ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΙΡΑΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟ: «ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ»

  • «Το συνολικό ποσό όλων αυτών των έργων είναι πάνω από 30 εκ. ευρώ»
  • «Εδώ και τρεισήμισι χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, μέσω των θέσεων που διεκδίκησα με εκλογική διαδικασία, έτσι ώστε να ετοιμαστούν και να ωριμάσουν μελέτες για χρηματοδότηση είτε από έργα ΕΣΠΑ είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος παρουσίασε μια σειρά έργων τα οποία είτε έχουν ενταχθεί είτε για τα οποία έχουν υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότησης, τα τρεισήμισι χρόνια Διοίκησής του στο Δήμο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαμσάκος, «αυτή είναι η απάντηση της Δημοτικής μας Αρχής προς όλους αυτούς που μηδενίζουν το έργο μας». Ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε ότι «η Δράμα αλλάζει σελίδα», προσθέτοντας ότι τόσο η πόλη όσο και οι Τοπικές Κοινότητες «περνούν πλέον σε τροχιά ανάπτυξης». Μάλιστα, ο κ. Μαμσάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους φορείς όπου είναι Πρόεδρος (ΔΙΑΑΜΑΘ, Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη) ή υπεύθυνος συντονιστής (Ελληνογερμανική Συνέλευση), επισημαίνοντας ότι και αυτές οι θέσεις συνέβαλαν στις χρηματοδοτήσεις έργων είτε από το ΕΣΠΑ είτε από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αναλυτικά, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος στις δηλώσεις του ανέφερε:

«Απευθυνόμενος προς τα Μ.Μ.Ε. και τους συμπολίτες μου, θέλω να τονίσω ότι η Δράμα αλλάζει σελίδα. Η Δράμα και οι Τοπικές Κοινότητες περνούν πλέον σε τροχιά ανάπτυξης, για μια δημιουργική Δράμα. Εδώ και τρεισήμισι χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, μέσω των θέσεων που διεκδίκησα με εκλογική διαδικασία, έτσι ώστε να ετοιμαστούν και να ωριμάσουν μελέτες για χρηματοδότηση είτε από έργα ΕΣΠΑ είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια. Κι αυτό είναι μία απάντηση σε όλους που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να λασπολογούν και να μηδενίζουν το έργο της Δημοτικής μας Αρχής. Εμείς, λοιπόν, τους απαντάμε με έργα. Με έργα πολλών εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα θα κάνω μια πλήρη αναφορά όλων των έργων που έχουν ενταχθεί, καθώς και στις προοπτικές και τις μελέτες που ετοιμάζουμε στο μέλλον για χρηματοδότηση:

-Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Έγκριση 8,4 εκ. ευρώ, όπου ουσιαστικά αλλάζει η όψη όλου του κέντρου της πόλης σε μια βιοκλιματική μελέτη που ενοποιεί τον κήπο με την Αγία Βαρβάρα.

-Έγκριση της Γ’ Ζώνης με το ποσό των 6,14 εκ. ευρώ, όπου ουσιαστικά έχουμε αλλαγή αμιαντοσωλήνων με σωλήνες τρίτης γενιάς PVC στη Νότια περιοχή της Δράμας. Στις περιοχές 40 Εκκλησιών, Προαστείου, Στενημάχου, Αμπελοκήπων και όλης αυτής της περιοχής αλλάζουν οι σωλήνες αμιάντου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

-Έγκριση του Βιολογικού Σταθμού Χωριστής με το ποσό των 2,5 εκ. ευρώ. Ένα έργο ορόσημο για τη Δημοτική Κοινότητα Χωριστής.

-Έγκριση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την βελτίωσης κοινοχρήστων χώρων με το ποσό του 1,2 εκ. ευρώ για την ανάπλαση του ορεινού μας όγκου στην περιοχή Σκαλωτής και Σιδηρονέρου.

-Έγκριση μέσα από την ΟΧΕ Πολιτισμού του Αράπ Τζαμί με 1,6 εκ. ευρώ σε ένα κέντρο ιστορικής μνήμης.

-Έγκριση ΤΕΒΑ. Το επισιτιστικό πρόγραμμα στήριξης 2.950 οικογενειών με το ποσό περίπου των 2 εκ. ευρώ.

-Έγκριση του Κέντρου Κοινότητας με το ποσό των 650.000 ευρώ για στήριξη ευπαθών ομάδων και ανασφαλίστων συμπολιτών μας.

-Χρηματοδότηση της λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με το ποσό των 300.000 ευρώ.

-Μονάδα Μηχανικής Διαλογής με 1 εκ. ευρώ. Ήδη βγήκε ανάδοχος για τη διαμόρφωση του χώρου και ξεκινάει η προμήθεια των μηχανημάτων.

-Χρηματοδότηση για την ανακατασκευή χώρων υγιεινής στο ΕΠΑΛ με το ποσό των 250.000 ευρώ.

-Μας ήρθαν οι εγκρίσεις για 2 INTERREG. Το πρώτο INTERREG, το «LYSIS» είναι για έξυπνη διαχείριση νερού στην Ανάπλαση. Ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 740.000 ευρώ, όπου ο Δήμος της Δράμας ως leader θα αξιοποιήσει το ποσό των 170.000 ευρώ. Και δεύτερον, το πρόγραμμα του “Γεωπάρκου” στην ορεινή περιοχή του Σιδηρονέρου, έτσι ώστε να αναδείξουμε συνολικά όλη αυτή την περιοχή. Το συνολικό πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 610.000 ευρώ και ο Δήμος Δράμας έχει το ποσό των 325.000 ευρώ.

-Έγκριση ευρωπαϊκού προγράμματος του έργου «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ 2020» για την πολιτική κινητικότητας. Σε αυτό συμμετέχουν 16 ευρωπαϊκές πόλεις και για πρώτη φορά ο Δήμος της Δράμας μπαίνει σε ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα με πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις πλέον να συνεργαστεί. Το συνολικό πρόγραμμα είναι 3,8 εκ. ευρώ και ο Δήμος Δράμας συμμετέχει με το ποσό των 103.000 ευρώ.

-Έγκριση της Μονάδας Προδιαλεγμένων. Άρα την επεξεργασία του εργοστασίου κομπόστ. Με 1,55 εκ. ευρώ. Άρα καταλαβαίνετε ότι με αυτά τα 2 εργοστάσια θα λύσουμε πλέον το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και μόνο τα υπολείμματά μας θα μεταφέρονται στο Σιδηρόκαστρο.

-Έγκριση συστήματος διαρροών σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες. Ένα έργο προϋπολογισμού 1,85 εκ. ευρώ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ενέργεια και ουσιαστικά σε μείωση των διαρροών μας.

-Χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους για το 2018 με το ποσό των 300.000 ευρώ και ήδη ετοιμάζουμε προγραμματική σύμβαση για τα επόμενα 3 χρόνια για άλλο 1 εκ. ευρώ για την αναμόρφωση ουσιαστικά και πλέον την εξέλιξη του Φεστιβάλ μας, που είναι σταθμός – ορόσημο στον πολιτισμό και στην πόλη μας.

-Υποβλήθηκε προς χρηματοδότηση το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο. Το παλιό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Με το ποσό του 1,24 εκ. ευρώ.

-Κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης 500.000 ευρώ για αγροτική οδοποιία στις Τοπικές μας Κοινότητες.

-Κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης για εξωτερικούς χώρους σε σχολικά κτήρια με το ποσό των 800.000 ευρώ.

Με ένα όραμα για ένα δημιουργικό μέλλον σχεδιάζουμε την πόλη με ευρωπαϊκή προοπτική. Έχουμε ήδη εκπονήσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε συνεργασία με το Μετσόβειο για μια πιο φιλική πόλη. Ετοιμάζουμε το Διαχειριστικό Σχέδιο Δημοτικού Κήπου. Η βάση για την αξιοποίηση του για τη νέα Ονειρούπολη. Επίσης ετοιμάζουμε Διαχειριστικό Σχέδιο της Αγίας Βαρβάρας για την αξιοποίηση της περιοχής και η βάση για μελλοντικά έργα. Επίσης, ετοιμάζουμε την Περιπέτεια του Νερού, ένα σχέδιο πολιτισμού και τουρισμού για την αξιοποίηση των πηγών της Αγίας Βαρβάρας. Επίσης, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης δημιουργούμε έναν διαδραστικό χώρο παρουσίασης του βουνού στο κτήριο “Μελίνα”.

Το συνολικό ποσό όλων αυτών των έργων είναι πάνω από 30 εκ. ευρώ. Και έχουμε έτοιμες ακόμη αρκετές μελέτες που περιμένουμε να βγουν οι προσκλήσεις για να εντάξουμε κι άλλα έργα.

Αυτή, λοιπόν, είναι η απάντηση της Δημοτικής μας Αρχής προς όλους αυτούς που μηδενίζουν το έργο μας. Και θέλω να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλες ανακοινώσεις.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον κρατικό μηχανισμό και ειδικότερα τον Βουλευτή κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, τους συνεργάτες μου, τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του δήμου και όλων των θεσμικών μου θέσεων. Είμαι Πρόεδρος της διαχείρισης των απορριμμάτων των 22 Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της ΔΙΑΑΜΑΘ, είμαι Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη, όπου συμμετέχουν 52 Δήμοι από όλη την Ελλάδα και Πανεπιστήμια, καθώς είμαι και ο Έλληνας συντονιστής που εκπροσωπεί τους 325 Δημάρχους της Ελλάδας απέναντι σε όλους τους Δημάρχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γερμανίας.

Μέσα, λοιπόν, από αυτές τις θέσεις ευθύνης δίνω προσωπικά και καθημερινά έναν αγώνα για να μπορέσω να αναδείξω την πόλη μου και συγχρόνως να φέρουμε χρηματοδοτήσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και θα δώσουν μέλλον στην μοναδική μας πόλη που λέγεται Δράμα».