ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΟΝΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 

  • Κύμα αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και στη Δράμα

Μια εθνική τραγωδία ζει από την Δευτέρα 23 Ιουλίου ολόκληρη η χώρα, μετά από τον τραγικό απολογισμό των φονικών πυρκαγιών σε περιοχές της Αττικής. Δεκάδες νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, αγνοούμενοι και τραυματίες, κατεστραμμένες περιουσίες, σπίτια και αυτοκίνητα, και καμένες εκτάσεις γης συνθέτουν το αποτέλεσμα της πύρινης λαίλαπας. Άνθρωποι που χάθηκαν, άνθρωποι που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, άνθρωποι που έχασαν την περιουσία τους και το περιβάλλον που χάθηκε…

Συγκλονισμένη ολόκληρη η χώρα παρακολουθεί άφωνη τις εξελίξεις, με το πρωινό της Τρίτης 24 Ιουλίου να αποκτά τραγικές διαστάσεις, όταν ουσιαστικά και άρχισε να ξεκαθαρίζει το μέγεθος της καταστροφής από τις πυρκαγιές της προηγούμενης ημέρας και το πλήθος απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας, η οποία κηρύχτηκε σε τριήμερο εθνικό πένθος από τον Πρωθυπουργό από την Τρίτη 24 έως την Πέμπτη 26 Ιουλίου. Παράλληλα, αποφασίστηκε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια και να ανασταλούν οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

x-default

Η Ελλάδα θρηνεί και όλοι οι πολίτες παρακολουθούν ουσιαστικά αποσβολωμένοι συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τηλεοπτικούς δέκτες ή ιστοσελίδες. Πληροφορίες για ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, ιστορίες για ανθρώπους που κατάφεραν να σωθούν μέσα από τις φλόγες, βρίσκοντας καταφύγιο ακόμη και μέσα στη θάλασσα (περίπου 700 διασώθηκαν από τις ακτές από πλωτά μέσα). Λεπτομέρειες για αυτούς που στάθηκαν τυχεροί και κατάφεραν να σωθούν, αλλά και για αυτούς που βρήκαν τραγικό τέλος από τις φλόγες…

Ανατολική και Δυτική Αττική κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ διατάχτηκε εισαγγελική έρευνα για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, ενώ πλήθος ήταν τα μηνύματα στήριξης από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό. Οι κηδείες των θυμάτων γίνονται δημοσία δαπάνη. Όμως όλα αυτά μπροστά στην αξία της ανθρώπινης ζωής και στην απώλειά της έρχονται σε δεύτερη μοίρα…

Κύμα αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης και στη Δράμα

 

Άμεση ήταν η κινητοποίηση προς ενίσχυση όσων έχουν πληγεί από την πυρκαγιά σε ολόκληρη τη χώρα. Ένα κύμα αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης απλώνεται από Δήμους, φορείς, σωματεία, επαγγελματίες της χώρας αλλά και μεμονωμένους πολίτες, προς όλους τους συνανθρώπους μας που είδαν μέσα σε μερικές μόλις ώρες να χάνονται στις φλόγες δεκάδες ανθρώπινες ζωές και κόποι μιας ζωής να γίνονται στάχτες.

Φυσικά δεν θα μπορούσε από αυτή την ανθρώπινη κίνηση δεν θα μπορούσε να είναι απούσα η Δράμα. Πλήθος φορέων και συλλόγων προχωρούν σε συγκέντρωση βασικών ειδών. Ανάμεσά τους και οι Δήμοι Δράμας και Δοξάτου, οι οποίοι ενημέρωσαν τους πολίτες με επίσημες ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Δήμου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητοί μου συνδημότες, σύλλογοι και σωματεία, μπροστά σε αυτή την πύρινη λαίλαπα, η οποία στέρησε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας και άφησε πολλούς χωρίς τα απαραίτητα, εμείς οι Δραμινοί ας σταθούμε αλληλέγγυοι.

Συγκεντρώνουμε:

α) Γάζες

β) betadine

γ) Pampers

δ) Μωρομάντηλα

ε) Fucidin

στ) Τρόφιμα μακράς διαρκείας

Η συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία στο χώρο του παλαιού δημοτικού αναψυκτηρίου.

Ώρες 9 π.μ. με 9 μ.μ. από 25 Ιουλίου μέχρι 1 Αυγούστου.

Επίσης καλούμε τους εθελοντές αιμοδότες για να προσφέρουμε ο καθένας μας ένα δώρο ζωής δίνοντας μια φιάλη αίμα στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Ο Δήμαρχος Δράμας

Χριστόδουλος Μαμσάκος»

Σε ανακοίνωση του Δήμου Δοξάτου αναφέρονται τα εξής:

«Ο Δήμος Δοξάτου λαμβάνει την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει είδη πρώτης ανάγκης [γάλατα μακράς διάρκειας, μπισκότα, κρουασάν, χυμούς, μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς, κονσέρβες, πάνες – βρεφικά είδη – βρεφικές τροφές, είδη ρουχισμού, είδη προσωπικής υγιεινής, φάρμακα (παυσίπονα) και φαρμακευτικό υλικό (γάζες, τσιρότα, βαμβάκι, κ.α.)].

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους δημότες, φορείς και συλλόγους του Δήμου. Παρακαλούμε όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στη δράση αυτή να προσφέρουν τα παραπάνω είδη στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα (Δοξάτο, Κύργια, Άγιο Αθανάσιο) και στο χώρο του Δημαρχείου στο Καλαμπάκι».