Πότε και πώς θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων. Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν. Αναλυτικά παραδείγματα για όλες τις περιπτώσεις αναστολών, ανάλογα με το lockdown της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Με 4 ταχύτητες θα πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε 2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα τον φετινό Δεκέμβριο. Το “κλειδί” για τον φετινό υπολογισμό είναι αν η σύμβαση τέθηκε ή όχι σε αναστολή σύμβασης εργασίας το 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος.

Δεδομένου ότι το lockdown επέστρεψε σε όλη την χώρα από τον Νοέμβριο και θα παραμείνει ενεργό και για ένα τμήμα του Δεκεμβρίου, εκτιμάται πως δεκάδες χιλιάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί θα λάβουν φέτος «ψαλιδισμένο» Δώρο Χριστουγέννων και μάλιστα σπαστά, δηλαδή με δυο πληρωμές, μια από τον εργοδότη και μια από το κράτος. Η διαφορετική, μάλιστα, ειδική αποζημίωση του Νοεμβρίου που υπολογίζεται στα 800 ευρώ και όχι στα 534 ευρώ, θέτει ακόμη έναν διαχωρισμό στον υπολογισμό του ποσού. Ένα πρόσθετο ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι τι θα ισχύσει σε περίπτωση που ο μισθωτός είναι σε αναστολή στις 10 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την πάγια νομοθεσία, βάση υπολογισμού του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών.

«Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που λαμβάνει ο εργαζόμενος στις 10 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αν ο εργαζόμενος βρεθεί σε αναστολή την 10η Δεκεμβρίου, τότε πρέπει να αναζητηθεί – κατά την άποψή μου – η προηγούμενη εργάσιμη ημέρα με βάση την οποία σε καθεστώς ενεργής απασχόλησης θα πρέπει να υπολογιστούν οι αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων για την περίοδο που ο εργαζόμενος δούλεψε κανονικά», παρατηρεί ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος – εργατολόγος και προσθέτει : «το Δώρο υπολογίζεται στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή στο μισθό. Συνυπολογίζονται όλες οι υπόλοιπες παροχές που δίδονται τακτικά, όπως έξοδα τηλεφώνου, αυτοκινήτου, ενοικίου, εφόσον θεωρούνται τακτικές αποδοχές».

kar_tri_0094.jpg
Ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος

“Ψαλίδι” για όσους τεθεί σε αναστολή

Όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης κάποιο χρονικό διάστημα από την 1η Μαίου έως 31 Δεκεμβρίου θα πάρουν σπαστά, δηλαδή με δυο πληρωμές «ψαλιδισμένο» Δώρο. Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που θα πληρώσει το κράτος σε όλους τους εργαζόμενους για τις αναστολές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 67 – 69 ευρώ ανά μήνα αναστολής  Αντίστοιχα, το ποσό του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος για τις αναστολές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στα 100 ευρώ ανά μήνα.

Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα της αναστολής τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια :

  • Ο εργοδότης πληρώνει στις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο για τον οποίο η σύμβαση εργασίας ήταν ενεργή εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος, με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου.
  • Το κράτος πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στην χρονική περίοδο της αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος, με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή αρχικά τα 534 ευρώ και ακολούθως τα 800 ευρώ. Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας, το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του Δώρου που του αναλογεί απευθείας στον εργαζόμενο μέσω του συστήματος «Εργάνη». Στόχος είναι η κρατική πληρωμή να συγχρονιστεί με την πληρωμή του εργοδότη, ώστε ο μισθωτός να λάβει και τις δυο πληρωμές στις 21 Δεκεμβρίου.

Με την βοήθεια του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου, το ethnos.gr ετοίμασε έναν πλήρη οδηγό με αναλυτικά παραδείγματα για τις φετινές πληρωμές του Δώρου Χριστουγέννων:

1η ταχύτητα – Ολόκληρος ο 13ος μισθός 

Ολόκληρο τον 13ο μισθό θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου από τον εργοδότη όπως συμβαίνει πάντα οι μισθωτοί που δεν τέθηκαν καθόλου φέτος σε αναστολή από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο.

Για τον υπολογισμό του Δώρου μετράει το 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος. Συνεπώς όσοι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δηλαδή με το πρώτο 45ήμερο, αλλά εργάζονται κανονικά από τον Μάιο έως και 31/12 δικαιούνται ολόκληρο τον 13ο μισθό στις 21 Δεκεμβρίου από τον εργοδότη τους.

2η ταχύτητα 

Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή τον Μάιο ή το καλοκαίρι και έως τον Οκτώβριο, αλλά όχι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο θα λάβουν Δώρο με βάση τον ονομαστικό μισθό τους και την αποζημίωση των 534 ευρώ.

Για παράδειγμα :

Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο θα λάβει 515 ευρώ από τον εργοδότη και 206 από το κράτος, σύνολο 722 ευρώ.

Ο ίδιος εργαζόμενος αν έχει μισθό 1.200 ευρώ θα λάβει 773 από τον εργοδότη και 206 από το κράτος, σύνολο 979 ευρώ.

Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ, σε αναστολή Μάιο και Ιούνιο θα λάβει 774 ευρώ από τον εργοδότη και 137 από το κράτος, σύνολο 911 ευρώ.

Ο ίδιος εργαζόμενος αν έχει μισθό 1.400 ευρώ θα λάβει 1.084 από τον εργοδότη και 137 από το κράτος, σύνολο 1.221 ευρώ.

Σε αυτή την ταχύτητα, κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, που είχαν πριν την αναστολή ονομαστικό μισθό κάτω από 534 ευρώ.

3η ταχύτητα

Εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή τον Μάιο ή το καλοκαίρι και μπαίνουν ξανά τον Νοέμβριο, θα λάβουν Δώρο με βάση τον ονομαστικό μισθό, τα 534 και τα 800 ευρώ.

Για παράδειγμα :

Εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή Μάιο και Νοέμβριο θα λάβει 619 ευρώ από τον εργοδότη και 169 από το κράτος, σύνολο 788 ευρώ.

Ο ίδιος εργαζόμενος αν έχει μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει 774 από τον εργοδότη και 169 από το κράτος, σύνολο 943 ευρώ.

Ο ίδιος εργαζόμενος αν έχει μισθό 1.200 ευρώ θα λάβει 929 από τον εργοδότη και 169 από το κράτος, σύνολο 1.098 ευρώ.

Ο ίδιος εργαζόμενος αν έχει μισθό 650 ευρώ θα λάβει 503 από τον εργοδότη και 169 από το κράτος, σύνολο 672 ευρώ.

Σε αυτή την ταχύτητα, κερδισμένοι βγαίνουν :

  • οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, που είχαν πριν την αναστολή ονομαστικό μισθό κάτω από 534 ευρώ, όπως επίσης και
  • οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ – αρκεί να έχουν μόνο ένα μήνα αναστολής την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Διασώζονται αν έχουν μέχρι 2 μήνες αναστολής πριν τον Νοέμβριο. Για παράδειγμα εργαζόμενος με μισθό 650 ευρώ που ήταν σε αναστολή τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο, θα λάβει 421 ευρώ από τον εργοδότη και 237 ευρώ από το κράτος, σύνολο 658 ευρώ

4η ταχύτητα

Εργαζόμενοι σε αναστολή για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, θα λάβουν Δώρο Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό τους και τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης.

Για παράδειγμα :

Εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ, σε αναστολή Νοέμβριο και τις πρώτες 13 ημέρες του Δεκεμβρίου, θα λάβει 679 ευρώ από τον εργοδότη και 144 από το κράτος, σύνολο 823 ευρώ.

Ο ίδιος εργαζόμενος αν έχει μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει 849 από τον εργοδότη και 144 από το κράτος, σύνολο 993 ευρώ.

Ο ίδιος εργαζόμενος αν έχει μισθό 1.200 ευρώ θα λάβει 1.019 από τον εργοδότη και 144 από το κράτος, σύνολο 1.163 ευρώ.

Σε αυτή την ταχύτητα, κερδισμένοι βγαίνουν :

  • οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, που είχαν πριν την αναστολή ονομαστικό μισθό κάτω από 534 ευρώ, όπως επίσης και
  • οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με ονομαστικούς μισθούς έως 800 ευρώ.
Πηγή: ethnos.gr