ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας

 

 

Στο νομοσχέδιο με τον ευφάνταστο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων που συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου κατάφερε να παρεισφρήσει κι ένα άρθρο (το 158 εν προκειμένω) που είναι γραμμένο από τους καναλάρχες, τον εξής έναν και γνωστό.

Στο άρθρο αυτό ακυρώνεται η νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης Κυβέρνησης για την υποχρέωση ύπαρξης ονομαστικών μετοχών των εταιρειών αυτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της υποχρέωσης κατάθεσης πόθεν έσχες από τους ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε..

Τελείως τυχαία αυτό συμβαίνει λίγο πριν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αγοράσει και τη Forthnet. Της οποίας Forthnet τα χρέη της κουρεύτηκαν μέχρι 80% κι έτσι ο νέος ιδιοκτήτης παίρνει μια επιχείρηση που φέσωσε τις τράπεζες κι αυτές με τη σειρά τους χρεώνουν τους πολίτες για τα θαλασσοδάνεια της Forthnet.

Υπερσυγκέντρωση εταιρειών ΜΜΕ, μονοπώλιο στη διανομή τύπου και συγγραφή νομοθετικών ρυθμίσεων από εφοπλιστές η ποιοτική εξέλιξη της δημοκρατίας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, μπήκε προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας».

Παρατήρηση πρώτη, ο ΕΟΔΥ έχει συσταθεί με το νόμο 4600 της προηγούμενης κυβέρνησης και άρα υπάρχει ως δημόσιος φορέας από τις αρχές του 2019. Ο νέος Υπουργός αντέγραψε σχεδόν κατά λέξη στα πρώτα 16 άρθρα του νόμου 4600 και τον παρουσιάζει ως δικό του επιχαίροντας για την καινοτομία του. Η οποία καινοτομία υπάρχει από τις αρχές του 2019. Τέτοια αριστεία.

Παρατήρηση δεύτερη, ο ΕΟΔΥ δημιουργήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να βάλει τέλος στο αίσχος του ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία στο δημόσιο οργανισμό υγείας που θα είναι υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία στη χώρα. Η κύρια διαφοροποίηση του νέου νόμου είναι ότι ο οργανισμός μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ. Ποια είναι η πρώτη συνέπεια αυτής της αλλαγής;

Η συνέπεια αυτής της αλλαγής είναι η κατάργηση της διαδικασίας πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ όλων των εργαζομένων στον ΕΟΔΥ. Δηλαδή επαναλαμβάνουν ότι έκαναν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να κάνουν ό,τι έκαναν και στο παρελθόν. Δηλαδή να μετατρέψουν τον οργανισμό σε μία «offshore» του Υπουργείου Υγείας.

Συμπέρασμα, ό,τι δε τους βολεύει για να κάνουν τις υπόγειες και ιδιοτελείς δουλειές τους το αλλάζουν για να το φέρουν στα μέτρα τους.

Εντωμεταξύ, τα κενά στη δευτεροβάθμια πλησιάζουν τις 2.000. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η κάλυψη των κενών έγινε σε ποσοστά 30% – 40%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώνονται στις περιοχές Ηρακλείου, Πειραιά, Δωδεκανήσων και Μεσσηνίας, ενώ πολύ σοβαρά είναι τα πράγματα και σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα κενά αφορούν βασικές ειδικότητες καθηγητών, όπως φιλόλογους, μαθηματικούς, φυσικούς και χημικούς. Την ίδια ώρα, εκκρεμούν οι προσλήψεις αναπληρωτών για την ενισχυτική διδασκαλία, των αναπληρωτών για τις τάξεις υποδοχής των προσφυγόπουλων και οι προσωρινοί πίνακες για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή είναι άφαντοι.

Στην πρωτοβάθμια τα πράγματα δεν είναι καλύτερα με τη ΔΟΕ να ζητά 2.500 διορισμούς για να καλυφθούν μόνιμες θέσεις. Οι εκπαιδευτικοί της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μαθήματα που χάνονται σε όλες τις βαθμίδες, ζητούν να γίνει άμεσα η Γ’ Φάση για τους αναπληρωτές (από την ιστοσελίδα του TVXS).

Αλλά η Υπουργός έσπευσε να στείλει εγκύκλιο για τους σημαιοφόρους της παρέλασης μη τυχόν και κρατήσει τη σημαία κανένα οχτάχρονο που δεν έχει αριστεύσει στις εξισώσεις δευτέρου βαθμού.

Και λίγα λόγια για το φιάσκο της Ν.Δ. με τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

α) Δεν είναι δυνατόν να στήνει τέτοιου μεγέθους σκευωρία Υπουργός μιας Κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός να το αγνοεί παντελώς. Άρα η απόφαση για προανακριτική εξαρχής είναι έωλη και αστεία. Και αναδεικνύει την δειλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του συνόλου της Ν.Δ. στο να κάνει πράξη όσα έλεγε πριν τις εκλογές.

β) Στην ψηφοφορία παρενέβη κι ο… εξωγήινος του Υμηττού μια και ο Πρόεδρος της Βουλής στο κλείσιμο της διαδικασίας λέει επί λέξει (στις 1.30 π.μ.) «Ψήφισαν συνολικά 261 Βουλευτές. Ευρέθησαν στην κάλπη 261 ψηφοδέλτια. Έγκυρα 256 ψηφοδέλτια. Άκυρα 4 ψηφοδέλτια. Λευκά 1 ψηφοδέλτιο. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν: 172. Κατά της πρότασης ψήφισαν: 84» αλλά στα πρακτικά εμφανίζεται ως δια μαγείας να συνεχίζει την πρόταση του με τα εξής λόγια «Συγγνώμη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνω ορθώς: Υπέρ της πρότασης ψήφισαν: 173. Κατά της πρότασης ψήφισαν: 83».

Προφανώς η δεύτερη πρόταση είναι προϊόν φαντασίας αφού σε επανακαταμέτρηση που έγινε βρέθηκε ένα ψηφοδέλτιο που δεν ήταν αρνητικό αλλά θετικό. Μεγάλες πιένες ο εξωγήινος τελικά.

γ) Όταν σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές πράξεις τα δύο κόμματα της δεξιάς (Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ) έχουν 6 διαρροές κάτι δεν πάει καλά στα κόμματα αυτά.

Μετά τη μεγάλη τους επιτυχία έχουν φορέσει κουκούλες (οι «Μπογδάνοι») και δίνουν στεγνά ο ένας τον άλλο.

δ) Το σκάνδαλο της Novartis δεν μπορεί να ξεχαστεί ούτε να μπει στο συρτάρι. Όπως επίσης δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως στη Ν.Δ. υπάρχει η γραμμή του Μητσοτάκη και η αχνή, πλέον, γραμμή του Σαμαρά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Καλά ξεμπερδέματα!