ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Η ανεπίσημη συμμετοχή του ιδρύματος της Θεσσαλονίκης στις συζητήσεις με το σχήμα που προέκυψε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης απασχόλησε τους Δημοτικούς Συμβούλους
  • Με 1 Σχολή και 2 Τμήματα φέρεται να παραμένει η Δράμα, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο συγχώνευσης
  • Κατάλληλο το timing για μεταφορά της λαϊκής αγοράς, ανέφεραν στελέχη της Δημοτικής Αρχής

 

 

Η προημερησίας διάταξης συζήτηση είχε ουσιαστικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018. Το σώμα, το οποίο συνεδρίασε για περίπου μιάμιση ώρα, απασχόλησαν συνολικά 12 θέματα (7 τακτικά και 5 έκτακτα), εκ των οποίων ομόφωνα ψηφίστηκαν τα 9 (όλα τα τακτικά και 2 έκτακτα) και κατά πλειοψηφία τα 3 (όλα εισήχθησαν ως έκτακτα).

 

Το μέλλον του ΤΕΙ, η μεταφορά της λαϊκής και οι… Ρώσοι

 

Το πιο σημαντικό από τα θέματα που τέθηκαν στην προημερησίας διάταξης συζήτηση έχει να κάνει με το μέλλον των δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή και το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου είχε συσταθεί Επιτροπή για τη διερεύνηση συνεργασίας του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος και των ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας. Η Επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη των τριών Ιδρυμάτων και του Υπουργείου Παιδείας, είχε πραγματοποιήσει σειρά επαφών και είχε καταλήξει σε σχετικό πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο η ονομασία του νέου Πανεπιστημίου θα είναι Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, θα έχει 6 Πανεπιστημιουπόλεις, σε Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Κατερίνη, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, και ο ορίζοντας λειτουργίας του ορίζονταν το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Παράλληλα, για τη Δράμα, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, προβλεπόταν μία Πανεπιστημιακή Σχολή με 2 Τμήματα. Συγκεκριμένα η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών με τα Τμήματα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και Οινολογίας – Αγροτικής Βιοτεχνολογίας. Όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν νέες εξελίξεις, καθώς φαίνεται ότι θα υπάρξει εκ νέου διαβούλευση, λόγω της εμπλοκής στο νέο σχήμα και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε επιχειρήσει, ανεπιτυχώς όμως, να συνεργαστεί αρχικά με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια με τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Αιγαίου. Έτσι, το Υπουργείο δέχτηκε να εξεταστεί η συμμετοχή του στο σχήμα με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και εκτιμάται ότι θα συσταθεί νέα Επιτροπή για αυτό.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα τέθηκε αρχικά από τον επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη, ο οποίος επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που είχε πάρει το σώμα για συνάντηση του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τον Περιφερειάρχη δεν εφαρμόστηκαν. Όπως είπε αφορμή για να ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα ήταν η συνέντευξη του Πρύτανη του ΤΕΙ Α.Μ.Θ. κ. Δημήτρη Μπαντέκα στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία» της Καβάλας. Σχετικά με την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο νέο σχήμα, ο κ. Μλεκάνης σημείωσε ότι ως ένα ίδρυμα «μεγαθήριο», «είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει» και στη συνέχεια σημείωσε ότι «θα μας καταβροχθίσει το καινούργιο Πανεπιστήμιο που θα δημιουργηθεί». «Ως Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ενδιαφερθούμε για την προοπτική που υπάρχει» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συνένωση του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το Δ.Π.Θ. «είναι η ορθή επιλογή για τον τόπο μας». Ζήτησε μάλιστα τον άμεσο προγραμματισμό επίσκεψης στην Πρυτανεία του Δ.Π.Θ. και στον Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να αφήνονται οι σχολές της Δράμας στην τύχη τους».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι «υπάρχει αδικία όσον αφορά στο Ν. Δράμας στην κατανομή των σχολών» και εξέφρασε την ανησυχία ότι τελικά θα γίνουν πράγματα χωρίς να ακουστούς οι τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα, ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τον κυβερνητικό Βουλευτή για το τι μέλλει γενέσθαι «και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως τοπική κοινωνία».

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής για το θέμα των συγχωνεύσεων τοποθετήθηκε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγραμματισμούς – Τουρισμού του Δήμου Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο οποίος είναι και μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Α.Μ.Θ., ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής. Ο κ. Καραμπατζάκης ανέφερε ότι το θέμα ανακινήθηκε τις τελευταίες 15 ημέρες, επειδή το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν βρήκε κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο για να συγχωνευτεί κι έτσι ήρθε προς συζήτηση το σχήμα με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. «Η αλλαγή δεν είναι κάπου επίσημα καταγεγραμμένη» επεσήμανε ο κ. Καραμπατζάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνάντηση των πρυτανικών αρχών των υφιστάμενων δομών και συζητήθηκαν θέματα κυρίως διοικητικά και λιγότερο σχετικά με τα Τμήματα. Πάντως, ακόμη κι αν προχωρήσει η συνέργεια με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η Δράμα, όπως είπε ο κ. Καραμπατζάκης, παραμένει με 1 Σχολή και 2 Τμήματα. Ακόμη, ο κ. Καραμπατζάκης ενημέρωσε το σώμα ότι «δεν έχει προχωρήσει ο Υπουργός στην διεύρυνση της αρμόδιας επίσημης Επιτροπής», σημειώνοντας ότι «σε περίπτωση που το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μπει και επίσημα (γιατί ανεπίσημα έχει μπει) θα δοθεί στην Επιτροπή η δυνατότητα να ετοιμάσει εκ νέου την αναφορά της». Ο κ. Καραμπατζάκης εξέφρασε την άποψη ότι «αν δεν υπάρξει επίσημη αλλαγή σχεδιασμού από το Υπουργείο, δεν χρειάζεται να γίνει κάποια κίνηση», τονίζοντας ότι «η Δράμα αυτό που είχε από το πρώτο σχέδιο έχει και τώρα στις ανεπίσημες συναντήσεις».

Στα υπόλοιπα θέματα της προημερησίας διάταξης συζήτηση, ο κ. Ηλιόπουλος έθεσε την πρόταση που έχει καταθέσει δημόσια η παράταξή του για την μεταφορά της λαϊκής αγοράς από την οδό 19ης Μαΐου στην οδό Χελμού (αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου δημοσιεύεται στη σελίδα 15 της εφημερίδας «Εργασία… συν»).

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε από πλευράς Δημοτικής Αρχής ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άγγελος Σολάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η μεταφορά της λαϊκής αγοράς έχει εξεταστεί πολλές φορές και σε προηγούμενες περιόδους, όμως ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Όπως είπε, σύμφωνα με μια μικρή άτυπα έρευνα που πραγματοποίησε ο ίδιος, οι μικροπωλητές επιθυμούν τη μεταφορά, ενώ οι παραγωγοί όχι. Επίσης, επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η επιθυμία των κατοίκων της περιοχής, εκφράζοντας τη θέση ότι οι περισσότεροι θα θέλουν να απαλλαγούν, ενώ οι καταστηματάρχες θα διαφωνούν με τη μεταφορά. Ακόμη, ο Σολάκης εξέφρασε τον προβληματισμό για το αν ο προτεινόμενος χώρος στην οδό Χελμού συνάδει με τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Πάντως, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου τόνισε ότι η πρόταση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά το timing, καθώς επίκειται το μεγάλο έργο, μέσω της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, της ανάπλασης της οδού 19ης Μαΐου, η οποία θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, και για αυτό θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα σενάρια, χωρίς όμως να πλήττεται η οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της λαϊκής αγοράς. Για το λόγο αυτό ο κ. Σολάκης πρότεινε να δημιουργηθεί μια άτυπη επιτροπή με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ή εκπροσώπων κάθε παράταξης για να εξετάσει όλα τα δεδομένα.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, καθώς από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «εμείς ως Δημοτική Αρχή», «σε σοβαρές μεγάλες αποφάσεις», υιοθετούμε τη λογική διαβούλευσης. Για αυτό, συνέχισε, «ο,τιδήποτε προκύψει θα υπάρχει διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία». Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι αυτό δεν θα αργήσει να γίνει, καθώς θα το απαιτήσει η ανάγκη. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, ξεκινώντας το έργο του ΒΑΑ η αφετηρία των αστικών λεωφορείων θα μεταφερθεί από την 19ης Μαΐου στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού

Τέλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης έθεσε το ζήτημα των σχέσεων του Δήμου Δράμας με τη ρωσική πλευρά, μετά την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε αναφορά σε σειρά δημοσιευμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα και στάθηκε ιδιαίτερα στην επίσκεψη ρώσικης αντιπροσωπείας, καθώς και στην παρουσία του κ. Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη στη Δράμα, ενώ ρώτησε σχετικά για το τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος Δράμας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

Για το θέμα ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν ήταν σε καμιά από αυτές τις συσκέψεις, οπότε δεν μπορώ να εκφράσει άποψη. Αυτό μπορεί να γίνει, όπως είπε, από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο. Ακόμη σημείωσε ότι αν αποδειχθεί κάτι για αυτόν τον κύριο, βάσει των δημοσιευμάτων που υπάρχουν, τότε η όποια συνεργασία φυσικά και δεν μπορεί να συνεχιστεί.