Τα οικονομικά συμφέροντα στην ΑΟΖ Κύπρου στην Μεσόγειο δεν «ακουμπούν» το τρίγωνο Αθήνα – Λευκωσία – Άγκυρα αλλά είναι παράμετρος στην εξίσωση των οικονομο-γεωπολιτικών συμπεριφορών και συμφερόντων.

Βέβαια η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι και αυτή μια παράμετρος της εξίσωσης, όμως κατά πόσο τώρα με τον λαϊκό-εθνικισμό της γείτονος να είναι σε έξαρση (λόγω εμπλοκής στα νότια σύνορα) άραγε η ιδέα προόδου των ενταξιακών θα είναι αντίβαρο στον προαναφερόμενο εθνικισμό;

Έτσι η ελληνική διπλωματία έχει πολλά κεφάλαια ανοιχτά και η αποφυγή τυχόν «ατυχήματος» στο Αιγαίο σίγουρα πρέπει να αποτραπεί. Έτσι για την ΑΟΖ Κύπρου με τις πολυεθνικές εξορύξεις κοιτασμάτων να «πιέζουν» Κυβερνήσεις πέραν του Ατλαντικού σίγουρα.

Δεν είμαστε στο 1974 ή στο 1996 (Ίμια) αλλά στο 2018 και οι «παίκτες» σε αυτή την σκακιέρα θα μετρήσουν και άλλα αφανή δεδομένα και προοπτικές. Παράδειγμα η ανάπτυξη αιγυπτιακού στόλου είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο ασταθής και νευρικός Σουλτάνος χρήζει διπλής ερμηνείας για στόχους και προθέσεις. Εδώ εκ μέρους μας χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία και όχι «ανταποκρίσεις» που βοηθούν στο βάθος τον Σουλτάνο.

 

Το μανταρίνι

 

 

Διάφορα μικροπροβλήματα και… αρρυθμίες προκάλεσε και στο Νομό Δράμας (όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης) το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ελλάδα στις αρχές της εβδομάδας.

Όλα τα σχολεία του Νομού παρέμειναν κλειστά την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, μετά από σχετικές αποφάσεις των Δημάρχων, για την ασφάλεια των μαθητών.

Προβλήματα καταγράφηκαν και στην κίνηση στους δρόμους, λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, υπήρξε προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων στην Ε.Ο. Δράμας – Εξοχής, από δ/ση Κοκκινογείων έως το Τελωνείο Εξοχής, ενώ απαραίτητη ήταν η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Ε.Ο. Δράμας – Κ. Νευροκοπίου, από τη δ/ση Κοκκινογείων έως τη δ/ση Οχυρού, στην Ε.Ο. Δράμας – Ξάνθης, από δ/ση Πλατανιάς έως το Δ.Δ. Παρανεστίου., στην Επ. Ο. Δράμας – Αμφίπολης, από το ύψος της Μαυρολεύκης και στην Επ. Ο. Δράμας – Καλλιφύτου, από Καλλίφυτο έως το Μακρυπλάι.

Η κατάσταση πάντως ήταν βελτιωμένη την επόμενη ημέρα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, καθώς σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ήταν απαραίτητη στην Επ. Οδό Δράμας – Σιδηρονέρου, από το Λιβαδερό έως το Σιδηρόνερο

 

Το μήλο

 

 

Αποκαλύψεις για «μαύρα έργα, εικονικά τιμολόγια, ταμειακά ελλείμματα, χρήματα δημοτών στο χέρι αιρετών» προαναγγέλλει ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Δαλακάκης κάνει γνωστό και το ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δοξάτου θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου.

Αναλυτικά ο Δήμαρχος Δοξάτου, στην ανάρτησή του, αναφέρει:

«Καλημέρα!!! Όλα τα συμβούλια μας θα μεταδίδονται πλέον ζωντανά, παρά τις αντιδράσεις τους. Τέλος ο μεσαίωνας, τέλος η παραπληροφόρηση. Η πρώτη συνεδρίαση θα είναι αφιερωμένη σε αυτά που κρύβανε… Μαύρα έργα, εικονικά τιμολόγια, ταμειακά ελλείμματα, χρήματα δημοτών στο χέρι αιρετών. Το “Δοξαρτις” ζωντανά».

 

Το πορτοκάλι

 

 

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ. ορίστηκε, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, ο Δραμινός δικηγόρος και Πολιτευτής της Ν.Δ. στις πρόσφατες εθνικές εκλογές κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου.

Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. της ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Μ.Θ. είναι 15μελές και τα 8 μέλη ορίζονται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο για τον ορισμό και προσθέτει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης.

Αναλυτικά, ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει: «Ευχαριστώ πολύ τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μετιο, για τον ορισμό μου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ανταποκριθώ στις δύσκολες και σημαντικές απαιτήσεις της θέσης. Συνεχίζουμε…».

 

Το ακτινίδιο

 

 

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, στις 19.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Γεώργιος Παυλίδης» της Π.Ε. Ροδόπης, με θέμα: «Αποδοχή Παραίτησης Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και Εκλογή νέου Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τα άρθρα 165 και 166 του Ν.3852 /2010».

 

Το μήλο