Μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα πραγματοποιήθηκαν σε τρεις Δήμους του Νομού Δράμας τρεις αντίστοιχες τελετές ονοματοδοσίας, με τις οποίες τιμήθηκαν άνθρωποι που έζησαν και προσέφεραν στον τόπο.

Η πρώτη τελετή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και αφορούσε την ονοματοδοσία του 1ου Νηπιαγωγείου Προσοτσάνης σε «Αρετή Βογιατζή – Μελαδίνη» προς τιμήν της νηπιαγωγού που έσωσε περίπου 40 νήπια κατά την πυρκαγιά στο νηπιαγωγείο Προσοτσάνης το 1931.

Ακολούθησε, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, η τελετή ονοματοδοσίας οδού της Δράμας σε οδός «Στέφανος Στολίγκας», προς τιμήν του αείμνηστου δημοσιογράφου, ο οποίος υπηρέτησε με μάχιμο και ασυμβίβαστο τρόπο τον Τύπο, προσφέροντας παράλληλα στη Δράμα και τους κατοίκους της.

Τελευταία χρονικά ήταν, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, η τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας του Νεροφράκτη του Δήμου Δοξάτου σε «Πλατεία Ευαγγελίας Νεραντζάκη – Σαρήμπογια, Ιατρός», προς τιμήν της αείμνηστης ιατρού, για την προσφορά της στους συνανθρώπους της και στην τοπική κοινωνία.

Πέρα από την αυτονόητη τιμή προς τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τα εύλογα αισθήματα υπερηφάνειας για τις οικογένειες των τιμώμενων προσώπων, οι ονοματοδοσίες δρόμων, πλατειών ή κτηρίων αποτελούν τρόπο για να αποτελέσει η τοπική ιστορία κτήμα της ίδιας της κοινωνίας, καθώς αναδεικνύονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αξιόλογα πρόσωπα με μεγάλη προσφορά, ενώ ταυτόχρονα οι τιμώμενοι και οι τιμώμενες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα δράσης και προσφοράς για τις νεότερες γενιές.

 

Το μπιζέλι

 

 

Η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, ήταν η πρώτη μετά την προμήθεια και τοποθέτηση νέων καρεκλών για το Προεδρείο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς κάποιες από αυτές που αντικαταστάθηκαν είχαν προβλήματα και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Τα νέα καθίσματα κέντρισαν το ενδιαφέρον των Δημοτικών Συμβούλων, κάποιοι εκ των οποίων περιεργάστηκαν τους μοχλούς που είχαν μέχρι να βολευτούν, ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια για το γεγονός τόσο στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους όσο και κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών των Δημοτικών Συμβούλων.

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Με μεγαλύτερη συμμετοχή και με σαφή ανανέωση των μελών του εκλέχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας. Ο νυν Πρόεδρος κ. Γιώργος Γεωργιάδης δεν ήταν εκ νέου υποψήφιος. Τη θέση της Προέδρου, όταν το Δ.Σ. συγκροτηθεί σε σώμα, αναμένεται να καταλάβει η κα Όλγα Βασιλείου, η οποία ήρθε πρώτη σε σταυρούς στην εκλογική διαδικασία και σήμερα είναι Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Το μήλο

 

 

Ο κύκλος ζωής για την παράταξη «Δράμα Πρωταγωνίστρια» κλείνει με τη λήξη της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κ. Λευτέρης Καλλινικίδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Μάλιστα, εκτιμάται πως αυτή δεν θα είναι η μοναδική παράταξη, από τις ήδη υπάρχουσες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, η οποία θα ολοκληρώσει την ύπαρξή της στο τέλος του 2023.

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με την κατάργηση της απλής αναλογικής και την υποχρέωση για παρουσία μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων για την ανακήρυξη ενός συνδυασμού, καθιστούν δύσκολες τις συνθήκες για συμμετοχή δημοτικών παρατάξεων στις επικείμενες δημοτικές εκλογές σε αντίστοιχο αριθμό με αυτόν των εκλογών του 2019.

 

Το κυδώνι

 

 

Η πολιτική γεωγραφία στη χώρα μας με τα όποια δεδομένα είναι μια εξίσωση με δεδομένα, σταθερές και μεταβλητές. Η κυρίαρχη τάση στη μεταβλητή για το εκλογικό σώμα, αλλά και για την κοινωνία, είναι η οικονομία.

Τα όποια ποσοστά αποδοχής περνούν από τα ράφια λιανικής πώλησης προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Ο χειμώνας έρχεται, η ενεργειακή κρίση είναι εδώ, οι συντάξεις – μισθοί σε «κατάψυξη» πάνω από δέκα χρόνια και τα εκλογικά επιτελεία κάνουν σχέδια, υπολογισμούς και πλάνα.

Η άνοιξη θα δείξει αν και πόσο πέτυχαν…

 

Το αγγούρι