ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΔ ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΔΡΟΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ

 

  • «Όλοι πρέπει να πληρώνουμε το νερό μας όπως οφείλουμε ως καταναλωτές – και ο Δήμος και οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις»
  • «Προβλέπεται ξεκάθαρα ότι δεν εξαιρείται κανένας, ούτε το ελληνικό Δημόσιο, από την πληρωμή τελών ύδρευσης»
  • «Δεν πρόκειται να μας χρηματοδοτήσει κάποιος για μεγάλο έργο, εάν δεν αποδείξουμε ότι είμαστε σωστοί διαχειριστές του νερού»
  • «Ο απώτερος στόχος μας, σύμφωνα με σαφή οδηγία του Δημάρχου μας, είναι όχι μόνο να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΔ, αλλά και να καταφέρουμε να μειώσουμε την τιμή του νερού»
  • «Θεωρώ ότι αν είχαν γίνει αυτές οι κινήσεις σε προηγούμενους χρόνους, όταν ήταν ακόμη το στάδιο της πρόληψης και όχι όταν ήρθε η ενεργειακή κρίση και έπρεπε να γίνει η επιβολή της αύξησης, όπως έκανε η προηγούμενη διοίκηση για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, τώρα ενδεχομένως να μη χρειαζόταν να έχει γίνει αυτή η αύξηση»
  • «Ήδη έχουμε πάρει μία απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΔ και κάνουμε μια μεγάλη διευκόλυνση στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις, για να έρθουν και να ρυθμίσουν την οφειλή τους, χωρίς να καταβάλουν την προκαταβολή»
  • Οι 200 δημοτικοί χώροι όπου δεν υπήρχαν και θα τοποθετηθούν υδρόμετρα είναι εκπαιδευτικές δομές, νεκροταφεία, αθλητικές υποδομές, κοινοτικά κτίρια, κτίρια που φιλοξενούν συλλόγους, χώροι αναψυχής κ.α.

 

Σε τοποθέτηση υδρόμετρων σε περίπου 200 δημοτικούς χώρους προχωρούν Δήμος Δράμας και ΔΕΥΑΔ, έτσι ώστε αφενός να καταμετράται ο όγκος του νερού που καταναλώνεται με στόχο τη μείωση του ισοζυγίου άντλησης – κατανάλωσης, και αφετέρου να σταματήσει ο Δήμος να είναι κακοπληρωτής, περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα στους πολίτες ότι όλοι οφείλουν να πληρώνουν το νερό που καταναλώνουν.

Σε πρόσφατη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας εγκρίθηκε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ σχετικά με την επιβολή τέλους νέας σύνδεσης για παροχές που αφορούν δημοτικούς χώρους. Το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται σε 100 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. και, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, θα αφορά το κόστος του υδρόμετρου, την τοποθέτηση ενός φρεατίου και την κάλυψη της σχετικής εργατοώρας που θα χρειαστεί.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γιάννης Γεωργιάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η τοποθέτηση των υδρομέτρων στους δημοτικούς χώρους, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικές δομές, νεκροταφεία, αθλητικές υποδομές, κοινοτικά κτίρια, κτίρια που φιλοξενούν συλλόγους, χώροι αναψυχής, κ.α. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη διευκόλυνση την οποία έχει υιοθετήσει η ΔΕΥΑΔ όσον αφορά την αποπληρωμή των οφειλών δημοτών και επιχειρήσεων, καθώς πλέον δεν χρειάζεται η καταβολή προκαταβολής, η οποία αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τις ρυθμίσεις οφειλών. Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε και στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του νερού, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί στόχο της διοίκησης και προσθέτοντας ότι με κινήσεις όπως αυτή της τοποθέτησης υδρόμετρων σε δημοτικούς χώρους, αλλά και με άλλες που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν στο μέλλον, η ΔΕΥΑΔ επιθυμεί να επαναφέρει την τιμολογιακή πολιτική της στα προηγούμενα επίπεδα.

«Θέλουμε να πετύχουμε να μειώσουμε το υδατικό ισοζύγιο»

Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς διαπιστώθηκε η απουσία υδρόμετρων σε περίπου 200 δημοτικούς χώρους, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Κάναμε μια έρευνα με την τεχνική υπηρεσία για να εντοπίσουμε σημεία, στα οποία θα έπρεπε να υπάρχει υδρόμετρο και δεν υπάρχει. Αυτή η έρευνα, λοιπόν, έδειξε ότι τέτοια σημεία είναι κοντά στα 200, στα οποία δεν υπάρχει υδρόμετρο. Ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι δεν υπάρχει εισροή χρήματος στα ταμεία της ΔΕΥΑΔ και δεύτερο και πάρα πολύ σημαντικό, δεν μετράμε τον όγκο του νερού που χρησιμοποιεί και καταναλώνει ο Δήμος όχι μόνο για λόγους ογκομέτρησης, αλλά κυρίως γιατί θέλουμε να πετύχουμε να μειώσουμε το υδατικό ισοζύγιο, τη σχέση δηλαδή του νερού που αντλούμε με αυτό που τιμολογούμε».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «η ογκομέτρηση του νερού είναι προϋπόθεση για να μπορούμε να ενταχθούμε σε κάποιες χρηματοδοτήσεις για να γίνουν μεγάλα έργα. Δεν πρόκειται να μας χρηματοδοτήσει κάποιος για μεγάλο έργο, εάν δεν αποδείξουμε ότι είμαστε σωστοί διαχειριστές του νερού».

«Αντλούμε γύρω στα 11 εκ. κυβικά νερού τον χρόνο και τιμολογούμε τα 4»

Όσον αφορά το υδατικό ισοζύγιο και την αναλογία αντλούμενου και τιμολογημένου νερού, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή αντλούμε γύρω στα 11 εκ. κυβικά νερού τον χρόνο και τιμολογούμε τα 4. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια τεράστια απόκλιση. Σκοπός της διοίκησης μας είναι όχι μόνο να μειώσουμε την τιμή του νερού, αλλά να καταφέρουμε αυτή τη ψαλίδα να τη μειώσουμε. Τότε θα θεωρήσουμε ότι είμαστε μια επιτυχημένη διοίκηση».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν σε αυτά τα σημεία είχε τοποθετηθεί υδρόμετρο κατά το παρελθόν και στη συνέχεια αφαιρέθηκε, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Όχι δεν είχαν ποτέ υδρόμετρο και τώρα θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά».

«Πλέον ο Δήμος Δράμας θα πληρώνει το αντίτιμο του νερού που καταναλώνει»

Σε ερώτημα για το τι σημαίνει πρακτικά η τοποθέτηση υδρομέτρων στους συγκεκριμένους χώρους, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Ξεκινάει μια διαδικασία, όπου με την τοποθέτηση του υδρομέτρου, πλέον ο Δήμος Δράμας θα πληρώνει το αντίτιμο του νερού που καταναλώνει σε συμβολική όμως τιμή προς τη ΔΕΥΑΔ. Δεν είναι δυνατόν να ζητάει, να κυνηγάει, να απαιτεί η ΔΕΥΑΔ από τον απλό πολίτη να είναι συνεπής απέναντι στη ΔΕΥΑΔ και ο ίδιος ο Δήμος να είναι ένας κακοπληρωτής και να μην πληρώνει το νερό που καταναλώνει. Νομίζω ότι είναι άδικο προς τους πολίτες».

Διευκρινίζοντας τον συμβολικό χαρακτήρα του αντιτίμου, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ επεσήμανε: «Η τιμή που θα κοστολογείται το νερό είναι 10 λεπτά το κυβικό, όταν ένα μπουκαλάκι νερού έχει μισό ευρώ. Είναι συμβολικό το τίμημα που θα πληρώνει ο Δήμος στη ΔΕΥΑΔ».

«Είναι ξεκάθαρος ο νόμος, δεν εξαιρείται κανένας»

Όσον αφορά το είδος των χώρων όπου δεν υπήρχαν υδρόμετρα και θα τοποθετηθούν μετά και από τις αποφάσεις που έλαβαν το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΔ και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως πρόκειται για «εκπαιδευτικές δομές, νεκροταφεία, αθλητικές υποδομές, κοινοτικά κτίρια και σύλλογοι, χώροι αναψυχής και νησίδες και διάφορες άλλες δομές».

Ο κ. Γεωργιάδης ερωτήθηκε από την «Εργασία… συν» αν υπάρχει κάποιο «παράθυρο» στη νομοθεσία, έτσι ώστε να υπάρχει απαλλαγή της πληρωμής του νερού που καταναλώνεται σε δημοτικούς χώρους και ο ίδιος ήταν απόλυτος πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. «Σύμφωνα με τον νόμο 1069 του 1980 προβλέπεται ξεκάθαρα ότι δεν εξαιρείται κανένας, ούτε το ελληνικό Δημόσιο, από την πληρωμή τελών ύδρευσης. Είναι ξεκάθαρος ο νόμος. Δεν εξαιρείται κανένας», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 6 του άρθρου 10 για τους πόρους των ΔΕΥΑ αναφέρονται τα εξής: «Στα τέλη και τις δαπάνες που προβλέπονται στο παρόν άρθρο υπόκεινται όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανόμενου και του Ελληνικού Δημοσίου, καταργούμενης κάθε αντίθεσης γενικής ή ειδικής διάταξης».

«Οφείλουν όσοι χρωστούν στη ΔΕΥΑΔ, να έρθουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους»

Σχετικά με το ζήτημα των ιδιωτών που δεν πληρώνουν νερό, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη διευκόλυνση που παρέχεται πλέον σε δημότες και επιχειρήσεις όσον αφορά τη ρύθμιση των οφειλών τους. Όπως είπε, «ήδη έχουμε πάρει μία απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΔ τον προηγούμενο μήνα και κάνουμε μια μεγάλη διευκόλυνση στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις, για να έρθουν και να ρυθμίσουν την οφειλή τους, χωρίς να καταβάλουν την προκαταβολή. Ήταν ένας μεγάλος βραχνάς για πάρα πολύ κόσμο που δεν μπορούσε να ξεκινήσει τη ρύθμιση, γιατί δεν είχε τα λεφτά της προκαταβολής. Τώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, να ρυθμίσει το χρέος του και να ξεκινήσει να πληρώνει μόνο τις δόσεις».

Ακόμη, μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που όλοι πρέπει να πληρώνουμε το νερό μας όπως οφείλουμε ως καταναλωτές, και ο Δήμος και οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις. Ειδικά δε για τις επιχειρήσεις, εστίασης, θέλω να πω ότι για τους πολίτες το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό, για τις επιχειρήσεις όμως είναι ένα οικονομικό αγαθό. Άρα οφείλουν όσοι χρωστούν στη ΔΕΥΑΔ, να έρθουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Είναι υποχρέωση απέναντι στους πολίτες».

«Ο σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε την τιμή του νερού εκεί που ήταν»

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης της τιμής του νερού, ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο των καταναλωτών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Πέρα από πού που περιγράψαμε, ότι δηλαδή θα μπουν υδρόμετρα για να πληρώσει ο Δήμος το νερό που καταναλώνει, υπάρχει ακόμη και μια σειρά από ενέργειες οι οποίες θα ανακοινωθούν στο μέλλον. Πρόκειται για ενέργειες τις οποίες προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε, για να αυξήσουμε την εισροή χρήματος στα ταμεία της ΔΕΥΑΔ. Ο απώτερος στόχος μας, σύμφωνα με σαφή οδηγία του Δημάρχου μας, είναι όχι μόνο να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΔ, αλλά και να καταφέρουμε να μειώσουμε την τιμή του νερού. Θεωρώ ότι αν είχαν γίνει αυτές οι κινήσεις σε προηγούμενους χρόνους, όταν ήταν ακόμη το στάδιο της πρόληψης και όχι όταν ήρθε η ενεργειακή κρίση και έπρεπε να γίνει η επιβολή της αύξησης, όπως έκανε η προηγούμενη διοίκηση για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, τώρα ενδεχομένως να μη χρειαζόταν να έχει γίνει αυτή η αύξηση. Ο σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε την τιμή του νερού εκεί που ήταν».