ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

 

Συνήθως η βία φυτρώνει εκεί που έχουμε καταπίεση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Κένεντι τόνισε ότι «εκεί που δεν είμαστε προετοιμασμένοι να επιφέρουμε κοινωνική δικαιοσύνη με ειρηνικά μέσα, αναπόφευκτα αυτή θα επέλθει διά βίαιων μέσων».

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι μας καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας. Πρέπει όμως να θέσουμε το ερώτημα ποιος ευθύνεται από ηθικής πλευράς να δίνουμε κίνητρα σε εγκληματίες να δολοφονούν αθώους ανθρώπους εις το όνομα της δικαιοσύνης και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων, θρησκευτικών ομάδων, ακόμη και ολόκληρων Λαών, όπως των Παλαιστινίων και των Κούρδων. Ακόμη πρέπει να προβληματιστούμε για την έννοια της ελευθερίας εκφράσεως των Μ.Μ.Ε.. Εις το όνομα της ελευθερίας αυτής δεν πρέπει να φθάνουμε στην ασυδοσία και στην έλλειψη σεβασμού θρησκευτικών πεποιθήσεων και συμβόλων άλλων κοινωνικών ομάδων, όπως συνέβη στη Γαλλία με την κατ’ επανάληψιν γελοιοποίηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων που ανήκουν στο Ισλάμ.

O ισλαμικός φανατισμός είναι πλέον υπαρκτός και μοιάζει με πυρκαγιά σε δάσος με δυνατό άνεμο». Γιατί, όμως, υπάρχει; Μήπως συνδέεται με την ανοχή μας σε κοινωνικές αδικίες, με την καταπάτηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αδυναμία μας να προστατέψουμε τον θεσμό της δημοκρατίας; Για εκατομμύρια μουσουλμάνους, οι πράξεις που στη Δύση αποκαλούνται «τρομοκρατικές», είναι πράξεις ηρωικής, μαρτυρικές, για την υπεράσπιση όχι μόνο του Ισλάμ, αλλά και της παγκόσμιας δικαιοσύνης, της προστασίας της κοινωνικής δικαιοσύνης, των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τελικά όπως αποδεικνύεται η Ευρώπη δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το κύμα της τρομοκρατίας που την χτυπά και μάλιστα συντονισμένα και με μανία.

Επιθέσεις αυτοκτονίας από αρματωμένους πωρωμένους και θολωμένους τρομοκράτες που είναι αποφασισμένοι να σκορπίσουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Ευρώπη.

Οφείλω αρχικά να αποσαφηνίσω τον πρώτο πληθυντικό. Ποιοι είμαστε εμείς που δεχόμαστε την επίθεση; Μα προφανώς όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες. Που έχουμε κατακτήσει ένα επίπεδο καθημερινότητας που βασίζεται σε αυτές τις αρχές και τις αξίες. Που αισθανόμαστε δυσάρεστα μεν για την ανθρώπινη δυστυχία που υπάρχει σε κάποιες γωνιές της γης, αλλά σε καμία περίπτωση ενοχή. Ανθρώπινη δυστυχία υπήρχε και θα υπάρχει, δεν μπορεί όμως να αποτελέσει την αιτιολογική βάση των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Όλοι εμείς είδαμε ξαφνικά, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, αυτή η καθημερινότητα μας να συντρίβεται. Να δέχεται μια βάρβαρη επίθεση από τα ακραία στοιχεία μιας άλλης θρησκείας, ενός άλλου πολιτισμού.

Η απόγνωση, τα αδιέξοδα, ο θυμός, μας εμποδίζουν όλα αυτά να διακρίνουμε τη μεγάλη αντίφαση. Πως για να αμυνθούμε αποτελεσματικά στον βάρβαρο εισβολέα, πρέπει να ακυρώσουμε τις κατακτήσεις δυόμισι αιώνων. Τις κατακτήσεις που αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας μας. Είναι το DNA μας.

Δυστυχώς ο τρόμος έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Αυτό επεδίωξαν και αυτό πέτυχαν οι ισλαμιστές τρομοκράτες που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες, όπως είχαν κάνει και οι όμοιοι τους στο Παρίσι την 13 Νοεμβρίου 2015. Με δύο τυφλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας (όπως μας πληροφόρησαν οι ίδιες οι βελγικές αρχές), απλές στην σύλληψη και στην εκτέλεση, προκάλεσαν μαζικές απώλειες και δημιούργησαν τον επιδιωκόμενο τεράστιο επικοινωνιακό αντίκτυπο. «Είμαστε εδώ και όποτε θέλουμε σας κτυπάμε, δεν είστε πλέον ασφαλείς, ούτε οι κρατικές σας αρχές μπορούν να σας προστατέψουν». Αυτό ακριβώς ούρλιαξαν μέσα από τον απόκοσμο θρησκευτικό τους φανατισμό!

Η τρομοκρατία δεν είναι πια… ante portas, αλλά έχει ήδη εισέλθει στις χώρες μας. Αιφνιδιαστήκαμε για μία ακόμα φορά, γιατί, όταν αυτή ήλθε και κτύπησε το Παρίσι, απλά δεν ηττήθηκε δεν έφυγε… αλλά έμεινε! Ας το ομολογήσουμε, αισθανόμαστε πλέον ανασφαλείς και, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είμαστε πλέον σε πόλεμο, ασύμμετρο μεν, αλλά πόλεμο. Μία ανάλογη κατάσταση που βιώνει εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ.

Η Ευρώπη αγνόησε τον κίνδυνο που εγείρουν ισλαμικοί τρομοκρατικοί πυρήνες στο έδαφός της και προτίμησε να ασκεί κριτική στο Ισραήλ» ανέφερε την Τρίτη υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων στη βελγική πρωτεύουσα.

«Το επαναλαμβάνω: πολλοί είναι εκείνοι στην Ευρώπη που προτίμησαν να επιδοθούν στην τρέλα που συνιστούσε το να καταδικάζουν το Ισραήλ, να επιβάλουν σήμανση στα προϊόντα του και να τα μποϊκοτάρουν (την ώρα που) ταυτόχρονα κάτω από τη μύτη των πολιτών της ηπείρου αναπτύσσονταν χιλιάδες τρομοκρατικοί πυρήνες .

Με αυτή του τη δήλωση ο υπουργός αποστασιοποιήθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη τους στον βελγικό λαό, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο Ακουνίς, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε η Ε.Ε. να υπάρχει σήμανση στα προϊόντα που προέρχονται από παλαιστινιακά εδάφη στα οποία έχουν γίνει ισραηλινοί εποικισμοί.

«Προς μέγιστη θλίψη μας, η πραγματικότητα έπληξε δεκάδες αθώους» πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, αποστέλλοντας συλλυπητήρια στους Βέλγους και τους συγγενείς των θυμάτων

Τα τυφλά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, πληγώνουν τη δημοκρατία και την ελευθερία. Είναι χτυπήματα κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Οι ίδιοι απάνθρωποι που πνίγουν Ασιάτες μετανάστες στη Μεσόγειο, σκοτώνουν αθώους πολίτες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το ίδιο δειλό πρόσωπο της τρομοκρατίας.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν οι Δημοκρατίες μας είναι ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτήν τη σοβαρή ασύμμετρη απειλή για την ασφάλεια τους με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Η Ευρώπη και η δημοκρατική Δύση μπορεί βέβαια να μην είναι ανοχύρωτη, αλλά είναι αναμφίβολα ευάλωτη. Έχουμε μία άνευρη και πλαδαρή Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δυστυχώς κάθε άλλο παρά… Ένωση είναι, ενώ το κύρος των ηγετών της βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα. Με άνευρο και πλαδαρό τρόπο αντιμετωπίζει όλα τα θεωρούμενα κοινά προβλήματα. Και για τους λόγους αυτούς αποτυγχάνει σε πολλούς τομείς, όπως μάλιστα πρόσφατα στο προσφυγικό ζήτημα, όπου «εθελοντικά» παραμένει όμηρος της Τουρκίας και πληρώνει σε αυτήν… λύτρα για να μην την ζορίζει. Πολλά λόγια, ακόμα περισσότερα κείμενα αλλά στην ουσία τίποτα. Ας κατανοήσουν οι λεγόμενες ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι ακόμα και τώρα στο «και πέντε» θα πρέπει έμπρακτα να δείξουν ότι είναι αποφασισμένες να νικήσουν σε αυτόν τον πόλεμο. Και, για να μην παρεξηγηθούμε από κάποιους, εννοούμε τον πολιτικό, ιδεολογικό, αστυνομικό αλλά και στρατιωτικό πόλεμο που θα πρέπει συντονισμένα και ισορροπημένα να διεξαχθεί για να απαλείψει αυτήν την απειλή, που είναι πια μέσα στις χώρες μας και προέρχεται από το ακραίο Ισλάμ. Αργήσαμε, αλλά ας κατανοήσουμε αυτήν την αναγκαιότητα, το οφείλουμε στον κοινό μας πολιτισμό.

Και αν τον εχθρό εκτός των τειχών μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, αυτόν που βρίσκεται δίπλα μας, αυτόν που διάγει υποκριτικά και μεθοδικά ανεπίληπτο βίο, ώστε στην δεδομένη στιγμή να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο, αυτόν λοιπόν πολύ δύσκολα τον αντιμετωπίζουμε, γιατί πολύ δύσκολα τον εντοπίζουμε. Τον μαθαίνουμε μετά την καταστροφή που έχει προκαλέσει και λέμε έκπληκτοι στις τηλεοπτικές κάμερες: «μα ήταν καλό παιδί!».

Και επειδή δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας όλοι αυτοί οι Ισλαμιστές Τρομοκράτες ανήκουν στο ISIS, που δεν είναι άλλοι από το Ισλαμικό χαλιφάτο και που καταλήγει στους Τζιχαντιστες.

Το ISIS ενισχύθηκε με χρήματα και όπλα από τη Σαουδική Αραβία όχι απλώς με την ανοχή αλλά με τη στήριξη των Αμερικανών που έβλεπαν με θετικό μάτι την ενδυνάμωση του στη Συρία. Τώρα που το ISIS αυτονομήθηκε και επιδιώκει να επιβάλει τους δικούς του στόχους, η Δύση δηλώνει άγνοια για το πως θέριεψε ο δαίμονας.

Από τα Μ.Μ.Ε. και τη συστημική διανόηση ξανασερβίρονται οι θεωρίες για το σκοταδιστικό Ισλάμ, τους βάρβαρους Ανατολίτες και το πόλεμο των πολιτισμών και όποια άλλη σερβιρισμένη μπούρδα που πιθανώς θα έχετε ακούσει.

Όταν έρχεται το αυγό στην μασχάλη τότε φταίει ο κακός ο λύκος και έτσι η Ευρώπη και η Αμερική πληρώνουν την ευθυνόφοβη και πλαδαρή πολιτική τους που δυστυχώς έχει απώλειες ανθρωπίνων ζωών και πολύ τρόμο..

Το ίδιο το Ισλαμικό Χαλιφάτο υπερτονίζει τη Ισλαμική του ταυτότητα και δηλώνει ότι εμπνέεται από το Κοράνι στο πόλεμο ενάντια στους άπιστους.

Για να προλάβω τυχόν μπούρδες, πως το πρόβλημα είναι κοινωνικό, δηλαδή αφορά την ανεργία, την γκετοποίηση, τον αποκλεισμό των μεταναστών, επισημαίνω πως αν υπήρχε αυτή η διάσταση, μένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί αυτοί οι κοινωνικά αποκλεισμένοι δεν εντάχθηκαν σε ένοπλες ακροαριστερές οργανώσεις, που οι ιδεολογικές τους αρχές επαγγέλλονταν την άρση αυτών των κοινωνικών ανισοτήτων.

Και μιας και ο αναγνώστης μπορεί να αναρωτηθεί, εμείς στην Ελλάδα κινδυνεύουμε… θα απαντήσω, ναι χωρίς καμία αμφιβολία. Μπορεί όχι στο ίδιο επίπεδο με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, αλλά οπωσδήποτε διατρέχουμε και εμείς κίνδυνο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας βρίσκονται σε εγρήγορση και επιφυλακή και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που παράνομα εισελθόντα πρόσωπα στη χώρα είχαν επιβαρυντικά στοιχεία για διασύνδεση με τον ISIS. Απαιτείται όμως και εγρήγορση των ιδίων των πολιτών.