Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Η βία κατά των γυναικών, που χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ ως “Σκιώδης Πανδημία”, εξακολουθεί έως και σήμερα να αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης, της ειρήνης καθώς και για την εκπλήρωση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υποβόσκει σαν ανίατη ασθένεια και επιδεινώνεται, κυρίως σε επίπεδο ενδοοικογενειακής βίας, από τις συνθήκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσεων, υγειονομικής, όπως της πανδημίας του κορωνοϊού, οικονομικής, κατά τη διάρκεια των μνημονίων, ενεργειακής, επισιτιστικής, πολεμικής.
Η βία κατά των γυναικών μας προσβάλει όλους. Όχι μόνο τις γυναίκες. Έχει σοβαρές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία. Όσο και αν άλλαξαν οι εποχές, όσο κι αν εξελίχθηκαν οι κοινωνίες μας, τα πράγματα παραμένουν πολύ δύσκολα για τις γυναίκες. Καλούμαστε κάθε μέρα να υπηρετήσουμε πολλούς παράλληλους και συχνά αντικρουόμενους ρόλους. Δίνουμε καθημερινό αγώνα για να είμαστε δυνατές, ισορροπημένες, συνεπείς, αποτελεσματικές ως μητέρες, σύζυγοι, κόρες, μαθήτριες, επαγγελματίες.
Ο δρόμος για την κατάκτηση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, που πολλές γυναίκες στερούνται, είναι ακόμη μακρύς και ανηφορικός.
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, που διαβρώνει τις, κατά τα λοιπά, “σύγχρονες” κοινωνίες και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά και ανοιχτά. Η σιωπή απέναντι στην κάθε μορφή βίας πρέπει να σπάσει όπου κι αν εκδηλώνεται.
Είναι ευθύνη της Πολιτείας η ανάληψη καθοριστικού ρόλου με τη δημιουργία δομών στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό για την πρόληψη και ενημέρωση των πολιτών αλλά και για την φροντίδα και προστασία των θυμάτων.
Η εκπαίδευση των παιδιών μας, στα σχολεία έχει πρωτεύοντα ρόλο, για μάθουν να τολμούν να μιλούν, να μη θυματοποιούνται και κυρίως να μην αναπαράγουν μοντέλα βίας και διακρίσεων. Γιατί όσο εμείς παραμένουμε αμέτοχοι, η κατάσταση θα χειροτερεύει. Κι αυτό είναι μια τρομακτική προοπτική για το μέλλον.
Στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι καταλυτικός. Η ουσιαστική παιδεία, η κοινωνική μόρφωση, η δημοκρατική λειτουργία του σχολείου είναι τα απαραίτητα “όπλα” που διαθέτουμε για την άμβλυνση των προκαταλήψεων, την αντιμετώπιση των στερεοτύπων και την εξάλειψη των ανισοτήτων».