Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry διερεύνησε τον βαθμό στον οποίο η σοβαρή ψυχική νόσος αύξησε τον κίνδυνο θανάτου κατά τα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης (IoPPN) και στο ESRC Center for Society and Mental Health ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 660.000 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο στο χρονικό διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου του 2020 και Απριλίου του 2021 και διαπίστωσαν ότι 7146 άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια, αντιμετώπισαν κατά 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες μετά τη μόλυνση από τον κορονοϊό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν υπέφεραν από σοβαρή ψυχική νόσο.
Ειδικότερα οι Αφρικανοί διέτρεχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μετά από μόλυνση από COVID-19 συγκριτικά με τους λευκούς και αυτό το ποσοστό ήταν σχεδόν το ίδιο για άτομα με ή χωρίς σοβαρή ψυχική ασθένεια. Ωστόσο, σε περίπου 30% των δεδομένων ασθενών η εθνικότητα δεν είχε καταγραφεί.
Η μελέτη αποκάλυψε και διαφορές ανά περιφέρεια. Κατά μέσο όρο, ο κίνδυνος θανάτου μετά από μόλυνση από COVID-19 ήταν υψηλότερος μεταξύ των περιοχών του βόρειου Ηνωμένου Βασιλείου σε σύγκριση με τις νότιες περιοχές.
Τα άτομα στη Βόρεια Ιρλανδία, στα East Midlands και στα βορειοανατολικά διέτρεχαν κατά 24-28% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους στο Λονδίνο.
«Είμαστε η πρώτη ομάδα που χρησιμοποιήσαμε το Clinical Practice Research Datalink (μια από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων κλινικής έρευνας στον κόσμο που περιέχει πάνω από 60 εκατομμύρια ανώνυμα ηλεκτρονικά αρχεία πρωτοβάθμιας φροντίδας) για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο της COVID-19 στην πρόωρη νοσηρότητα μεταξύ των ατόμων με σοβαρή ψυχική ασθένεια σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες του είδους της.
Προηγούμενη έρευνα είχε αναδείξει ανισότητες στην υγεία αλλά η μελέτη μας δείχνει πραγματικά το πώς τις επιδείνωσε η πανδημία. Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό και να δούμε αν υπάρχει ένα μοτίβο για την αναζήτηση πρόσβασης αυτών των ατόμων σε υπηρεσίες υγείας», λέει ο Δρ Alex Dregan, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας στην ψυχιατρική επιδημιολογία στο King’s IoPPN.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι όσοι είχαν πολυνοσηρότητα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Μάλιστα, για κάθε μακροχρόνια κατάσταση υγείας ο κίνδυνος θανάτου αυξανόταν μετά από μόλυνση από COVID-19 κατά 6% σε άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια και κατά 16% σε άτομα χωρίς σοβαρή ψυχική νόσο.
Τα ευρήματα ρίχνουν επίσης φως στις επίμονες ανισότητες υγείας που αντιμετωπίζουν οι διάφορες φυλετικές ομάδες.
Προχωρώντας προς τα εμπρός, είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανισότητες και να αναπτύξουν στρατηγικές για να εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα άτομα, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα.
Πηγή: dikaiologitika.gr