ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

 

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για την «Ίδρυση Καταστήματος Κράτησης στο Δήμο Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας» και έτσι πλέον οι Φυλακές στο Νικηφόρο αποκτούν και νομική υπόσταση.

Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ Α’, αρ. φύλλου 198, 21 Δεκεμβρίου 2017, δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη και της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγας Γεροβασίλη.

 

Με το Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται κατ’ αρχήν Γενικό Κατάστημα Κράτησης Β’ Τύπου υπό την ονομασία «Κατάστημα Κράτησης Δράμας», ενώ καθορίζονται και λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρθρωσή του. Έτσι το Κατάστημα Κράτησης συγκροτείται από τα Τμήματα Διοίκησης, Οικονομικού, Φύλαξης, Εξωτερικής Φρούρησης και Κοινωνικής Εργασίας. Επιπλέον αναφέρονται λεπτομέρειες και σχετικά με τις αρμοδιότητες, αλλά και για τους Προϊσταμένους των Οργανικών Μονάδων.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα το ποσό που προκαλείται σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνολικού ύψους 1.022.800 ευρώ, τόσο για το 2018 όσο και για τα επόμενα έτη. Για το ποσό αυτό, τα 22.800 ευρώ, τα οποία αφορούν θα καλυφθεί από πιστώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης (22.800 ευρώ σχετικά με την καταβολή επιδομάτων θέσης ευθύνης) και αφορά στην καταβολή των επιδομάτων θέσης ευθύνης, θα καλυφθεί για το έτος 2018 από τις πιστώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ, το οποίο αφορά στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών έχει προβλεφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διαμόρφωση του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το έτος 2018.

 

Της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση Γενικού Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο. Η εν λόγω γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2017 και παρουσιάστηκε κατά αποκλειστικότητα στο σύνολό της από την εφημερίδα «Εργασία… συν» (Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, αρ. φύλλου 529). Εκείνη την περίοδο, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρονταν ότι «η λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης στη Δράμα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου αλλά και στην περαιτέρω αποσυμφόρηση των φυλακών της Βόρειας Ελλάδας».

Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος οι Φυλακές Νικηφόρου αποκτούν νομική υπόσταση και έτσι γίνεται ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την έναρξη λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης. Εξάλλου, τα Καταστήματα Κράτησης, ως διοικητικές δομές του κράτους (δηλ. περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης) ιδρύονται αποκλειστικά και μόνο με Προεδρικό Διάταγμα (σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα-ν. 2776/1999).

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η περίπτωση του Καταστήματος Κράτησης στη Νιγρίτα του γειτονικού Νομού Σερρών. Οι Φυλακές στη Νιγρίτα ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2010, όχι σε πλήρη ανάπτυξη όλων των τμημάτων, αλλά μερικώς. Το Προεδρικό Διάταγμα για την Ίδρυση του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας εκδόθηκε την ίδια χρονιά (ΦΕΚ Α’ 108, 7-7-2010).

Ουσιαστικά με την Ίδρυση των Φυλακών μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την κάλυψη των θέσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων που απαιτούνται για τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης. Εντός του 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσω ΑΣΕΠ, προσλήψεις 600 υπαλλήλων για τις φυλακές όλης της χώρας, καθώς εγκρίθηκε σχετική πρόσληψη από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ένα μέρος των προσλήψεων θα αφορά τις Φυλακές Νικηφόρου. Βέβαια, ως γνωστόν, η διαδικασία πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού από το δημόσιο, πέρα από το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος, υπόκειται και στους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας και για αυτό καθίσταται ένα εγχείρημα πολυεπίπεδο. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις η σχετική προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (το Φεβρουάριο ή τους πρώτους μήνες της άνοιξης) και θα αφορά προσλήψεις υπαλλήλων όλων των βαθμών εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα έναρξης λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης είχε θέσει ως χρονικό ορίζοντα τις αρχές του 2019. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη τύπου, στις 4 Δεκεμβρίου 2017, ο κ. Καραγιαννίδης είχε αναφέρει: «Έχει παραδοθεί η μελέτη για το κτήριο που λείπει. Ιανουάριο θα ξεκινήσει η κατασκευή του κτηρίου, με χρονικό ορίζοντα να παραδοθεί το κτήριο αρχές του 2019. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2018 θα τρέξει ο ΑΣΕΠ, ο διαγωνισμός δηλαδή που θα προκηρύξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσα στο 2018, στον οποίον αυτό διαγωνισμό περιλαμβάνονται και οι θέσεις για τη λειτουργία για των φυλακών Νικηφόρου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αρχές του 2019 με την παράδοση του κτηρίου και την πρόσληψη των εργαζόμενων θα μπορούν να ξεκινήσουν οι Φυλακές».