ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

«Θέλω να θέσω μια σοβαρή πολιτική και ιδεολογική παράμετρο. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος χωρίς συνέργεια τραπεζών δεν γίνεται. Επομένως, χωρίς να ελεγχθεί το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να ελεγχθεί και το ξέπλυμα. Διαφορετικά. θα καλύπτουμε απλώς τρύπες, και θα παραμένει αλώβητος ο βασικός μηχανισμός νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στην παρέμβασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του ν. 4557/2018 και την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1673 για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο κ. Ξανθόπουλος, επεσήμανε την πολιτική και ηθική βαρύτητα του επίμαχου νομοσχεδίου και σημείωσε ότι σωστά αλλάζει το ισχύον καθεστώς και επιβάλλεται η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων όσο διαρκεί η δίκη, γιατί με αυτό τον τρόπο αφενός διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου και αφετέρου αφαιρείται από τους εμπλεκόμενους η δυνατότητα να ακολουθούν παρελκυστική τακτική επιδιώκοντας συνεχείς αναβολές, προκειμένου να αρθεί εν τω μεταξύ η δέσμευση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με το άρθρο 9 σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του ν. 4637/2019 (Α’ 180/18-11-2019) έθεσε χρονικό ταβάνι στα μέτρα δέσμευσης, όπως η απαγόρευση κίνησης λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, όταν είχαν διαταχθεί από τον Πρόεδρο της «Αρχής για το Ξέπλυμα».