Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, με θέμα «Επιλαχόντες Σχεδίων Βελτίωσης: είναι πολλοί για να αγνοηθούν…», κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
Την κατάσταση στα χέρια τους αναγκάζονται να πάρουν οι παραγωγοί, σε σχέση με το φλέγον ζήτημα των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης του 2018, το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμό αγροτών σε όλη τη χώρα και το οποίο οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής είχαμε επισημάνει ήδη από τον Ιούλιο του 2020, με συνεχείς παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Σύμφωνα μάλιστα με σχετικά δημοσιεύματα, για τον σκοπό αυτό συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή αγροτών-επενδυτών, που ανήκουν στην κατηγορία των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης, η οποία αποτελείται κυρίως από ενδιαφερόμενους της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να υπάρξει και περαιτέρω διεύρυνση, με την προσθήκη στην αγροτών από τον Έβρο μέχρι τα Χανιά, μιας και οι επιλαχόντες δεν περιορίζονται μόνο στην Κεντρική Ελλάδα.
Όπως μάλιστα τονίζεται, στόχος του εν λόγω Συντονιστικού είναι τόσο η ανάδειξη του προβλήματος του άδικου αποκλεισμού των επιλαχόντων αγροτών, όσο και η πίεση προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να πειστεί για το δίκαιο αίτημα των χιλιάδων ενδιαφερομένων και να λάβει σχετική πολιτική απόφαση, που τελικά θα τους εντάσσει στα Σχέδια Βελτίωσης.
Δεδομένου ότι τόσο οι παλιοί αγρότες-επενδυτές, όσο και οι νέοι του μέτρου 6.1 σε όλη την Ελλάδα, ενώ κατέθεσαν αίτηση η οποία εγκρίθηκε, ενημερώθηκαν ωστόσο αργότερα ότι τα κονδύλια δεν επαρκούν(!), και συνεπώς θεωρούνται επιλαχόντες.
Δεδομένου ότι τα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν ένα θετικότατο εργαλείο στήριξης και διατήρησης των αγροτών στον τόπο τους και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο από την Πολιτεία.
Δεδομένου ότι τα Σχέδια Βελτίωσης αναντίρρητα συνεισφέρουν στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην μείωση του κόστους παραγωγής, στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Δεδομένου ότι κάλλιστα στα Σχέδια Βελτίωσης μπορούν να μεταφερθούν κονδύλια από το απερχόμενο ΠΑΑ στο νέο ΠΑΑ, όπως βέβαια μπορούν να κατευθυνθούν και άλλοι εθνικοί πόροι, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της εξισωτικής αποζημίωσης.
Δεδομένου ότι από τη διαδικασία των Σχεδίων Βελτίωσης υπάρχουν άμεσα ανταποδοτικά οφέλη (ΦΠΑ, φόροι) κα για την Πολιτεία, από την στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι αγρότες – επενδυτές συμμετέχουν κατά το ήμισυ με ίδια κεφάλαια.
Δεδομένου ότι η τελική βαθμολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης παρουσίασε ορισμένες «ιδιαιτερότητες», αδικώντας συγκεκριμένους κλάδους, όπως π.χ. αυτός των αγελαδοτρόφων-βοοτρόφων, που παρέμειναν εκτός Σχεδίων σε ποσοστό 80% (!).
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Αν είναι ενήμερος για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σχέση με το μεγάλο αριθμό επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα θα μείνουν εκτός διαδικασιών και επιδότησης;
2. Αν σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να εγκριθούν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες στο πρόγραμμα 4.1.1, με την παροχή επιπλέον κονδυλίων.