Ήρθε η ώρα της πληρωμής και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποσά που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και … πενταψήφια νούμερα θα δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους όσοι υποχρεώθηκαν να εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια τον μήνα Νοέμβριο. Από εδώ και πέρα -και για πρώτη φορά έπειτα από 11 μήνες lockdown- οι εκμισθωτές ακινήτων θα παίρνουν χρήματα στο χέρι ως αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια.

Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου λοιπόν θα καταβληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στις «ζημιές» του περασμένου Νοεμβρίου. Η αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου θα καθυστερήσει και άλλο: Η εξόφλησή της αναμένεται να γίνει μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως και οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα δοθούν… καλή άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από 11 μήνες που υποχρεώνονται να εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια οι εκμισθωτές ακινήτων θα δουν για πρώτη φορά το χρώμα του χρήματος.. από το Κράτος: Από τον Μάρτιο οπότε και ξέσπασε η πανδημία και υιοθετήθηκαν έκτακτα μέτρα στήριξης, το «μοντέλο» αποζημιώσεων για τις απώλειες ενοικίου των «εισοδηματιών» δεν προέβλεπε οικονομική ενίσχυση τοις μετρητοίς μέχρι και τον Νοέμβριο. Για τα «χαμένα» ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου, οι εκμισθωτές είχαν δικαίωμα σε φοροαπαλλαγές, καθώς ποσοστό 30% της απώλειας που υπέστησαν συμψηφίστηκε με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.

Αποζημιώσεις με… πενταψήφια νούμερα
Τα χρήματα που θα πάρουν ως αποζημίωση … «χασούρας» ενοικίου θα ξεκινούν από 40 ευρώ (για μίσθωμα 200 ευρώ πριν από το «ψαλίδι») και φτάνουν τα 1.000 ευρώ (για ενοίκιο 5.000 ευρώ). Βεβαίως επειδή δεν υπάρχει ανώτατο «πλαφόν» στην επιστροφή της ζημιάς, τα νούμερα της αποζημίωσης δεν αποκλείεται να είναι και.. πενταψήφια εάν το ενοίκιο ξεπερνά τα 50.000 ευρώ, ενδεχομένως σε κάποια μεγάλα συγκροτήματα ακινήτων. Τα ποσά των αποζημιώσεων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών που προκύπτουν από το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%: Δηλαδή ουσιαστικά η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% των συμφωνημένων στην σύμβαση ενοικίων.

Παραδείγματα αποζημίωσης ενοικίου
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
· Σε μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ για το οποίο τον Νοέμβριο υπήρξε κατά 40%, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη, ισοδυναμεί με το μισό της απώλειας των 200 ευρώ ή το 20% του αρχικού ενοικίου: Έτσι, θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη το ποσό των 100 ευρώ.
· Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης θα πάρει την επόμενη εβδομάδα ως αποζημίωση από το Κράτος το 20% του συμφωνηθέντος ενοικίου, δηλαδή 140 ευρώ.
· Ένας ιδιοκτήτης έπαιρνε μηνιαία ενοίκια 1.000 ευρώ. Η αποζημίωση που θα λάβει -εφόσον ο ενοικιαστής του είχε δικαίωμα να καταβάλλει «κουρεμένο» το μίσθωμα- διαμορφώνεται στα 200 ευρώ, ποσό που θα του καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό.

 

Νέες αλλαγές στον υπολογισμό της αποζημίωσης
Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλάζει και πάλι το «μοντέλο» των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή στις 11 Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου! Για αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν αποφασίστηκε η αποζημίωση στον εκμισθωτή από το Κράτος να διαμορφώνεται στο 80% του αρχικά συμφωνηθέντος ενοικίου! Μέχρι… νεωτέρας για τον Φεβρουάριο ισχύει η απόφαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το «κούρεμα» που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φτάνει το 80%, εάν ο ενοικιαστής τους ήταν κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή στις 16 Δεκεμβρίου. Για αυτές αποκλειστικά τις περιπτώσεις θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων το 60% του αρχικού ενοικίου από το Κράτος.

Πηγή: enikonomia.gr