ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ Η ΛΑΛΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΤΥΡΑ»

 

Πραγματοποιήθηκε, παρουσία πλήθους κόσμου, το απόγευμα του Σαββάτου 24 Ιουλίου 2021, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αρκαδικού, η παρουσίαση του βιβλίου του Λεωνίδα Γαλανόπουλου «ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ των δικών μας η λαλιά την ιστορία μαρτυρά». Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της 27ης Γιορτής Βιβλίου του Δήμου Δράμας.

Με τη μαζική του παρουσία στη βιβλιοπαρουσίαση το Δραμινό κοινό και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Αρκαδικού έδειξαν την εκτίμησή τους προς τον συγγραφέα του βιβλίου κ. Γαλανόπουλο, φαρμακοποιό και επί σειρά ετών ασχολούμενο με τα κοινά του Δήμου Δράμας, όντας στο παρελθόν υποψήφιος Δήμαρχος.

Το βιβλίο αποτελεί ένα χρέος τιμής προς τους πρόσφυγες προγόνους, τις πρώτες οικογένειες που έζησαν στον Αρκαδικό της Δράμας, μετά τον ξεριζωμό του Ποντιακού ελληνισμού. Ουσιαστικά η πρώτη ύλη για το περιεχόμενο αποτέλεσαν ηχογραφήσεις σε κασέτες ιστοριών των κατοίκων του Αρκαδικού που έγιναν τη δεκαετία του 1970 από τον κ. Γαλανόπουλου. Αυτές οι ιστορικές μνήμες, αποτυπωμένες στη συνέχεια σε χαρτί, συνιστούν τον βασικό κορμό του βιβλίου, στο οποίο περιγράφεται τόσο η ζωή στον Πόντο όσο και οι συνθήκες προσαρμογής των προσφύγων μετά την εγκατάσταση στη Δράμα και συγκεκριμένα στον Αρκαδικό. Ουσιαστικά το βιβλίο περιλαμβάνει τις ιστορίες των πρώτων 80 οικογενειών του Αρκαδικού, μαζί με τα γενεαλογικά τους δέντρα, ενώ παράλληλα περιέχεται και φωτογραφικό υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε από τους κατοίκους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Ζιμπίδης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δράμας κ.κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, Γιάννης Καψημάλης και Γιάννης Εφραιμίδης, ο πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης. ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δικηγόρος και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης κ.α.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με απόδοση τραγουδιών από τον Κώστα Θεοδοσιάδη, την χορωδία του Π.Σ Αρκαδικού, με διευθυντή τον Μανώλη Παργενάκη. Στην λύρα ήταν ο Γιώργος Αυγητίδης. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Λευτέρη Καλλινικίδη. Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Παναγιώτης Σελβιαρίδης, καθηγητής νευροχειρουργικής Α.Π.Θ. και η κ. Μαρία Κοσσυφίδου, εκπαιδευτικός, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Για το βιβλίο του «ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ των δικών μας η λαλιά την ιστορία μαρτυρά», ο συγγραφέας κ. Λεωνίδας Γαλανόπουλος έχει αναφέρει: «Είναι μία πολύχρονη εργασία, με ηχογραφημένες καταγραφές των κατοίκων της πρώτης γενιάς, με προφορικές μαρτυρίες από τα δράματα της προσφυγιάς, της συνθήκες εγκατάστασης, τα ήθη και έθιμα, τον τρόπο ζωής και στο τέλος υπάρχει, φωτογραφικό υλικό και το περιγραφικό γενεαλογικό δένδρο για όλες τις πρώτες οικογένειες, του συνοικισμού! Είναι ένα συγκινητικό νοερό ταξίδι επιστροφής στη μνήμη και η εξόφληση ενός μεγάλου ιερού χρέους και τιμής σε όλους που βίωσαν την τραγικότητα της προσφυγιάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο εκδόθηκε από την ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας και αποτελεί την τελευταία έκδοση της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης πριν οδηγηθεί σε κλείσιμο.

*Φωτογραφίες: Γιάννης Τοματσίδης