνολόγου και Καθηγητή Στρατιωτικών Σχολών, «Η ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949)» και «Ο Ελληνισμός του Πόντου», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 21 Απριλίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Παπαφλωράτος ανέφερε ότι «Η ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949)» είναι «ένα δίτομο έργο που είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας στα στρατιωτικά αρχεία. Ήμουν ο πρώτος ο οποίος είχα την τιμή να λάβω την άδεια να διερευνήσω τα αρχεία και να τα μελετήσω επί δέκα χρόνια». Όσον αφορά το βιβλίο «Ο Ελληνισμός του Πόντου», ο κ. Παπαφλωράτος σημείωσε: «Καλύπτει σε σύντομη έκταση, γιατί δεν μπορείς να αναλύσεις σε ένα τόμο την ιστορία του Πόντου -θέλεις δεκάδες τόμους- την ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι και τους διωγμούς στη Σοβιετική Ένωση». Όπως είπε, ο σκοπός των βιβλίων είναι «να μάθει όλος ο Ελληνισμός αφενός το τι προσέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην πατρίδα μας και αφετέρου να μάθουν όλοι οι Έλληνες για τον Ποντιακό Ελληνισμό με τη φιλοδοξία –επειδή το βιβλίο το έχω μεταφράσει και στα αγγλικά- να πετύχουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας από όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη ανά την υφήλιο».

Ακόμη, ο κ. Παπαφλωράτος επεσήμανε: «Πρέπει να συμβιβαστούμε επιτέλους με την ιστορία μας. Η ιστορία μας έχει φωτεινές σελίδες, έχει και κάποιες σκοτεινές σελίδες. Πρέπει να τις παραθέτουμε όλες, να μένουμε ενωμένοι, να αφήνουμε τα πολιτικά πάθη και να κοιτάμε πως θα πάει μπροστά ο τόπος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προσφέρει πάρα πολλά και εδώ η Μακεδονία, πέραν του έπους του Μακεδονικού αγώνα που απασχολεί το βιβλίο που τώρα ετοιμάζω, έχει απελευθερωθεί από τις δυνάμεις του ελληνικού στρατού. Έχει χυθεί πάρα πολύ αίμα και πρέπει να καταλάβουν οι νέες γενιές ότι αυτή η γη είναι ποτισμένη με αίμα. Και αυτό το αίμα εμείς δεν θα αφήσουμε να ξανακυλήσει. Θα προασπίσουμε την πατρίδα μας, χωρίς φανατισμούς, χωρίς ακρότητες, χωρίς πατριδοκαπηλία που συνηθίζεται πολύ στις μέρες μας, αλλά με σωστή γνώση της ιστορίας. Γιατί η διαφορά Ελλήνων με Τούρκων είναι ότι εμείς δεν εργαλειοποιούμε την ιστορία. Εμείς τιμούμε τους νεκρούς μας, θρηνούμε για αυτούς».

Το βιβλίο «Ο Ελληνισμός του Πόντου» παρουσίασε ο κ. Κυριάκος Τιλγκερίδης, δικηγόρος και Πρόεδρος των Ποντίων Γλυφάδας, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε: «Ένα πραγματικά μοναδικό βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι μοναδικό γιατί μόνο σε έναν τόμο, μπορεί κανείς να δει, να μάθει την ιστορία του Πόντου, η οποία ως γνωστόν μετράει 3.000 χρόνια στη μακρινή πατρίδα στα παράλια του Ευξείνου Πόντου. Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο, μοναδικός οδηγός, μοναδικό βοήθημα, όχι μόνο για τους Έλληνες με ποντιακή καταγωγή, αλλά για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα που στοιχειωδώς θέλει να γνωρίζει την ιστορία του τόπου μας».

Το βιβλίο «Η Ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949)» παρουσίασε ο κ. Χρήστος Μπολώσης, Υποστράτηγος ε.α., ο οποίος ανέφερε: «Είναι μια λεπτομερέστατη σε δύο τόμους ιστορία, η οποία παρουσιάζει την ιστορία του ελληνικού στρατού και μέσα από αυτήν την πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Είναι ένα βιβλίο το οποίο πρέπει να έχει ο κάθε Έλληνας, όχι για να το διαβάζει, σήμερα 5 σελίδες, αύριο 10 και το τελειώσαμε, αλλά για να ανατρέχει σε αυτό οπότε κάτι προκύπτει, κάποια συζήτηση, κάποια απορία, κάποιο θέμα. Είναι ένα εγκόλπιο. Δεν είναι βιβλίο. Είναι εγκόλπιο να το έχουμε όλοι δίπλα μας να το συμβουλευόμαστε».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Αυτιάς. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Δράμας και Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Χρήστος Μαυρίδης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.