ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

Οι δημοτικές εκλογές 2023 θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023, ενώ προβλέπονται και επαναληπτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου όπου χρειαστεί να γίνει δεύτερος γύρος εκλογών. Δηλαδή, είχαμε που είχαμε τις κοινοβουλευτικές, ο πυρετός δεν λέει να κοπάσει.

Οι παράγοντες στις δημοτικές εκλογές που κρίνουν το αποτέλεσμα είναι κυρίως αστάθμητοι. Δεν πρέπει να υπάρχουν λάθη που μπορεί να γίνουν τελευταία στιγμή και να ανατρέψουν την παρτίδα, αλλά μόνο συμφωνίες… αν ακολουθεί δεύτερη Κυριακή!

Το παιχνίδι παίζεται κυρίως στις εσωτερικές συμφωνίες και στους αντιπάλους προς τα πού θα κινηθούν, αν και το γενικό κριτήριο και η ανθρωπογεωγραφία κάθε Δήμου συνήθως δίνει την τάση από πιο νωρίς.

Πολλές φορές λέμε ότι η προσωπικότητα των επικεφαλής παίζει σημασία, αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν και στη δυναμική του καταρτισμένου ψηφοδελτίου. Ωστόσο, αυτό το 150% των υποψηφίων που θέλει ο νέος νόμος για τους συνδυασμούς οδήγησε σε περίεργους συσχετισμούς, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι Δήμαρχοι να κλείσουν όπως-όπως τα ψηφοδέλτιά τους αντί να τα καταρτίσουν και το κυριότερο να μην μπορούν να ηγηθούν ουσιαστικά του ψηφοδελτίου τους κρατώντας όσες γραμμές και διατηρώντας τα χτυπήματα κάτω από την μέση και την περίσσια ανθρωποφαγία σε περιορισμένο επίπεδο. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι και οι ίδιοι υποψήφιοι δεν κρατούν μια στάση ευγενική πολιτισμένη, δημοκρατική, αλλά όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών η αντιπαλότητα μεγαλώνει και όλα τα άλλα πηγαίνουν στην άκρη.

Πάντα; Σε καταστάσεις εγρήγορσης και πίεσης βγαίνει ο πραγματικός χαρακτήρας του καθενός μας, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται με τίποτε. Την επομένη των εκλογών ως δια θαύματος η αλλαγή προσωπικότητας είναι εμφανής και κατευθύνεται στην εξασφάλιση ενός look ήπιου, πολιτισμένου και ταυτόχρονα ερμαφρόδιτου.

Δεν καταλαβαίνω το τι προσδοκούν από το να εμφανίζονται ξαφνικά ανά τσούρμο σε εκδηλώσεις πάσης φύσεως, όταν μέχρι πρότινος δεν είχαν πάει ούτε σε μια. Δεν καταλαβαίνω το τι θέλουν να δείξουν και το τι να αποκομίσουν με τη συνεχόμενη παρουσία τους και τις επισκέψεις τους σε οργανισμούς δημόσιους και δημοτικούς, αλλά και σε συλλόγους και υπηρεσίες, δείχνοντας τι; Μιας και από το τελείωμα των εκλογών και μέχρι την επομένη φορά που θα είναι μετά 5 χρόνια δεν θα ξαναπατήσουν σε αυτά τα μέρη εξαίροντας την περίοδο που κόβουν τις πρωτοχρονιάτικες πίτες και τους αποκριάτικους χορούς και συνεστιάσεις.

Αυτό δε που μένει από όλη την εικόνα των υποψηφίων που ακολουθούν αυτές τις τακτικές είναι το πλατύ ψεύτικο χαμόγελο και οι φειδωλές υποσχέσεις φτάνει να κερδίσουν την ψήφο.

Έτσι παρατηρείται υποψήφιος με λιγότερους υποψηφίους, που όμως κατήρτισε ψηφοδέλτιο, το δούλεψε δηλαδή, να εμφανίζει μεγαλύτερη δυναμική από άλλον που έβαζε όποιον έβρισκε, ακόμη και δύο ή τρία άτομα από την ίδια οικογένεια. Βεβαίως, αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη, όμως τα νέα Δημοτικά Συμβούλια θα πρέπει να απαρτίζονται από πρόσωπα που έχουν να προσφέρουν, είναι επαρκή και μπορούν να εργαστούν για το καλό των δήμων τους. Είναι και η μείωση των θέσεων των Δημοτικών Συμβούλων που δημιουργεί και εσωτερικό ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να επαναλαμβάνεται πάλι το φαινόμενο της «κουμπαριάς», των σογιών και των μετρημένων ψήφων… στην κάλπη!

Όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το κλίμα συνεχώς διολισθαίνει στην απόλυτη τοξικότητα επαναφέροντας στο προσκήνιο ντροπιαστικές πρακτικές και καταστάσεις του παρελθόντος, που αμαύρωσαν την εικόνα μιας ευπρεπούς εκλογικής διαδικασίας.

Οι εκλογές για τον Δήμο Δράμας, όσο πλησιάζουμε προς την 8η Οκτωβρίου, γίνονται ιδιαίτερα αμφίρροπες και αυτό είναι που δημιουργεί σε κάποιους άγχος, ανησυχία και νευρικότητα, στοιχεία που επιφέρουν απώλεια ψυχραιμίας. Και όταν κάποιος χάνει την ψυχραιμία του, είναι ικανός για όλα, ακόμα και για τα χειρότερα.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η «τραμπουκική κουλτούρα» ορισμένων, τότε το παζλ ολοκληρώνεται και δημιουργείται το τοξικό σκηνικό, που απειλεί να κυριαρχήσει και σε αυτές, όπως και σε προηγούμενες εκλογές στη Δράμα. Οι υποψήφιοι, όποιοι και αν είναι, θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να λειτουργήσουν υπεύθυνα και με αξιοπρέπεια, θέτοντας και κόκκινες γραμμές στην προεκλογική τους εκστρατεία και την προσπάθεια να εκλεγούν και όχι να καπηλεύουν ο ένας τον άλλον δίχως την αίσθηση του φρονήματος αλλά και την ισότητα του εκλέγεσθαι.

Η πολιτική σκέψη/ανάλυση στο προσκήνιο, οι ευαισθησίες ακονισμένες, οι υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν, τα social media (ξανα)παίρνουν φωτιά. Κι άξαφνα, πολλοί φίλοι και δικοί μας άνθρωποι κατεβαίνουν υποψήφιοι, συνήθως πλάι στον υποψήφιο Δήμαρχο που τους πρότεινε να κατεβούν μαζί του. Ένα σωρό παρατάξεις, εμφανείς αισθητικοί – πολιτικοί διαχωρισμοί μεταξύ αριστερών και δεξιών και δεν συμμαζεύεται.

Ένα ερώτημα που ανακύπτει είναι «γεμίσαμε τόσο ευυπόληπτους πολίτες που θέλουν να ενεργοποιηθούν ή όλοι αυτοί οι υποψήφιοι προσδοκούν καλά χρήματα; Ή μια θέση δουλειάς;» κι ένα άλλο, εξίσου εύλογο πιθανώς, «μα είναι δυνατόν ο Κωστάκης ο γιος της κυρά Γιώργαινας να κατεβαίνει σύμβουλος, που κάθεται στο προποτζίδικο από το πρωί ως το βράδυ και σκαλίζει τη μύτη του καθώς περπατά στο δρόμο;». Μια στιγμούλα, ένα ένα.

Τι κερδίζει ένας Δημοτικός Σύμβουλος, σε σχέση με Δημάρχους κι Αντιδημάρχους; Απλά και σταράτα: δεν κερδίζει και πολλά, παιδιά. Δεν μπορεί δηλαδή να είναι το χρήμα το βασικό κίνητρο ενός ανθρώπου που κατεβαίνει υποψήφιος, μην τρελαθούμε.

Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι παίρνουν μια αποζημίωση ανά συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν, της τάξης των 42 ευρώ. Το ύψος της καταβαλλόμενης αποζημίωσης ανά συνεδρίαση και έως τέσσερις μηνιαίως δεν δύναται να υπερβαίνει το 1% της μηνιαίας αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων που είναι 4.275 ευρώ.

Οι Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων των οποίων ο πληθυσμός είναι πάνω από 100.000 πολίτες, αμείβονται με το ποσό των 4.275 ευρώ. Σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνονται ο Δήμος Αθηναίων και 16 ακόμα μεγάλων πόλεων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πειραιάς, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Περιστέρι, Ρόδος, Ιωάννινα, Χανιά, Αχαρνές, Νίκαια, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Εύοσμος, Καλλιθέα).

Μια αναμφισβήτητα καλή θέση είναι αυτή του Αντιδημάρχου, καθώς παίρνει 2.137 ευρώ, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 900,00 ευρώ. Το ίδιο ποσό με τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων λαμβάνουν και οι Περιφερειάρχες, ενώ οι Αντιπεριφερειάρχες λαμβάνουν το ποσό των 3.206 ευρώ.

Όσον αφορά τους Δήμους στο οποίους ο πληθυσμός είναι από 20.000 έως 100.000, η αμοιβή του Δημάρχου ανέρχεται στα 3.420 ευρώ -βρέθηκα σε ένα σπίτι καλεσμένος στο χωριό του Δημάρχου ο όποιος έλεγε ότι τα χρήματα που παίρνει ως Δήμαρχος είναι 1500 ευρώ -, του Αντιδημάρχου στα 1.710 ευρώ ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνει μηνιαίως 720 ευρώ.

Οι αντίστοιχες αμοιβές σε Δήμους κάτω από 20.000 κατοίκους για τον Δήμαρχο είναι 2.565 ευρώ, για τον Αντιδήμαρχο 1.282, ενώ για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου 540 ευρώ. Κοινώς, καλύτερα, τελικά, να είσαι πρώτος στην πόλη, παρά στο χωριό.

Όμως, ένας Δημοτικός Σύμβουλος μπορεί, αν είναι καπάτσος, να κερδίσει την εύνοια της γειτονιάς, της περιοχής του: από κανένα κερασμένο καφεδάκι στο στέκι του στην πλατεία, μέχρι μια γενικότερη άνοδο του κύρους του. Δεν είναι και ελάχιστο κατόρθωμα να βρίσκεσαι εκλεγμένο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της γειτονιάς σου, πέρα από την πλάκα. Άνθρωπος με σοβαρές βλέψεις για την πολιτική μπορεί κάλλιστα να σκεφτεί να κάνει αυτή την αρχή από τον τόπο του. Στη συνέχεια, να πάει σε πιο ψηλά αξιώματα, μέχρι- who knows?- να φτάσει μέχρι Περιφέρεια και Βουλή.

Μπορείτε να διαβάσετε ενδελεχώς για τα ακριβή καθήκοντα ενός Δημοτικού Συμβούλου στον Σύντομο Οδηγό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι Δήμαρχοι συμβαίνει να προτείνουν σε ανθρώπους να κατέβουν μαζί τους όχι μόνο επειδή έχουν στο μυαλό τους το χτίσιμο μιας δυνατής ομάδας που θα προσφέρει έργο και ιδέες για έναν καλύτερο Δήμο. Μπορεί να έχει πολλούς άλλους λόγους: να φέρει ψήφους στον συνδυασμό του, να κλείσει το μάτι για επιλογές που βοηθούν την ατζέντα του (από ένα άτομο επικαιρότητας μέχρι έναν μετανάστη, μέχρι τον φούρναρη της γειτονιάς). Έτσι, βλέπουμε νεαρά άτομα, προφανώς φιλόδοξα, που μπορεί στην περιοχή τους να είναι αναγνωρίσιμα, κάποτε Πρόεδροι δεκαπενταμελούς, ας πούμε. Βλέπουμε επίσης μεγάλους σε ηλικία πολίτες και συνδημότες μας, που μπορεί να χαίρουν μιας εκτίμησης ή να ανακατεύονται οι ίδιοι με τα πολιτικά. Βλέπουμε σέξι γυναίκες και άνδρες που ουδεμία σχέση δεν έχουν με την πολιτική, αλλά έχουν δυνατά σόσιαλ και είναι φωτογενείς!

Ω, ναι. Ξέρετε καλά εσείς που διαβάζετε αυτές τις σειρές ότι κάπως έτσι πάει το πράγμα και ακόμη χειρότερα.

Μην κοροϊδεύετε όσους ή όσες αποφάσισαν να κατεβούν. Μήπως να το σκεφτείτε κι εσείς για την επόμενη φορά; Μη νιώθετε πιεσμένος να ψηφίσετε κανέναν ή καμία που δεν εμπιστεύεστε. Αν «σας την πέφτουν» για ψήφους, συγχωρέστε τους, κι εσείς πολύ πιθανά έτσι θα λειτουργούσατε. Πείτε τους ότι κατεβαίνουν πολλοί φίλοι σας και, για να είστε δίκαιη/ος, δεν θα ψηφίσετε κανέναν από αυτούς. Στο facebook ένα like αρκεί, ίσως και μια ευχή για καλή επιτυχία.

Ο Δήμος είναι ένα σημαντικό κύτταρο της δημοκρατίας. Αν δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές σε μια μικρή κλίμακα όπως αυτή μιας γειτονιάς, τότε ας παραιτηθούμε και από το δικαίωμά μας στο όνειρο για μια καλύτερη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Οι δημότες κοιμόμαστε, τις περισσότερες φορές, ενώ θα άξιζε να είμαστε πιο ενεργοί ποιο απαιτητικοί μιας και μας αξίζει να ζούμε σε μια πόλη αντάξια των προσδοκιών μας, με λυμένα τα θέματα καθαριότητας, αδέσποτων, πολιτισμού, κοινωνικών παροχών Υγείας, ΑμεΑ, Πολιτισμού. Να διεκδικούμε πράγματα για εμάς, την ασφάλειά μας, την ποιότητα ζωής στον Δήμο.

Κλείνοντας θα πρέπει να καταλάβουν όλοι από τον επικεφαλής της παράταξης μέχρι και τον τελευταίο αλφαβητικά υποψήφιο ότι όλοι τους, μα όλοι τους ανεξαιρέτως, είναι υπηρέτες αυτών των πολιτών και τίποτε παραπάνω. Γι’ αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να εκλέξουν άτομα που μπορούν και δύνανται να προσφέρουν στον Δήμο και όχι να σεργιανίσουν νομίζοντας ότι βρίσκονται σε πασαρέλα.