Το πόσο προβληματική ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με οριζόντιες επιδοτήσεις το τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια, αντί να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων στα ενεργειακά προϊόντα αποδεικνύεται από τις συστάσεις που πραγματοποίησε στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη εβδομάδα η Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Κώστας Σκρέκας κατέληξαν στις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία του αυτόματου μηχανισμού προστασίας ευάλωτων καταναλωτών από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας προΐσταται η δανή επίτροπος, ειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση για τον κίνδυνο οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν σε όλα τα νοικοκυριά κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου να χαρακτηριστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Έτσι, οι δύο πλευρές, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμφώνησαν στη χορήγηση επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή θα πρέπει να διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία μέχρι ενός ορίου και ενδεχομένως να καθοριστούν και συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα κριτήρια θα είναι πάνω από αυτά των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ενώ ο συγκεκριμένος μηχανισμός αναμένεται να είναι έτοιμος στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Πάντως υπάρχουν δυσκολίες ως προς τη θέσπιση του νέου πλαισίου στήριξης των νοικοκυριών με δεδομένο το ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας αλγόριθμος που θα ενεργοποιεί τις επιδοτήσεις μετά την αναπροσαρμογή των τιμών χονδρεμπορικής από ένα ύψος και πάνω και ταυτόχρονα να αποσαφηνιστούν τεχνικές λεπτομέρειες ως προς τους δικαιούχους και τις παροχές ρεύματος.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν οικιακοί καταναλωτές οι οποίοι μπορεί να δικαιούνται την επιδότηση αλλά το ρολόι να είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Πηγή: cnn.gr