ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Α.Μ.Θ. ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

 

  • Ηγουμενίτσα και Αλεξανδρούπολη παίρνουν την σκυτάλη

 

 

To viadiplomacy διοργάνωσε το Σάββατο 16 Μαρτίου, το 1ο Energy & Hubs στην όπου συζητήθηκε ο ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Διαφοροποίηση της Ενέργειας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Είναι βέβαια τιμητικό για ένα δημοσιογράφο να παρευρίσκεται και να συντονίζει κατά το ήμισυ μια τέτοια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα στο ξενοδοχείο Λούση, η οποία θα έχει και συνέχεια για το ENA Channel, μαζί με αξιόλογους συνομιλητές όπως ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, Δ/ντης Ερευνητικών Προγραμμάτων, ΙΔΙΣ (Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) και Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Στυλιανίδης Ευριπίδης και Σωκράτης Ξυνίδης και αρκετοί προσκεκλημένοι από το χώρο της Διπλωματίας, της Ενέργειας, της Επιχειρηματικότητας, της Δημοσιογραφίας, και της Πολιτικής.

Αναδείχθηκε ο ρόλος και η δυνατότητα της Καβάλας, με την ανάγκη της ενεργοποίησης των αυτοδιοικητικών παραγόντων, ώστε να καταστεί η περιοχή κυρίαρχος του παιχνιδιού και «κόμβος» ασφάλειας και προόδου της περιοχής γενικότερα, τόσο από την Ανατολή όσο και προς την Βαλκανική ενδοχώρα

Στη συνάντηση συμμετείχε όπως προείπα ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης, θεσμικοί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της αγοράς του κλάδου της ενέργειας και άλλοι ομιλητές από την περιοχή που κατέθεσαν προτάσεις, ώστε η δυναμική που αναπτύσσει η περιοχή, κυρίως μέσω των δύο λιμανιών σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, να αξιοποιηθεί κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντλώντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Οι απόψεις του κ Φίλη έδωσαν νέα τροφή για συζήτηση αναδεικνύοντας το σημαίνοντα ρόλο της χώρας μας στις επενδύσεις και τις ενεργειακές διαδρομές που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Διαφωτιστική ήταν ή τοποθέτηση του γνωστού διεθνολόγου κ. Φίλη, ο οποίος εξήγησε πως μετά την πρώτη φάση της παγκοσμιοποίησης με το τέλος της ΕΣΣΔ και του Ψυχρού Πολέμου, όπου επικράτησε η ηγεμονία των ΗΠΑ, βρισκόμαστε πλέον στη φάση του μεταδυτικού κόσμου, δηλαδή της μετάβασης του πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο, περιέγραψε το σημαίνονται ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα, και κατ’ επέκταση η Καβάλα με την αποθήκη υγροποιημένου αερίου, προσφέροντας ασφαλή πρόσβαση της Κίνας στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι παρότι η Ρωσία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου (40% της συνολικής ζήτησης) η Κίνα με τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα, προσβλέπει στην Ελλάδα, ως μία πιο αξιόπιστη, πιο προβλέψιμη και πιο προσανατολισμένη στις ανάγκες και επιθυμίες της Ευρώπης δίοδο, σε σχέση με τη γειτονική Τουρκία ή άλλες διαδρομές. Αυτό πρέπει να αναλογιστούν οι τοπικές κοινωνίες, είπε, δίνοντας έμφαση στην ευθύνη που αναλαμβάνουν στη βάση αυτής της ευκαιρίας και αφήνοντας ένα έμμεσο σχόλιο για τις αντιδράσεις που πολλές φορές χωρίς επαρκή γνώση ή με απόλυτο τρόπο, ματαιώνει επενδύσεις που θα ήταν ωφέλιμες για τον τόπο.

Ο κ Ξυνίδης παρουσίασε την πρόταση της εμπορικής αναβάθμισης του αερολιμένα Καβάλας, ενώ ο κ. Δημοσθένης Τουλκίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας, τόνισε την ανάγκη επαναφοράς της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, ώστε να δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας των ωφελειών και της σημασίας εμβληματικών έργων, αναφέροντας την εμπειρία του TAP. Ο κ. Θέμης Κιουρτσής, Πρόεδρος βενζινοπωλών της Θεσσαλονίκης εξήγησε πώς οι σύνθετες επιλογές και ο λαϊκισμός στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου της εξομοίωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης οδήγησαν σε κρατικές απώλειες εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο δικηγόρος κ. Στέργιος Γιαλάογλου έκανε αναφορά στο μαρασμό και την εγκατάλειψη των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας, αναρωτώμενος γιατί η Ελλάδα επέλεξε να αφήσει τις εμπορικές σιδηροδρομικές μεταφορές να παρακμάσουν και τονίζοντας τη σημασία της υλοποίησης της σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Ο δικηγόρος και πρώην Υπουργός κ. Σωκράτης Ξυνίδης παρουσίασε τη πρόταση για δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στο αεροδρόμιο της Καβάλας, με αρχή τη διεξαγωγή μιας καταγραφής και μελέτης από την πλευρά των επιμελητηρίων της περιοχής για να αποτυπωθούν οι ανάγκες. Ο ίδιος υπογράμμισε βέβαια, και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο επενδύσεων γεωθερμίας στις περιοχές Καβάλας και Ξάνθης. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της GEOTECH SA, επεσήμανε την τεχνογνωσία που έχει δημιουργηθεί λόγω της πολυετούς εξόρυξης πετρελαίου.

 

Ο Γεωστρατηγικός ρόλος της Α.Μ.Θ. στις ενεργειακές διαδρομές και τα δίκτυα

 

Μεταξύ των ομιλητών και ο πρ. υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε: «η ΑΜΘ μετεξελίσσεται σταδιακά, όχι απλά σε Ενεργειακό Κόμβο, αλλά σε Εγγυητή Ενεργειακής Ασφάλειας της ΕΕ. Από την περιοχή διέρχεται ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος. Η Αλεξανδρούπολη με την πλωτή εξέδρα LNG γίνεται κεντρικό Ενεργειακό-Hub της Ευρώπης. Η Περιφέρειά μας συμβάλει αποφασιστικά στην πραγμάτωση της βασικής παγκόσμιας Αρχής Ενεργειακής Ασφάλειας που είναι η διαφοροποίηση μορφών, πηγών και δρόμων ενέργειας». Ένα χάρτη της τοπικής οικονομίας περιέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ενώ στο στοίχημα της φθηνής ενέργειας για τις επιχειρήσεις επικεντρώθηκε η Θεοδώρα Κουλούρα, χημικός μηχανικός και Αναπληρώτρια Διευθύντρια στη Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ.

Να σημειωθεί πως άλλες δύο αντίστοιχες διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα, ενώ ο διάλογος που εγκαινιάστηκε το Σάββατο αναμένεται να συνεχιστεί εμπλουτισμένος και με ξένες αντιπροσωπείες την επόμενη χρονιά επί διήμερο ίσως και τριήμερο στην πόλη της Καβάλας.