ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ Μ.Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σε δημιουργία Κέντρου Παιδικής Βοήθειας στη Δράμα προχωρά η Μ.Κ.Ο. «Ελληνογερμανική Παιδική Βοήθεια». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το Κέντρο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ η δημιουργία του στη Δράμα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και είναι το πρώτο Κέντρο σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της «Ελληνογερμανικής Παιδικής Βοήθειας» είναι να υπάρξουν και άλλα Κέντρα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την ανακοίνωση δημιουργίας 2-4 ακόμη Κέντρων έως το τέλος του χρόνου. Το Κέντρο Παιδικής Βοήθειας θα υποστηρίζει παιδιά σχολικής ηλικίας, από Δημοτικό έως Λύκειο, τα οποία θα προέρχονται από ασθενέστερε οικονομικά ομάδες πληθυσμού της Δράμας. Η χρηματοδότησή του θα γίνεται 100% από την οργάνωση και θα καλύπτει βασικές ανάγκες των παιδιών, όπως υγεία, σίτιση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία. Στο πλαίσιο των επαφών για τη δημιουργία του Κέντρου, ο Ιδρυτής και Διευθυντής της «Ελληνογερμανικής Παιδικής Βοήθειας» κ. Ηρακλής Σαββίδης επισκέφθηκε τη Δράμα και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Αριστείδη Μωυσιάδη.
Ο κ. Σαββίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την «Ελληνογερμανική Παιδική Βοήθεια»: «Η “Ελληνογερμανική Παιδική Βοήθεια” είναι μια κοινωφελής επιχείρηση, είναι νεοϊδρυθείσα και δημιουργήθηκε στη Γερμανία αυτό το έτος. Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε είναι βασικά γιατί μπορούμε. Η Γερμανία δεν είναι μόνο μια πλούσια χώρα, αλλά έχει και ένα ελληνικό δυναμικό μέσα σε αυτήν. Μας υποστηρίζουν οι Έλληνες της Γερμανίας και για αυτούς το κάνουμε. Οι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς στη Γερμανία κατανοούν ότι η Γερμανία είναι η βάση τους. Δεν είναι η παλιά γενιά που έλεγε ότι θα φτιάξουμε τσαντίρια και σε λίγο θα πάμε πάλι πίσω. Είναι η γενιά που μένει στη Γερμανία, δημιουργεί βάσεις, δημιουργεί επιχειρήσεις και για αυτό δημιουργήθηκε και αυτή η κοινωφελής επιχείρηση. Ο λόγος για τον οποίο την ίδρυσα βασικά ήταν γιατί ότι ο χώρος της κοινωφέλειας σήμερα είναι κάτι το πολυσύνθετο. Δεν είναι μια πρωτοβουλία των 2-3 ατόμων. Θέλει οργάνωση και αυτό που είδαμε είναι ότι οι δραστηριότητες των άλλων στη Γερμανία πήγαιναν πιο πολύ προς Ινδία και Αφρική και καθόλου στην Ελλάδα. Επειδή έχω δουλέψει στην Αφρική, μπορώ να πω ότι υπάρχει ελληνική επαρχία που δεν είναι καλύτερη από κάποιες αφρικάνικες επαρχίες. Και για αυτό το λόγο σκεφτήκαμε και να μπούμε σε αυτό το χώρο και παρότι εγώ είμαι ο ιδρυτής δεν σημαίνει ότι είμαι ένα άτομο, θέλει τη στήριξη πολλών ατόμων. Το Διοικητικό Συμβούλιο τέλος του μήνα θα έχει 20 άτομα και στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 1.000 μέλη αυτό το χρόνο».
Εξηγώντας το τι είναι η Παιδική Βοήθεια, ο κ. Σαββίδης σημείωσε: «Οργανώσαμε κάτι δικό μας και σκεφτήκαμε κάτι που υπάρχει στη Γερμανία και δεν υπάρχει ακόμη εδώ. Η Παιδική Βοήθεια δεν είναι ορφανοτροφείο, βοηθάει τα παιδιά από κοινωνικά στρώματα με αδυναμίες. Η Παιδική Βοήθεια είναι ένα Παιδικό Κέντρο, το οποίο έχει πάρα πολλά προγράμματα, όπως είναι το πρόγραμμα της διατροφής, όπως είναι το πρόγραμμα της φιλίας και του παιχνιδιού και έχει ως στόχο τα παιδιά να μεγαλώσουν ως κοινωνικά άτομα, είναι το κομμάτι της πρόληψης της υγείας, είναι το κομμάτι της εκπαίδευσης, γιατί θέλουμε αυτά τα παιδιά να τελειώσουν το σχολείο και να είναι ενεργά στο κοινωνικό σύνολο και άλλα προγράμματα αυτού του είδους. Γιατί σήμερα φτώχια δεν σημαίνει ότι το παιδί θέλει ένα κομμάτι ψωμί και μια ένδυση. Σήμερα η παιδική φτώχια είναι πολύ πιο σύνθετη. Αυτό το μέρος είδαμε ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα και στη Γερμανία έχει ξεκινήσει από το 1960. Υπάρχει ως δράση τέτοια οργανωμένη σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας, αλλά και στην Ελβετία –υπάρχουν κι εκεί φτωχά παιδιά, στην Αυστρία, στη Πολωνία, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Σκεφτήκαμε αντί να μπούμε ανταγωνιστικά σε κάτι που ήδη υπάρχει στην Ελλάδα να κλείσουμε ένα κενό που εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει. Έτσι σκεφτήκαμε οι δραστηριότητές μας να είναι προς την παιδική βοήθεια».
Σχετικά με τα κριτήρια επιλογής της Δράμας, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι το πρώτο ήταν η φτώχια. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, «η Δράμα είχε επιλεχθεί ως η φτωχότερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πιλοτικά μπήκαμε στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Άρα τα κριτήρια για τη Δράμα πληρούνται». Από εκεί και πέρα, ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι το δεύτερο κριτήριο ήταν η ύπαρξη ατόμων για ανάπτυξη συνεργασίας και οργάνωση της δράσης, το οποίο και αυτό καλύπτεται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μωυσιάδη. «Ο Αριστείδης Μωυσιάδης θα είναι υπεύθυνος από τη Δημοτική Αρχή να κινήσει όλο αυτό το πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Ηρακλή Σαββίδη και πιστεύω ό,τι προβλήματα παρουσιαστούν θα λυθούν, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη Δράμα αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα και δίνουμε επιτέλους μια λύση στα παιδιά που έχουν ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμσάκος.
Επιπλέον ο Δήμαρχος Δράμας στάθηκε και στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, στην οποία είναι υπεύθυνος από την ελληνική πλευρά: «Υπάρχει η Ελληνογερμανική Συνέλευση όπου ουσιαστικά ο,τιδήποτε αυτοδιοικητικό γίνεται από την πλευρά της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το αντίθετο περνάει από τη Συνέλευση. Εκπρόσωπος των 325 Δημάρχων της Ελλάδος προς την Γερμανική Κυβέρνηση είναι ο Δήμαρχος της Δράμας. Που σημαίνει ότι όλο αυτό το πιλοτικό έργο μπορούμε να το στηρίξουμε και μέσω πλέον ενός θεσμού και ενός φορέα επίσημου Ελλάδας και Γερμανίας».
Σχετικά με την επιλογή του χώρου που θα στεγάσει το Κέντρο Παιδικής Βοήθειας, ο κ. Σαββίδης επεσήμανε: «Η οργάνωση με την οποία συνεργαζόμαστε θα μας δώσει τα στοιχεία και τις προδιαγραφές του χώρου που χρειάζονται. Τα στάνταρτς που έχουμε στη Γερμανία θα υπάρξουν κι εδώ. Δεν θα μειώσουμε την ποιότητα, επειδή είμαστε στην Ελλάδα».
Στις δηλώσεις του αρχικά ο Αντιδήμαρχος κ. Μωυσιάδης καλωσόρισε τον κ. Σαββίδη και τον ευχαρίστησε για όλη τη συνεργασία που είχαμε μέχρι εδώ. Στη συνέχεια ο κ. Μωυσιάδης ανέφερε: «Το ζήτημα δεν ήταν ότι η Δράμα επιλέχθηκε ως ένας οικονομικά ασθενέστερος Δήμος, αλλά κυρίως ότι υπήρχαν πρόσωπα που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη ότι θα κάνουμε πραγματικά όλα όσα πρέπει, δεσμευμένοι απέναντι σε όσα ζητάει η πλευρά της Μ.Κ.Ο.. Η συνεργασία ξεκίνησε εδώ και 2 χρόνια με σκοπό να δείξουμε τη σοβαρότητα που χρειάζεται για κάτι τέτοιο. Ευχαριστούμε την πλευρά της Ελληνογερμανικής Μ.Κ.Ο., το Δήμαρχο γιατί σε ό,τι κι αν ζητήσαμε ήταν και θα είναι σίγουρα κοντά μας, γιατί θέλει πραγματικά σε αυτά τα οποία δεσμευόμαστε να είμαστε συνεπείς. Έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που είναι τα παιδιά. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας έχει επιδείξει πρωτιές πανελλαδικά και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε άλλη μια πρωτιά πανελλαδικά, μέσω του προγράμματος αυτού, στον τρόπο δημιουργίας και διαχείρισης ενός τόσου σημαντικού έργου».
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., υπογράμμισε ότι «πιλοτικά μια σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ξεκινάει εδώ στη Δράμα» και πρόσθεσε: «Και η αρχή αυτής της συνεργασίας έχει να κάνει με την ευαίσθητη ηλικία των παιδιών. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι αυτό. Ότι επιλέχθηκε η πόλη μας σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης παιδιών. Όλες τις άλλες λεπτομέρειες, μετά από συζήτηση και διάλογο, θα τις λύσουμε. Κι όταν θα έχουμε το οριστικό σχέδιο και πλάνο αυτού του εγχειρήματος, που, όπως είπε ο φίλος μας ο Ηρακλής, οριοθετείται στον Οκτώβριο, θα έχουμε νεότερες ανακοινώσεις για αυτό το σημαντικό και σπουδαίο θέμα».