ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΡΑΜΙΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

 

Η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να δοθεί στους πολίτες το δικαίωμα να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν, ήταν το βασικό αίτημα του ψηφίσματος της διευρυμένης συνεδρίασης αυτοδιοικητικών από την Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων Κ. Μακεδονίας, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και από την υπόλοιπη Μακεδονία. Στη κοινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, η Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κ. Παρασκευή Βρυζίδου, καθώς και πλήθος Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων Δήμων από όλη τη Μακεδονία. Παράλληλα, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Ιερών Μητροπόλεων, Επιμελητηρίων και άλλων φορέων. Συνολικά ήταν παρόντες 258 αιρετοί της αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Μακεδονία, 54 αιρετοί από τη Δυτική Μακεδονία, 45 αιρετοί από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 15 Μητροπολίτες και 90 εκπρόσωποι φορέων. Από τη Δράμα στη διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης, οι Δήμαρχοι Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης και Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμων του Νομού.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Η συμφωνία των Πρεσπών (17.6.2018) συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή “μακεδονική” γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.

Η “συμφωνία” αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.

Ως Έλληνες πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε το σφετερισμό της Ιστορίας, της ταυτότητας, της γλώσσας και του ονόματος της Μακεδονίας.

Ως Αυτοδιοικητικοί της Μακεδονίας:

1.Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη “συμφωνία των Πρεσπών”.

2.Καλούμε πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικά επιζήμια “συμφωνία” και να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.

3.Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν, αλλά να συμμετέχουν και να ψηφίσουν ενάντια στη “συμφωνία των Πρεσπών” όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

4.Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, των ηγετών ξένων κρατών και των επικεφαλής όλων των διεθνών οργανισμών για το ζήτημα των Σκοπίων.

5.Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη “συμφωνία των Πρεσπών”, ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα και αποτελεί τη θέση της Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας στο ζήτημα των Σκοπίων».