Αποκλιμάκωση καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Άλλωστε, πλέον ο Νομός Δράμας, από τις 25 Μαΐου, αποτυπώνεται με πορτοκαλί χρώμα στον χάρτη ΕΟΔΥ σχετικά με την επιδημιολογική επιβάρυνση των τελευταίων 14 ημερών, ενώ παλαιότερα ήταν κόκκινη. Ο συγκεκριμένος χάρτης του ΕΟΔΥ αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε Νομό τις τελευταίες 14 ημέρες με αναγωγή σε 100.000 πληθυσμό. Το κόκκινο χρώμα σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 σε μια περιοχή τις τελευταίες 14 ημέρες είναι πάνω από 150, ενώ το πορτοκαλί ότι τα κρούσματα είναι 50 με 149.

Όσον αφορά τα συνολικά νέα κρούσματα ασθενών με Covid-19 στην Π.Ε. Δράμας μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με τις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, αυτά ήταν 327. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τα 376 κρούσματα που καταγράφηκαν σε τοπικό επίπεδο μέσα στον Απρίλιο.

Πάντως το αισιόδοξο στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση του αριθμού των κρουσμάτων στη Δράμα, είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα του Μαΐου δεν έχουν ισομερή κατανομή στα δύο δεκαπενθήμερα του μήνα. Συγκεκριμένα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου τα κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας ήταν 216, ενώ το δεύτερο 111.

Αναλυτικά, από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι και τον Μάιο του 2021 τα μηνιαία κρούσματα στη Δράμα έχουν ως εξής: Οκτώβριος 215, Νοέμβριος 2.000, Δεκέμβριος 683, Ιανουάριος 46, Φεβρουάριος 58, Μάρτιος 159, Απρίλιος 376, Μάιος 327.

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών σε τοπικό επίπεδο, την Παρασκευή 28 Μαΐου ξεπέρασαν τους 40.000. Πλέον ο αριθμός αυτός έχει ανέβει πάνω από 42.000, καθώς σε καθημερινό επίπεδο γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα του Νομού περίπου 750 εμβολιασμοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο των 30.000 εμβολιασμών στο Νομό Δράμας ξεπεράστηκε στις 13 Μαΐου και αυτό των 20.000 εμβολιασμών στις 21 Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως εμβολιασμοί στο Νομό Δράμας γίνονται στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Δράμας, Προσοτσάνης, Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου.

 

Το μήλο

 

 

Η 29η Μαΐου είναι η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, με αφορμή αυτό το γεγονός, επέλεξε ένα τραγούδι σε ερμηνεία του Δραμινού κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, για να πραγματοποιήσει σχετική ανάρτηση.

Συγκεκριμένα, στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας πόσταρε το τραγούδι «Πόλη», σε στίχους Ε. Ζιώγα, μουσική Ευ. Ρεμπούτσικα και ερμηνεία Γρ. Παπαεμμανουήλ. Στην ανάρτηση του κ. Δένδια αναφέρονταν τα εξής: «“Μες στον αέρα σου ακόμα και απ’ των καιρών τα χαλάσματα οι εποχές σαν φαντάσματα ανασαίνουνε”: Η πολιτισμική κληρονομιά της Πόλης δεν “αλώθηκε”. (Πόλη, στίχοι Ε. Ζώγια, μουσική Ευ. Ρεμπούτσικα, ερμηνεία Γρ. Παπαεμμανουήλ, πηγή: ΕΡΤ3).

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαεμμανουήλ, σχολίασε την ανάρτηση του κ. Δένδια, με δική του ανάρτηση στο facebook, αναφέροντας τα εξής: «Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Πόλης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας δημοσίευσε στο twitter του, το τραγούδι “Πόλη, ποιο φως μας ενώνει” της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, που ερμήνευσα στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή της

Ορθοδοξίας 20 Μαρτίου 2016 σε συναυλία ενώπιον του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Υπουργέ μου ευχαριστώ για την εξαιρετική τιμή!».

 

Το κεράσι

 

 

Η πανδημία ήρθε και δύσκολα θα φύγει, ως απόλυτο γεγονός θα καταστεί ενδημία. Η υγειονομική κρίση κατέδειξε ότι το ΕΣΥ με τις όποιες γραφειοκρατικές αδυναμίες, εντέλει ανταποκρίθηκε σε ικανοποιητικό ποσοστό.

Ανέδειξε και κατέδειξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναδιάρθρωσή του είναι επιβεβλημένες ανάγκες για τη λειτουργία του. Κι εδώ πρακτικές και αντιλήψεις για «τακτοποίηση» «φίλων» και «ημετέρων» είναι ξεπερασμένες και καταδικαστέες.

Η στατιστική απεικόνιση για την Υγεία στη χώρα μας λέει ότι το επιστημονικό – ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό έχει «αντίπαλο» ένα γραφειοκρατικό σύστημα που αντλεί δύναμη από ανάγκες και αντιλήψεις περασμένης 30ετίας.

Η μετάβαση στην e-ενημέρωση και στις νέες πρακτικές δράσεις και επικοινωνίας, με εφαρμογή κανόνων θα προσδώσει στο ΕΣΥ ένα νέο προφίλ και δυναμική αξιοποίησης της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο και τόπο.

 

Το βερίκοκο