Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:

Η πλειοψηφία των εμπορικών συλλόγων της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης διαμαρτύρεται για την τροπολογία της Κυβέρνησης, με την οποία προχωρά στο «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοέμβρη, παρότι το καλοκαίρι με νόμο κατάργησε τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούσαν τα μαγαζιά.

Η διαμαρτυρία τους είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη και εκφράζει την συσσωρευμένη αγανάκτηση των μικρών εμπόρων, των αυτοαπασχολουμένων του κλάδου. Αφορά εκτός των άλλων και τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το «προαιρετικό» σημαίνει άνοιγμα για τους μεγάλους, τις αλυσίδες και τους ομίλους και πίεση στους μικρούς.

Το κάλεσμα των εμπορικών συλλόγων, να μην ανοίξουν την Κυριακή 6/11, στέλνει το σωστό μήνυμα στην Κυβέρνηση και σε όλες τις προηγούμενες, που φρόντισαν σταδιακά και με κάθε είδους προσχήματα, οι μισές Κυριακές να πάψουν να είναι αργία, ουσιαστικά καταργώντας την. Αυτό το μήνυμα μπορεί να δυναμώσει με αποφάσεις και μαζική συμμετοχή στη μεγάλη πανελλαδική απεργία και τις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις, την Τετάρτη 9 Νοέμβρη.

Να συναντηθούν στο δρόμο του αγώνα τα βάσανα, οι αγωνίες και η διαμαρτυρία των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της νεολαίας, των αγροτών και των επαγγελματιών. Να γιγαντωθεί η φωνή και η διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα ενάντια στη φτώχεια, τη φοροαφαίμαξη, τους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, την ενεργειακή κρίση, που τσακίζουν τα νοικοκυριά και τα μικρομάγαζα. Ενάντια στην εντατικοποίηση της δουλειάς, τα εργατικά ατυχήματα, την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, της Κυριακάτικης αργίας, που στερούν από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους το δικαίωμα στην ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ