«H χώρα πενθεί την απώλεια δύο πιλότων και εγώ ως Βουλευτής Δράμας έχω το επαχθές προνόμιο να κατάγομαι από τον ίδιο τόπο με τον εκ θανόντων Στάθη Τσιτλακίδη. Από το βήμα της Βουλής θέλω να αποτίσω τον δέοντα φόρο τιμής και μνήμης στους ανθρώπους που χάθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισήγησή του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας κατά τη συζήτηση ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Η ιστορία των παρακολουθήσεων είναι ένα βαθύ τραύμα στο κράτος δικαίου και ένας αφόρητος περιορισμός στα ατομικά και συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρούμε ότι έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη να αναδείξουμε την θεσμική εκτροπή. Αποφασίσαμε να απέχουμε από τις ψηφοφορίες της Βουλής. Η παρουσία μου αποδεικνύει εμπράκτως ότι η συμμετοχή μας στη νομοθετική επεξεργασία παραμένει και ο συμβολισμός της αποχής μας είναι προεχόντως πολιτικός, γιατί δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε μια κυβέρνηση που βαρύνεται με μια τέτοια εξωθεσμική, παραθεσμική και τελικά παρακρατική λειτουργία», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Αναφερόμενος στο περί ενδεχόμενου εκβιασμών που μπορεί να υφίστανται οι παρακολουθούμενοι, ο κ. Ξανθόπουλος, επανέλαβε ότι αυτό είναι μια συζήτηση που υπάρχει στη δημόσια σφαίρα από την αρχή της υπόθεσης με δηλώσεις του ίδιου κ. Ανδρουλάκη αλλά και με τις παρατηρήσεις του κ. Γερουλάνου, μεταγενέστερα. Επομένως, το να εγκαλείται η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα θέμα που απασχολεί όλη την κοινωνία είναι το λιγότερο υποκριτικό. Βλέπω ότι αναπαράγουν με περισσή ένταση αυτά τα σχόλια όσοι τρομάζουν από την ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι ελίτ αυτές, τρομάζουν στην ιδέα μιας προοδευτικής συνεργασίας και προσπαθούν να δημιουργήσουν προσκόμματα στην ενδεχόμενη αυτή συνεργασία των δύο κομμάτων. Δεν θα το επιτύχουν γιατί η λαϊκή ψήφος είναι ο καταλύτης που θα επιβραβεύσει την ορθότητα της επιλογής μας, θα θέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους και είναι το αξεπέραστο όριο της λαϊκής ετυμηγορίας που θα ωθήσει τις πολιτικές δυνάμεις να ξεπεράσουν αναστολές, αγκυλώσεις, επιφυλάξεις τραύματα και να δουν την επόμενη μέρα της χώρας και του λαού μας. Η πρόκληση για οικοδόμηση μιας προοδευτικής πρότασης που απευθύνεται στη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι στο τραπέζι και με αυτήν σκοπεύουμε να πορευτούμε», κατέληξε.

«Δεν μπορώ να ακούσω καμία κριτική της κυβέρνησης όταν τη βαραίνει το άγος των υποκλοπών. Ένα γεγονός τραυματικό για κράτος δικαίου και την δημοκρατία, ένα γεγονός πασίδηλο και αποδεδειγμένο γιατί υπάρχει η γνωμοδότηση της κατά το Σύνταγμα αρμόδιας Αρχής, της ΑΔΑΕ. Όταν σας κατατρύχει το άγος των υποκλοπών μην εγκαλείτε εμάς για έλλειψη σεβασμού στο δημοκρατικό παιγνίδι». Αυτά τόνισε στη δευτερολογία του στη Βουλή, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του κόμματος Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Αναρωτιέμαι αν το ίδιο λέτε και για την απόφασή σας το 2019. όταν αποχωρήσατε από τη Βουλή εν σώματι; Τι άλλαξε από το 2019 και η δική μας πρακτική προσκρούει στην αρχή της δημοκρατικής ομαλότητας και δεν συνάδει με την αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ η δική σας επιλογή το 2019 δεν συγκεντρώνει κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά; Η δήθεν θεσμική σας προσήλωση είναι κέλυφος, εικόνα, επικοινωνία», υπογράμμισε.

Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε: «Οι προσπάθειες να ανασυστήσετε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο από το παρελθόν με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών και με παρά φύση συμμαχίες προσώπων από τον ακροδεξιό και τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, είναι οριστικά καταδικασμένες».