Το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα, με εκατέρωθεν δηλώσεις και ανακοινώσεις, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα όσο και για την εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ Α.Ε., η οποία το διαχειρίζεται.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό θα τεθεί και ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς κατατέθηκε σχετική επερώτηση από την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» (Λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Εντωμεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα αναρτήθηκαν στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. δύο σχετικά έγγραφα. Το πρώτο αφορά την επικύρωση του 1ου Πίνακα Αξιολόγησης Προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Το δεύτερο έγγραφο σχετίζεται με την ένταξη των πράξεων που αφορούν την ενίσχυση 1.022 επιχειρήσεων και από τους πέντε Νομούς της Περιφέρειας, οι οποίες αναφέρονται και ονομαστικά (Το έγγραφο με όλη τη λίστα ΕΔΩ).

Πότε θα πληρωθούν οι επιχειρήσεις

Το ζήτημα βέβαια που απασχολεί όλους όσοι κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι ο χρόνος που θα γίνουν οι πληρωμές.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Καβαλιώτης θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωστής Σιμιτσής παρέθεσε σχετικά στοιχεία με το πρόγραμμα (περισσότερα ΕΔΩ), σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως “πήρε μπροστά το σύστημα και ο χρονικός ορίζοντας πληρωμής δεν είναι μακρινός”.

Όπως είπε, το υπάρχον χρονοδιάγραμμα προβλέπει πληρωμές των περισσοτέρων αιτήσεων τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Σχετικά με τις πρώτες 1.022 επιχειρήσεις που ήδη έχουν έγκριση αναρτημένη στη «Διαύγεια», αλλά και άλλες 1.500 περίπου που έχουν εγκριθεί, η εκτίμηση του κ. Σιμιτσή, είναι ότι θα πληρωθούν προς τα τέλη Μαρτίου, σε μια μετριοπαθή προσέγγιση.

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι από το πρόγραμμα της Περιφέρειας θα λάβουν από 2.000 έως 15.000 ευρώ.