Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα, τι θα γίνει με την εστίαση – Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση

Σε lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται επίσημα η χώρα μας έως τις 7 Ιανουαρίου. Τις τελευταίες μέρες του έτους λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση αν πρέπει ή όχι να συνεχιστεί το lockdown.

Μέχρι τώρα, τουλάχιστον τόσο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέσω του ethnos.gr, όσο και ο Θανάσης Εξαδάκτυλοςδεν τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, καθώς, όπως τονίζουν, αν αυτό συμβεί τα κρούσματα κορονοϊού θα αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, ο Α. Χατζάκης (καθηγητής επιδημολογίας του ΕΚΠΑ), μιλώντας σήμερα στο OPEN TV, υποστήριξε πως τα σχολεία δεν έπρεπε να κλείσουν καθόλου όλο αυτό το διάστημα, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν διεθνείς μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα σχολεία δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στον αριθμό των κρουσμάτων.

Πάντως, μιλώντας σήμερα στο OPEN TV ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία και αν συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα (ήδη το ECDC έβγαλε νέο χάρτη που δείχνει την καλύτερη πορεία της χώρας μαςτα σχολεία είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο OPEN ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο τα δημοτικά. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως μετά τα σχολεία θα ανοίξουν και άλλοι τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, «αρκεί να συνεχιστεί η καλή πτωτική πορεία που έχουμε». Ο κ. Πέτσας, όμως, αναφέρθηκε και στην κινητικότητα που παρατηρήθηκε τα Χριστούγεννα σε διάφορες πόλεις, σημειώνοντας πως και την Πρωτοχρονιά θα ισχύουν τα ίδια μέτρα και πως η εικόνα της χώρας μας στην περίοδο των γιορτών είναι καλή σε σχέση με άλλες χώρες.

Δύσκολο να πούμε πότε θα ανοίξει η εστίαση

Για τα μέτρα περιορισμού και τα σενάρια για την άρση τους από τη νέα χρονιά, μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Τα μέτρα για την αγορά θα λειτουργήσουν ως έχουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», σημείωσε στο MEGA, λέγοντας πως είναι δύσκολο γνωρίζει κανείς από τώρα πότε θα ανοίξει η εστίαση. Αναφερόμενος στην αγορά, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως είναι σημαντικός ο τζίρος που προστέθηκε στα καταστήματα από το click away, μέτρο που, όπως είπε, «δούλεψε» περισσότερο για τα καταστήματα που ήταν πιο οργανωμένα. «Είχαμε αυξημένη κινητικότητα τις προηγούμενες μέρες» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν μετά τις 7 Ιανουαρίου μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο λειτουργίας του εμπορίου με ζώνες ή με φυσική παρουσία στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, τόνισε ότι οι ειδικοί θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με εκείνον να παίρνει τις όποιες αποφάσεις. Ακόμη όμως είναι νωρίς για τη συζήτηση αυτή, καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες με τον κορονοϊό, συνεπώς χρειάζεται υπομονή.

Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις για τα καταστήματα

Ανακοινώσεις για τα καταστήματα θα γίνουν δύο με τρεις μέρες πριν τις 7 Ιανουαρίου αφού ληφθεί υπόψη η ανάλυση όλου του επιδημιολογικού χάρτη.  Όσον αφορά στην εστίαση, ο Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτήρισε δύσκολο το να γνωρίζει από σήμερα κάποιος πότε θα ανοίξει. «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού», τόνισε.

Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός

Όσον αφορά στα πρώτα εμβόλια του κορονοϊού που έφτασαν τα Χριστούγεννα στη χώρα μας και σήμερα το πρωί στην Αθήνα, ο κ. Πέτσας είπε ότι από αύριο, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν συμβολικά οι εμβολιασμοί της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σιγά – σιγά τα σκευάσματα θα διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Επιπλέον, σημείωσε πως εφόσον τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, είναι ασφαλή όποιας μάρκας και αν είναι.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τον ανησυχεί συνολικά η διαδικασία γιατί είναι πρωτόγνωρη ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην χάσει κανείς το ραντεβού του για το εμβόλιο. Σχετικά με την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς, ο κ. Πέτσας είπε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι 65 άνω και έπειτα θα μειώνεται το ηλικιακό όριο, ανά 5 – 10 χρόνια. «Θα μας πει η Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε, επίσης, πως δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, προσθέτοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να το κάνει ή θέλει περισσότερη ενημέρωση, «κάτι που θα γίνει». «Μέχρι τέλος Μαρτίου θα το έχουν κάνει οι ευπαθείς ομάδες και μέχρι τέλος Ιουνίου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Πηγή: ethnos.gr