ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Χωρίς να υπάρξει κάποιο θέμα, είτε προημερησίας διάταξης είτε στην ημερήσια διάταξη, που να προκαλέσει μεγάλες εντάσεις, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, τη Δευτέρα 29 Μαΐου. Παρόλα αυτά, στη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες, καθώς ξεκίνησε στις 19.20 και ολοκληρώθηκε στις 22.45, υπήρξαν επί μέρους στιγμές έντασης. Το σώμα αποφάσισε συνολικά για 60 θέματα τα οποία υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη, ενώ δεν υπήρχε κανένα έκτακτο θέμα. Από τα 60 θέματα τα 51 ψηφίστηκαν ομόφωνα, ενώ τα 9 κατά πλειοψηφία.

 

Η προημερησίας διάταξης συζήτηση

 

Στην προημερησίας διάταξης συζήτηση, ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης, έθεσε το θέμα του χώρου του λατομείου του Αίμου στον Κορύλοβο (μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη ότι ξεκινάει η προετοιμασία για δημιουργία ανοιχτού θεάτρου), το οποίο, όπως ανέφερε, δεν αποδόθηκε στο Δήμο στο Κτηματολόγιο και για αυτό θα πρέπει να κινήσει ο Δήμος τη διαδικασία καταγραφής. Ακόμη, ο κ. Μλεκάνης αναφέρθηκε στην παραχώρηση των κτισμάτων στην Ελατιά στο Δ.ΖΠ.Θ. και ζήτησε την άποψη της Δημοτικής Αρχής για αυτή την ενέργεια. Τέλος, αναφέρθηκε σε έγγραφο που κατέθεσε προς υπηρεσία του Δήμου, λαμβάνοντας απάντηση ως πολίτης και όχι ως Δημοτικός Σύμβουλος, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι του ζητήθηκε να αποδείξει το ενδιαφέρον του ως πολίτης.

Στις απαντήσεις του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε για το θέμα του λατομείου ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη και ότι σημασία έχει το αποτέλεσμα. «Είμαστε σε συζήτηση από κοινού για το πώς θα διεκδικήσουμε αυτό το έργο» υπογράμμισε ο κ. Μαμσάκος και πρόσθεσε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την επισήμανση του κ. Μλεκάνη για το Κτηματολόγιο. Όσον αφορά την παραχώρηση του δασικού χωριού της Ελατιάς στο Δ.Π.Θ., ο κ. Μαμσάκος τόνισε ότι και ο ίδιος ενημερώθηκε για το θέμα από τις εφημερίδες, ενώ βρίσκεται σε επαφή με το Δ.Π.Θ.. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, σημείωσε ότι σύντομα το Δ.Π.Θ. θα ανακοινώσει το συνολικό του σχέδιο για την περιοχή. Τέλος, για το θέμα με τις υπηρεσίες, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε ότι οι υπηρεσίες είναι ανοιχτές και ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος μπορεί να λάβει όποια ενημέρωση θέλει.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, προημερησίας διάταξης, έθεσε το θέμα της ΔΕΥΑΔ, αναφέροντας ότι το σώμα δεν έχει ενημέρωση για την Επιχείρηση και ζητώντας ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ακόμη αναφέρθηκε στο ζήτημα επιστολής του Συλλόγου Τριτέκνων προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Άγγελο Σολάκη, με την οποία ζητούν μείωση τελών. Ακόμη, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στο χρόνιο πρόβλημα της πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων.

Στις απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής, για τη ΔΕΥΑΔ, ο Πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Τάσος Χατζηγιάννης σημείωσε ότι το Δ.Σ. ασχολείται πολύ σοβαρά με τον προγραμματισμό και με τις αποφάσεις της Διοίκησης «θα δώσουμε λύσεις», με τις οποίες «θα επωφεληθούν οι συμπολίτες μας» και θα είναι «ακόμη πιο βιώσιμη η Επιχείρηση». Για τις ελαφρύνσεις των τελών για τους τρίτεκνους, ο Αντιδήμαρχος κ. Σολάκης ανέφερε ότι έχουν υπάρξει και δια ζώσης επαφές με το Σύλλογο και «σύντομα θα ενστερνιστούμε το αίτημα». Για τα προνοιακά επιδόματα, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αριστείδης Μωυσιάδης σημείωσε ότι από τους σχεδόν 1.900 δικαιούχους υπάρχουν 4 οι οποίοι «ενοχλούν στο τηλέφωνο ότι αργούν τα χρήματα», προσθέτοντας ότι αν και δεν ευθύνεται η Δημοτική Αρχή για την καθυστέρηση, γίνονται ενέργειες έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης συμμετείχε για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του σώματος (μετά την παραίτηση του κ. Βαγγέλη Καλφόπουλου) και για αυτό υπήρξαν ευχές για καλή θητεία σχεδόν από όλους όσοι έλαβαν το λόγο. Στην προημερησίας διάταξης τοποθέτησή του ο κ. Τσιαμπούσης έθεσε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του Ε-61, μετά και από πρόσφατη συνέντευξη του Βουλευτή Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία» της Καβάλας όπου ανέφερε πως «Στη Δράμα δεν υπάρχει Ε-61» και «Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχης και βουλευτές προτάσσουμε την οδική σύνδεση με την Αμφίπολη».  Ακόμη, ο κ. Τσιαμπούσης αναφέρθηκε και στην Ονειρούπολη, θέτοντας το θέμα του απολογισμού, ενώ σημείωσε πως υπάρχει φημολογία στην πόλη ότι έγινε παρέμβαση από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς για την περσινή Ονειρούπολη.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς, στην απάντησή του, ανέφερε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει ο απολογισμός της Ονειρούπολης και μαζί θα υπάρχει και ο κανονισμός λειτουργίας της εκδήλωσης. Όσον αφορά το θέμα των καταγγελιών, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος σημείωσε πως μέσα σε αυτά τα δυόμιση χρόνια θητείας υπάρχουν πολλές καταγγελίες και όταν υπάρχουν απαντιούνται εκεί που πρέπει να απαντηθούν. Όσον αφορά τον Ε-61, ο Αντιδήμαρχος κ. Καραμπατζάκης υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. «Πιστεύουμε στον Ε-61» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η τωρινή Κυβέρνηση έχει την τάση να βάλει ως προτεραιότητα την κατασκευή του δρόμου από τον κόμβο του περιφερειακού μέχρι τη Μαυρολεύκη». Στο ίδιο θέμα, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος τόνισε ότι «τηρεί την απόφαση που πήραμε ως συλλογικό όργανο» και πρόσθεσε: «Δεν έχω κάνει καμία κουβέντα κατ’ ιδίαν που να το αναιρεί αυτό».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιφύτου. Τόσο τα μέλη του Συλλόγου όσο και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Κώστας Διαμαντίδης, αλλά και οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με καταγωγή την Καλλίφυτο κ.κ. Γιάννης Μυστακίδης και Γιώργος Καλαϊτσίδης, έθεσαν το θέμα της μεταστέγασης του νηπιαγωγείου στο νέο κτήριο το οποίο έχει κατασκευαστεί και προβλεπόταν να συστεγάσει νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό. Όπως αναφέρθηκε, το νηπιαγωγείο λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε μια αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, σε έναν χώρο, δηλαδή, ακατάλληλο για νηπιαγωγείο.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, απαντώντας στο αίτημα, ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις με τον ΟΣΚ για τον εξοπλισμό του νέου κτηρίου, ενώ εξετάζονται και κάποια ακόμη λειτουργικά θέματα, έτσι ώστε το νέο κτήριο να δοθεί προς χρήση τη νέα σχολική περίοδο.

 

Ομόφωνα η επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων

 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της ημερήσιας διάταξης ήταν αυτό της επιχορήγησης των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου για το έτος 2017. Πρόκειται για θέμα το οποίο για να υπερψηφιστεί απαιτεί την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου (εν προκειμένω στο Δήμο Δράμας 22 θετικές ψήφους σε σύνολο 33 Δημοτικών Συμβούλων). Για αυτό άλλωστε και το θέμα επανεισάχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς σε προηγούμενη συνεδρίαση, αν και έλαβε τη σχετική πλειοψηφία, δεν συγκεντρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία που ορίζει ο νομοθέτης.

Όπως ανέφερε ο εισηγητής, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του σώματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής και με βάση όσα συζητήθηκαν σε αυτή η πρόταση της για την κατανομή των ποσών στους συλλόγους το 2017 παραμένει η ίδια, όμως υπάρχει η δέσμευση από πλευράς Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία μητρώου μοριοδότησης και κατάταξης των πολιτιστικών σωματείων του Δήμου Δράμας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 ώστε να αποτελέσει κοινό οδηγό επιχορηγήσεων τόσο για το Δήμο Δράμας όσο και για τα Νομικά του Πρόσωπα. Με βάση αυτό το μητρώο θα γίνεται στη συνέχεια η επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων. Μετά από αυτή τη δέσμευση, το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.