ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Σε δήλωσή της η Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Πα.Σο.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, μετά από απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου σε Ερώτησή της για τις Φυλακές Νικηφόρου, αναφέρει:

«Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης μας εξέπληξε ευχάριστα με την ταχύτητα – λιγότερο από ένα μήνα- με την οποία απάντησε στην πρόσφατη Ερώτησή μας (1575/14.09.18) για τις Φυλακές Νικηφόρου. Ας γίνει παράδειγμα και για άλλους Υπουργούς, οι οποίοι συνήθως δεν απαντούν στις Ερωτήσεις μας ή απαντούν με τόσο μεγάλη καθυστέρηση που τα ζητήματα δεν βρίσκονται πλέον στην επικαιρότητα.

Φυσικά από την απάντηση του κ. Καλογήρου δεν γίναμε σοφότεροι. Με μια έκθεση ιδεών μας εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο το Εντευκτήριο σε ένα κατάστημα κράτησης. Μετά μας παραπέμπει στον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών που έχει την αρμοδιότητα της εταιρείας “ΚτΥπ ΑΕ”. Το πινγκ πονγκ των ευθυνών καλά κρατεί! Και κάπου εκεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης μάς απαντά για τις προσλήψεις. Βέβαια εμείς δεν ρωτήσαμε για αυτές αλλά για τον έκπτωτο εργολάβο και τι θα γίνει ώστε να προχωρήσει το έργο. Είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι η εξαγγελία προσλήψεων που “θα” στελεχώσουν ένα κτήριο που δεν υπάρχει καν».

Στην απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου αναφέρονται τα εξής:

«Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 1575/14-09-2018 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων η Βουλευτής κ. Χ. Κεφαλίδου με θέμα: “Φυλακές Νικηφόρου Δράμας: Επεισόδιο 2024 ‘Ο έκπτωτος ανάδοχος’”, σας γνωρίζουμε –κατά λόγο αρμοδιότητας- τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα για τη λειτουργία των φυλακών έχουν τεθεί και οι προδιαγραφές ανέγερσης των νέων Καταστημάτων Κράτησης, όπως αυτό του Νικηφόρου Δράμας. Τα καινούργια Καταστήματα Κράτησης της χώρας περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές, εκτός από τους χώρους κράτησης / διοίκησης και χώρους για τη λειτουργία των απαραίτητων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων. Τα κτίρια αυτά “επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης κρατουμένων” αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα κάθε σύγχρονης φυλακής, καθώς είναι απαραίτητα για την άσκηση ουσιαστικής σωφρονιστικής πολιτικής που δεν περιορίζεται στη φύλαξη και τον περιορισμό των εγκλείστων αλλά στοχεύει στη βελτίωση των ατομικών και επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και στην καλύτερη προετοιμασία της επανένταξής τους στην κοινωνία. Ωστόσο, οι προηγούμενες Κυβερνήσεις διέκοψαν την ανέγερση των κτηρίων αυτών (στα καταστήματα κράτησης Χανίων και Δράμας) θέτοντάς τα εκτός προτεραιοτήτων. Ήδη, σήμερα, η εικόνα αυτή έχει αντιστραφεί και η ανέγερση των κτηρίων επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης κρατουμένων θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα των καταστημάτων κράτησης και αναγκαία υποδομή για τη λειτουργία τους.

Η ανέγερση του “κτηρίου επιμόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης κρατουμένων” του Καταστήματος Κράτησης Δράμας βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης, καθώς υπήρχαν συγκεκριμένα νομικά ζητήματα που χρειάστηκε να επιλυθούν, όπως ήδη έχει επισημανθεί σε παλαιότερες ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου. Περαιτέρω, αρμόδιος να σας ενημερώσει είναι ο συνερωτώμενος Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, ο οποίος έχει και την εποπτεία της εταιρείας “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” (ΚΤΥΠ).

Τέλος, ως προς την στελέχωση του Καταστήματος Κράτησης Δράμας, αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη σύσταση των αναγκαίων οργανικών θέσεων προσωπικού. Για το σκοπό αυτό ήδη έχει κατατεθεί (09.10.2018) σχετική τροπολογία, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τίτλο “Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις”, η οποία προβλέπει τη σύσταση διακοσίων πενήντα οκτώ (258) οργανικών θέσεων προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (22 κλάδων ΠΕ, 19 κλάδων ΤΕ και 217 κλάδων ΔΕ). Με την ψήφιση της διάταξης αυτής θα προχωρήσει και η διαδικασία για την έγκριση της πλήρωσης μέσω προσλήψεων των θέσεων αυτών, έτσι ώστε να τεθεί σε λειτουργία το κατάστημα, με όρους ευταξίας και ασφάλειας».