Σε ανακοίνωση του Δήμου Δοξάτου, η οποία υπογράφεται από τον Δήμαρχο κ. Θέμη Ζεκερίδη, με αφορμή την καταγραφή επιδημιών που σχετίζονται με τα τσιμπήματα κουνουπιών, αναφέρονται τα εξής:

Με αφορμή την καταγραφή επιδημιών, που σχετίζονται με τα τσιμπήματα των κουνουπιών στη χώρα μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιεί σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας, μεταξύ αυτών και τον Δήμο Δοξάτου, έργα και δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών.

Όπως είναι γνωστό, μια από τις περισσότερο επικίνδυνες λοιμώξεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας και όχι μόνο, είναι αυτή που προκαλείται από τον μεταδιδόμενο από τα κουνούπια «ιό του Δυτικού Νείλου». Μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κάποιος δημότης μας θετικός στον εν λόγω ιό. Ωστόσο, επειδή βρέθηκαν στο Δήμο μας κουνούπια φορείς του ιού, εστιάζουμε την προσοχή στους δημότες μας ότι παράλληλα με την εξέλιξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια, είναι αναγκαίο να τηρούν τα ατομικά μέτρα προφύλαξης. Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών περιλαμβάνουν:

-Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα

-Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα

-Προσοχή τις πλέον επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα

-Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα

-Αντικουνουπικά πλέγματα στις πόρτες και τα παράθυρα

-Χρήση κουνουπιέρας, κυρίως στα βρέφη

-Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από τις αυλές των σπιτιών

-Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών

-Καλό κούρεμα γρασιδιού στον κήπο

-Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος

Η τήρηση όλων των ατομικών μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη για να έχουμε όλοι ένα ευχάριστο καλοκαίρι.