Πριν από λίγη ώρα, το απόγευμα της Τετάρτης 31/3, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, παρουσίασε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για προσαρμογή των ήδη υφιστάμενων μέτρων.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο (πλην εμπορικών κέντρων), με χρήση ειδικού αριθμού και αποστολή sms με χρονικό περιθώριο 3 ωρών. Στις αγορές θα γίνεται χρήση των διαδικασιών click away και click in shop με ραντεβού και στις δύο περιπτώσεις. Στα καταστήματα θα επιτρέπεται η είσοδος ενός πελάτη ανά 25 τ.μ.

Επίσης, από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με όχημα με χρήση του κωδικού 6 για σωματική άσκηση σε υπαίθριο χώρο, έως 3 άτομα ή για τα μέλη μιας οικογένειας. Η σύσταση που έγινε αφορά την αποφυγή συνωστισμού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων από τις 12 Απριλίου με τη χρήση των self test.

Τι αλλάζει στη Δράμα

Τα δύο νέα μέτρα αφορούν και τη Δράμα, καθώς πλέον οι αγορές που αφορούν το λιανεμπόριο θα γίνονται με χρήση νέου πενταψήφιου αριθμού (13032). Πάντως, τα καταστήματα στη Δράμα ήδη βρίσκονταν σε λειτουργία, οπότε δεν τίθεται θέμα επαναλειτουργίας.

Για το δεύτερο μέτρο, πλέον επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εντός των ορίων του Νομού, με χρήση οχήματος για σωματική άσκηση. Εύλογα η χρήση οχήματος με κωδικό 6 επιτρέπεται και για μετακινήσεις εντός Δήμου τα Σαββατοκύριακα.

“Άνοιγμα δραστηριοτήτων με κανόνες”

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για άνοιγμα δραστηριοτήτων με κανόνες, σημειώνοντας πως πρόκειται για προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. Στόχος είναι να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο (υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό).