Με 14 θέματα (9 τακτικά και 5 έκτακτα) πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιουνίου 2022, με τις εργασίες του σώματος να διαρκούν περίπου τρεισήμισι ώρες.

Μετά τη συζήτηση των προ ημερήσιας διάταξης θεμάτων, δηλαδή τα ερωτήματα από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και τις απαντήσεις των στελεχών της Δημοτικής Αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο εισήλθε στην ημερήσια διάταξη.

Το πρώτο θέμα συζήτησης αφορούσε την έκδοση ψηφίσματος για άρση της αναστολής εργασίας όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί, μετά από σχετικό αίτημά τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, στη συνεδρίαση παρέστησαν υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή, ενώ εκ μέρους τους τοποθετήθηκε και παρουσίασε τις θέσεις τους η δικηγόρος τους. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος και αυτός μίλησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Δράμας λόγω της αναστολής εργασίας των συναδέλφων του.

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, το πρόβλημα αφορά περίπου 120 οικογένειες στον Νομό Δράμας, δημόσιοι και ιδιωτικοί υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εδώ και 10 μήνες δεν έχουν κανένα εισόδημα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως πλέον δεν συντρέχουν έκτακτες υγειονομικές συνθήκες και ότι πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης των συγκεκριμένων ανθρώπων. Οι υγειονομικοί σε αναστολή, διά του εκπροσώπου της, ζήτησαν ευαισθητοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτή την αδικία, για την οποία δεν υπάρχουν λόγοι να την υφίστανται. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν χωρά εκδικητικότητα για τη συνέχιση της αναστολής, ενώ η επιστροφή των εργαζομένων θα ενισχύσει το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Δράμας.

Όλες οι παρατάξεις στήριξαν το αίτημα των υγειονομικών σε αναστολή, με βασικό επιχείρημα ότι πλέον έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί και όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Έτσι, το σώμα αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος για άρση των αναστολών και την επιστροφή των υγειονομικών στις εργασίες τους.

Ψήφισμα στήριξης στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Ένα άλλο ψήφισμα που αποφάσισε να εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας αφορούσε την έκδοση ψηφίσματος στήριξης στο «Χαμόγελο του Παιδιού», μετά την αλλαγή στη νομοθεσία σχετικά με τη λειτουργία φορέων κοινωνικής προστασίας.

Ομόφωνα όλες οι παρατάξεις στήριξαν το συγκεκριμένο αίτημα αναγνωρίζοντας το κοινωνικό έργο και τον ρόλο που έχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Δράση «Αθλητισμός και Παιχνίδι 2022»

Ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την υλοποίηση από τον Δήμο Δράμας της δράσης «Αθλητισμός και Παιχνίδι 2022», σχετικά με την απασχόληση παιδιών κατά τους θερινούς μήνες. Η σχετική εισήγηση έγινε από την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας κα Αναστασία Τόλιου, η οποία στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αναπλήρωνε τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος απουσίαζε.

Τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία της η κα Τόλιου παρουσίασε λεπτομέρειες της συγκεκριμένης δράσης, την οποία χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα σημαντική για γονείς και παιδιά». Όπως είπε, το πρόγραμμα αφορά 100 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών και θα περιλαμβάνει αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8.00-14.30, για διάστημα 5 εβδομάδων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 18 Ιουλίου έως τις 19 Αυγούστου στους χώρους του 5ου Γυμνασίου. Η κα Τόλιου εξήγησε πως εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα να υλοποιηθεί η δράση μέσα από τους εργαζόμενους του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, όμως οι προσλήψεις των απαιτούμενων ειδικοτήτων δεν έχουν προχωρήσει, για αυτό επιλέχθηκε να υλοποιηθεί μέσω πιστοποιημένου ιδιωτικού φορέα, ο οποίος θα λάβει 10.000 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου του Φ.Π.Α.

Από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα υπάρξει ανταπόκριση στη δράση από γονείς και παιδιά, καθώς υλοποιείται αρκετά μετά το κλείσιμο των σχολείων. Επίσης, τέθηκαν προβληματισμοί και για τη διαδικασία υλοποίησης μέσω της ανάθεσης σε ιδιώτη. Τελικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, κατά οι παρατάξεις «Project για τη Δράμα», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα», ενώ η παράταξη «πόλη+ζωή» ψήφισε «παρών», με τη λογική ότι θεωρεί σημαντικό το πρόγραμμα, διαφωνώντας όμως με τον τρόπο με τον οποίον αυτό θα υλοποιηθεί.

Εκδηλώσεις «Καλοκαίρι στην Πόλη 2022»

Ένα άλλο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε την έγκριση πραγματοποίησης πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δράσεων με τίτλο «Καλοκαίρι στην Πόλη 2022», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 18 Ιουλίου έως 12 Αυγούστου σε διάφορα σημεία της Δράμας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο και παιχνίδια νερού, γνωριμία με το τένις και διαδραστικά παιχνίδια, αγώνες τάβλι και αναβίωση παιχνιδιών εποχής, αφήγηση μύθων και θρύλων από την παράδοση και ανταλλαγή βιβλίων, προβολή κινηματογραφικής ταινίας, συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Χωριστής, αφιέρωμα στη Σμύρνη, διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική για εφήβους και ενήλικες, μουσική συναυλία το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου. Οι χώροι διεξαγωγής είναι τα γρασίδια και το θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, το 14ο Δημοτικό Σχολείο στη Νέα Κρώμνη, τα Βυζαντινά Τείχη, η περιοχή της Ανάπλασης, το πάρκο Σαμοθράκης και Ορτακίου και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Δράμας.

Η σχετική εισήγηση έγινε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλη Τάσσου, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να προσφερθούν πολιτιστικές δράσεις στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στη λήξη των «Ελευθερίων» και στην έναρξη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, ενώ μίλησε και για τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα τους, καθώς θα υλοποιηθούν και σε γειτονιές της πόλης. Από πλευράς αντιπολίτευσης τέθηκαν ενστάσεις κυρίως για το κόστος, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 28.000 ευρώ. Τελικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Θετικά ψήφισε η Δημοτική Αρχή, αρνητικά οι παρατάξεις «Project για τη Δράμα» και «Προοπτική για τη Δράμα» και «παρών» οι παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Λαϊκή Συσπείρωση».