ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

«Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για ακόμη μια φορά για τη σπουδαία διοργάνωση του Συνεδρίου σας. Ένα Συνέδριο που ξεκίνησε ως μια σημαντική πρωτοβουλία και εξελίχθηκε σε πολύτιμο θεσμό καταγραφής και ανάδειξης των τελευταίων επιστημονικών και ιατρικών εξελίξεων στον τομέα της ογκολογίας.

Φέτος το Συνέδριο πραγματοποιείται κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας και μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσης που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει η χώρα μας. Μιας πανδημίας όμως που παράλληλα ανέδειξε τον σπουδαίο ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας, του ΕΣΥ, του μεγάλου ασθενή που μέσα σε λίγες ημέρες μεταμορφώθηκε στον μεγάλο ήρωα και σωτήρα της χώρας. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ποιου πολιτικού χώρου φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα το ΕΣΥ.

Η στήριξη όμως του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορεί στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε να είναι απλά μια αόριστη διακήρυξη. Είναι επείγουσα ανάγκη να γίνει πράξη εδώ και τώρα. Η Κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει, η ευγνωμοσύνη να μη μείνει στα λόγια. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έχουν εξαγγελθεί. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Στις δύσκολες αυτές συνθήκες το Νοσοκομείο της Δράμας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Παρ’ όλες τις ελλείψεις και την υποστελέχωσή του διαχειρίστηκε με επιτυχία την πανδημία χάρη στο φιλότιμο, την αυταπάρνηση και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων του. Σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας η περιοχή μας πρέπει να είναι και πάλι έτοιμη, θωρακισμένη και προετοιμασμένη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Νοσοκομείο μας θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα σε προσωπικό και μέσα ώστε να συμβάλλει για ακόμη μια φορά με καθοριστικό τρόπο στη διαχείριση της πανδημίας, όπως έκανε και κατά το πρώτο κύμα.

Στο πλαίσιο αυτό για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη ίδρυσης του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Δράμας, πάγιο αίτημα της δραμινής κοινωνίας εδώ και 10 χρόνια. Σήμερα ο Νομός μας δεν διαθέτει καμία υποδομή ή ειδική ογκολογική υπηρεσία παρ’ όλο που στο Νοσοκομείο μας πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τον καρκίνο. Από τη μεριά μας έχουμε πιέσει με κάθε μέσο και τρόπο την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα οι δραμινοί ασθενείς να πρέπει να μετακινούνται για τις θεραπείες τους σε άλλες πόλεις με τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος. Ειδικά σήμερα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας η μετάβαση αυτή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αλλά και πιο επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών, οι οποίοι εξ ορισμού αποτελούν μια πολύ ευαίσθητη ομάδα. Σας θυμίζω ότι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών της πόλης μας είναι ο μεγαλύτερος στη Βόρεια Ελλάδα (με εξαίρεση αυτόν της Θεσσαλονίκης) και εάν τον συγκρίνουμε αναλογικά με τον πληθυσμό της περιοχής ενδεχομένως να είναι και ο μεγαλύτερος σε ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης, άμεση είναι η ανάγκη τροποποίησης του Οργανογράμματος του Νοσοκομείου ώστε να προβλέπονται θέσεις ογκολόγων ιατρών και σχετικού νοσηλευτικού προσωπικού. Οι θέσεις αυτές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας και θα επιτρέψουν να προχωρήσει η σημαντική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Νοσοκομείο μας σε τεχνολογικό εξοπλισμό χημειοθεραπευτικού τμήματος.

Σε μια εποχή που η συγκεκριμένη νόσος χτυπά σχεδόν ένα στα δύο σπιτικά, βασική υποχρέωση της επίσημης Πολιτείας αποτελεί η στήριξη με κάθε τρόπο των ασθενών εξασφαλίζοντας εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις δομές και τις υπηρεσίες υγείας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας!».