ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Την Επιτροπή Εορτασμού για τα 100 χρόνια της Δόξας Δράμας συνάντησε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος. Η επιτροπή αποτελείται από τους κ.κ. Δημοσθένη Παγωνά εκ μέρους του Γ.Σ. Δόξα, Ανδρέα Οταπασίδη, εκ μέρους της ΠΑΕ Δόξα, και Θωμά Μαργαρίτη, εκ μέρους των φιλάθλων. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Γιάννης Καψημάλης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής και ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς.

Όπως έγινε γνωστό, το 2018, που η Δόξα Δράμας γιορτάζει τα 100 χρόνιά της, θα ανακηρυχθεί ως έτος Δόξας Δράμας και όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των δημοτικών του επιχειρήσεων θα είναι αφιερωμένες στα εκατοντάχρονα των «Μαυραετών». Παράλληλα, αντίστοιχες επισκέψεις της Επιτροπής για τα 100 χρόνια της Δράκας θα πραγματοποιηθούν και στους Δημάρχους των περιφερειακών Δήμων του Νομού και αντίστοιχα θα ζητηθεί τόσο η ανακήρυξη του 2018 ως έτος Δόξας όσο και οι αναφορές για τα 100 χρόνια των «Μαυραετών» και στις κορυφαίες εκδηλώσεις και των λοιπών Δήμων. Αντίστοιχη θα είναι και η προσπάθεια όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τη «Δραμοινογνωσία».

Ο εορτασμός θα αφορά όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες φιλοδοξούν να βάλουν τη Δόξα σε κάθε σπίτι. Όπως έγινε γνωστό, πέραν των εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους φορείς του Νομού, θα υπάρξει έκθεση φωτογραφίας στην κεντρική πλατεία της Δράμας, η οποία θα παρουσιαστεί και στις κεντρικές πλατείες των άλλων Δήμων. Ακόμη, υπήρξαν επαφές με το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών για ανέβασμα θεατρικής παράστασης, ενώ οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν και παρουσιάσεις βιβλίων. Το εορταστικό κλίμα θα είναι διάχυτο στην πόλη, καθώς θα τοποθετηθούν μεγάλες σημαίες σε κεντρικές κολόνες της Δράμας, ενώ σημαιοστολισμός θα υπάρχει και σε κεντρικά σημεία των εισόδων της πόλης. Ακόμη, σχεδιάζονται πολυήμερες εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία με συμμετοχή καλλιτεχνών που έχουν γράψει τραγούδια για τη Δόξα και τη Δράμα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις για παιδιά.

 

«Όλη η Δράμα μια γιορτή για της Δόξας την τιμή»

 

Στις δηλώσεις του ο πρώην Δήμαρχος Δράμας και μέλος της Επιτροπής για τα 100 χρόνια της Δόξας κ. Θωμάς Μαργαρίτης ανέφερε:

«Φέτος η ιστορική μας ομάδα, η Δόξα, κλείνει τα 100 χρόνια ζωής της, από το 1918 μέχρι το 2018. Η Δόξα είναι περιττό να σας πω ότι είναι έννοια ταυτόσημη και συνδεδεμένη με τη Δράμα, διότι ιδρύθηκε ακριβώς 6 χρόνια μετά την Απελευθέρωση το 1913 και ουσιαστικά ήταν η φωνή της Β. Ελλάδος προς το αθηνοκεντρικό κράτος, που μέσω του ποδοσφαίρου έδειξε παντού την ύπαρξή της. Άρα Δόξα και Δράμα είναι το ίδιο πράγμα και νομίζω ότι με πανηγυρικό τρόπο πρέπει να εορτάσουμε τα 100χρονα της Δόξας. Προς τούτο, με συναπόφαση της ΠΑΕ του Γυμναστικού Συλλόγου Δόξα Δράμας, αλλά και της επιτροπής φιλάθλων που απαρτίζεται από 3 εκπροσώπους, εμένα τον κ. Οταπασίδη και τον κ. Παγωνά, καταρτίστηκε ένα πρόγραμμα εορτασμού, το οποίο θα διαρκέσει ολόκληρο το χρόνο. Ασφαλώς από το πρόγραμμα εορτασμού δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει ο μητροπολιτικός Δήμος της Δράμας. Για αυτό, λοιπόν, και από τις προσυνεννοήσεις που έχουμε κάνει, έχουμε υποβάλλει αίτημα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και προς τον κ. Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ούτως ώστε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ανακηρυχθεί όλο το έτος του 2018 έτος Δόξας Δράμας και όλες οι εκδηλώσεις, τις οποίες κάνει ο Δήμος όλη τη χρονιά, να αποτελούν συνδιοργάνωση και να είναι αφιερωμένες στη Δόξα. Τα Ελευθέρια, το Dramaica, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, η Ονειρούπολη να είναι αφιερωμένες στα 100χρονα της Δόξας. Ταυτόχρονα, ζητάμε την ελάχιστη οικονομική συμβολή του Δήμου. Τα περισσότερα θα γίνουν και από τις επιτροπές των φιλάθλων και από την ΠΑΕ. Υπάρχουν τμήματα που έχουν αναλάβει αποκλειστικά η ΠΑΕ, άλλα θα αναλάβει η ομάδα των φιλάθλων και η συμμετοχή του Δήμου θα είναι όσον αφορά τη συνδιοργανώση των εκδηλώσεων αυτών. Νομίζω ότι θα γίνει δεκτό, διότι το αξίζει η Δόξα, η οποία είναι συνώνυμη με τη Δράμα. Υπάρχουν και άλλες δράσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον Εμπορικό Σύλλογο, με το Επιμελητήριο, για να δώσουμε και μέσω της αγοράς το σύνθημα ότι πρέπει να εορταστούν τα 100χρονα. Είναι ένα κομμάτι που το συζητάμε. Έχουμε επαφές με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για έκθεση ζωγραφικής, για καλύτερη έκθεση των μεγαλύτερων παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου. Να μπει η Δόξα μέσα στα σπίτια, να γίνουν κουβέντες με τους γονείς, οι οποίοι ασφαλώς και θα βοηθήσουν τα παιδιά. Και πάρα πολλές άλλες δράσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στη διάρκεια. Στόχος μας είναι φέτος όλη η Δράμα μια γιορτή για της Δόξας την τιμή, γιατί ακριβώς αποτελούσε και αποτελεί την μεγαλύτερη και ζωντανότερη διαφήμιση της Δράμας¨».

 

«Δράμα και η Δόξα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τους Δραμινούς»

 

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος δήλωσε μετά τη συνάντηση με την επιτροπή για τα 100 χρόνια της Δόξας:

«Θεωρώ και θεωρούμε όλοι στη Δράμα ότι Δόξα και Δράμα είναι έννοιες ταυτόσημες, οι οποίες χαρακτηρίζουν την πόλη και το Νομό μας. Με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση τόσο προσωπικά όσο και από τους συνεργάτες μου, θα συμμετέχουμε ως Δήμος Δράμας σε αυτά τα 100 χρόνια, τα οποία είναι σημαντικά για την ιστορική μας ομάδα, αλλά το οφείλουμε και απέναντι στην μεγάλη ιστορία της ομάδας και στους πολλούς φιλάθλους που έχει η ομάδα όχι μόνο εδώ στη Δράμα, πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά. Πιστεύω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, έτσι ώστε με αυτά τα 100 χρόνια να αναδείξουμε την μεγάλη ιστορία της ομάδας, γιατί οι χαρές και οι νίκες που έδωσε στο Δραμινό στερέωμα ήταν πολλές και σημαντικές. Και φυσικά ο Δήμος της Δράμας, μαζί με όλες τις δημοτικές του επιχειρήσεις, θα συμβάλλουν έτσι ώστε αυτό το γεγονός να γίνει γνωστό όχι μόνο στο Νομό μας, αλλά και μέσα από τις δράσεις των δημοτικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι ένας παγκόσμιος θεσμός και η Ονειρούπολη έχει ξεφύγει από τα όρια της Δράμας, της Περιφέρειας και της Ελλάδας. Συγχρόνως οι δράσεις που αναπτύσσονται από όλους τους φορείς της Δράμας θα δώσουν αυτό το μεγαλείο που οφείλουμε να προσδώσουμε όλοι σε αυτή μας την ιστορική ομάδα. Συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες όλο το σχήμα που συμμετέχει για αυτά τα 100 χρόνια. Τελειώνοντας, τονίζω ότι η Δράμα και η Δόξα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τους Δραμινούς, αλλά και γενικά την αγάπη των Δραμινών απέναντι και στην πόλη τους και στην ομάδα τους».

 

Οδός Τάκη Λουκανίδη

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος ανέφερε πως άμεσα θα υπάρξει πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου για δοθεί σε κάποια οδό της πόλης το όνομα του ποδοσφαιριστή Τάκη Λουκανίδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και ο οποίος είχε μεγαλουργήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τη Δόξα Δράμας και όχι μόνο.