ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

 

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης υποδέχθηκαν την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 την Πρόεδρο της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ κ. Madeleine Moon, καθώς και τα μέλη των Υποεπιτροπών για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση (Επιτροπή της Πολιτικής Πτυχής για την Ασφάλεια) και για τις Διατλαντικές Σχέσεις (Πολιτική Επιτροπή) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ με την ευκαιρία της κοινής τους συνεδρίασης στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η κ. Moon εξήρε τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κοινοβούλιο χειρίστηκε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που θα φέρει περισσότερη ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στη γειτονιά μας και στην ευρύτερη συμμαχία, βεβαίως. Η κ. Μοοn ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει κάνει στα πλαίσια της μεταναστευτικής κρίσης και για τον τρόπο με τον οποίο έδειξε σε όλο τον κόσμο πόσο πρόθυμη είναι να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, με κατανόηση στους λόγους για τους οποίους αυτοί οι άνθρωποι έχουν αισθανθεί την ανάγκη να φύγουν από τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο εδώ. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμος εταίρος για το ΝΑΤΟ μιας και η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοιχτό διάλογο με τη Ρωσία, γεγονός μοναδικό και πολύτιμο για την Συμμαχία.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης τόνισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο και στα βαλκάνια. Ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα θαρραλέο βήμα αλλά και ένα ορόσημο για όλα τα Βαλκάνια και μια νέα προοπτική σταθερότητας, δημοκρατίας και ειρήνης για την Ευρώπη. Εξέφρασε την απόλυτη προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο να γίνει μέρος της λύσης για τα κρίσιμα ζητήματα που μας παρουσιάζονται και στο να είναι η Ελλάδα μία χώρα-παράδειγμα και πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθειας, που έχει ως κορυφές την Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία.

Τέλος, ανέφερε ότι πολλοί Βουλευτές που υπερψήφισαν την συμφωνία συνεχίζουν ακόμα και τώρα να δέχονται απειλές και να έχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μιας και η ρητορική που αναπτύχθηκε από τους πολέμιους της Συμφωνίας ήταν ιδιαίτερα νοσηρή και ακραία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραγιαννίδη:

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Θα ήθελα, εκ μέρους της ελληνικής Βουλής, να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και να ευχηθώ καλή διαμονή και καλή επιτυχία στις εργασίες των επιτροπών.

Η συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας, για τα Βαλκάνια και ολόκληρη την Ευρώπη. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα θαρραλέο βήμα αλλά και ένα ορόσημο για όλα τα Βαλκάνια και μια νέα προοπτική για την Ευρώπη. Μια προοπτική σταθερότητας, δημοκρατίας και ειρήνης.

Παρά τις εθνικιστικές εξάρσεις που αντιμετωπίσαμε η Κυβέρνησή μας και η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προχωρήσαμε αποφασιστικά στην επίλυση ενός προβλήματος που ταλάνιζε για δεκαετίες τις χώρες μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας είναι πυλώνας δημιουργίας ενός κοινού χώρου στα Βαλκάνια. Επιδιώκουμε να ζήσουμε σε ένα πλαίσιο αλληλοκατανόησης και συναίνεσης χωρίς να υψώνουμε φράχτες και χωρίς να δημιουργούμε εθνικές εντάσεις που τόσο μας πλήγωσαν στο παρελθόν.

Η Βαλκανική Χερσόνησος δεν είναι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπως εύστοχα τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών της χώρας μου. Δεν είναι ένας χώρος αστάθειας για την Ευρώπης. Η Ελλάδα, ως ισχυρός παράγοντας της περιοχής, συμβάλει ουσιαστικά ώστε η Βαλκανική Χερσόνησος να λάβει τη θέση που της αναλογεί στην διατήρηση της Ειρήνης, της Ανάπτυξης και της Αλληλεγγύης στον διευρυμένο Ευρωπαϊκό χώρο.

Στην ίδια κατεύθυνση πρόκειται να συνεχίσουμε, προσπαθώντας να είμαστε, όχι απλώς χώρα-πυλώνας σταθερότητας, αλλά εξαγωγέας σταθερότητας. Να είμαστε μία χώρα-παράδειγμα και πρότυπο στην ευρύτερη περιοχή μας, σ’ αυτό το τρίγωνο της αστάθειας, που έχει ως κορυφές την Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές διπλωματικές σχέσεις με τις χώρες στην ευπαθή περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, μία γεωγραφική ζώνη που εφάπτεται των συνόρων των νοτίων Συμμάχων. Παραδοσιακά καλές διπλωματικές σχέσεις η Ελλάδα έχει και με την Ρωσία, γεγονός που μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό στην Ουκρανική κρίση και στον τρόπο με τον οποίο η Συμμαχία θα επιλέξει να συμβάλει στην επίλυσή του.

Η Ελλάδα, επίσης, δεν θα πάψει να προωθεί, εντός του ΝΑΤΟ, τη διαμόρφωση μιας πιο λειτουργικής σχέσης μεταξύ της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των κρατών-μελών, η οποία βεβαίως θα κατοχυρώνει την πλήρη αυτονομία λήψης αποφάσεων των δυο Οργανισμών και θα συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, τη ΝΑ Μεσόγειο και για την Ευρώπη. Χωρίς τον ενεργό της ρόλο στις εξελίξεις είναι σαφές ότι η σταθερότητα, η ειρήνη, η συνεργασία και η ασφάλεια, χάνουν έδαφος. Η ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, μέσα από τις πολυμερείς διασκέψεις, είναι μια κομβικής σημασίας επιλογή που έχουμε κάνει. Έχουμε ήδη στο ενεργητικό μας τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και στην ΝΑ Μεσόγειο.

Η ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε την τόλμη και την αποφασιστικότητα στην εξωτερική πολιτική, έναντι της αδράνειας. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο σκοπό να γίνουμε μέρος της λύσης για τα κρίσιμα ζητήματα που μας παρουσιάζονται σε χρόνο ενεστώτα.