Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα χρυσού θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στα συνολικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών

Ουρές για να αγοράσουν λίγο… χρυσό ετοιμάζονται να σχηματίσουν το επόμενο διάστημα οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, οι οποίες βλέπουν το πολύτιμο μέταλλο ως ένα ασφαλές «καταφύγιο» αποθεμάτων. 

Άλλωστε, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μόνο ευχάριστη δεν είναι στις αγορές, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας πιθανής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία θα επηρεάσει περισσότερο τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council), σχεδόν το ¼ των αναλυτών περιμένει από τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό μέσα στο επόμενο 12μήνο. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ανερχόταν σε 21%.

Οι προσδοκώμενες αλλαγές στο διεθνές νομισματικό σύστημα (αύξηση επιτοκίων, ποσοτική σύσφιγξη) και οι ανησυχίες για τους αυξημένους οικονομικούς κινδύνους συγκαταλέγονται στους βασικούς παράγοντες, οι οποίοι θα οδηγήσουν τις νομισματικές αρχές στην «αγκαλιά» του πολύτιμου μετάλλου. Σ’ αυτούς έρχονται να προστεθούν ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες.  

«Η γεωπολιτική κατάσταση είναι τόσο ευμετάβλητη και δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση» τονίζει ο Shaoakai Fan, επικεφαλής της WGC, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο χρυσός έχει αποδειχθεί ασφαλές καταφύγιο. Κι αυτή την προοπτική είναι που εξετάζουν οι κεντρικές τράπεζες».  

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα χρυσού θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στα συνολικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών -ιδίως των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών- μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Πηγή: newmoney.gr