Κατά τη διάρκεια της (29/3) συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προδερία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, υπήρξε ονομαστική αναφορά στον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκης Σκέρτσος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για βασικές πτυχές του Κυβερνητικού Έργου και μιλώντας για τις εξελίξεις στις υποδομές και την υλοποίηση των μεγάλων έργων, ανέφερε πως «ολοκληρώθηκε η σύμβαση για την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών για τη δημοπράτηση και κατασκευή του τμήματος μήκους περίπου 29,5 χιλιομέτρων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Δράμας – Αμφίπολης».

Στο δρόμο Δράμα – Αμφίπολη αναφέρθηκε σε συνέντευξή του και ο μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, σε συνέντευξή του στην στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής (28/3).

Μιλώντας για την επανεκκίνηση σημαντικών έργων, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε: «Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Υποθαλάσσια Ζεύξη της Σαλαμίνας που θα υλοποιηθεί μέσω Σύμβασης Παραχώρησης, όπου μόλις στις 24 Μαρτίου καταθέσαμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ακόμα, μέσα στο έτος αυτό, θα δημοπρατήσουμε τη σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με τον ΠΑΘΕ, ένα τεράστιο έργο προϋπολογισμού άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, με μεγάλη αστική σήραγγα όμοια της οποίας δεν έχει ξανακατασκευαστεί στη χώρα, όπως και τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη προϋπολογισμού περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ».

 

Το λεμόνι

 

 

Στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, συμπεριελήφθησαν και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους του Εθνικού Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με αυτά, υπάρχει στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης, το οποίο έχει εντοπιστεί στην Π.Ε. Δράμας.

Με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, το κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Π.Ε. Δράμας δεν είναι πρόσφατο, καθώς δεν καταγράφηκε στη στήλη με τα νεοαπομονωθέντα στελέχη, αλλά σε αυτή με τα συνολικά. Βέβαια στον αμέσως προηγούμενο πίνακα με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Μαρτίου, δεν υπήρχε καταγραφή για την Π.Ε. Δράμας.

Μια πιθανή εξήγηση για τη συμμετοχή της Δράμας στο χάρτη των περιοχών με βρετανική μετάλλαξη, χωρίς όμως να πρόκειται για νέο κρούσμα, αλλά και χωρίς να υπάρχει αναφορά στα στοιχεία της αμέσως προηγούμενης έκθεσης, ενδεχομένως να πηγάζει από τα στελέχη από άγνωστη Περιφερειακή Ενότητα, τα οποία αντιστοιχίστηκαν στη συνέχεια. Συγκεκριμένα στην έκθεση της 18ης Μαρτίου γινόταν λόγος για 19 στελέχη βρετανικής μετάλλαξης από άγνωστη Περιφερειακή Ενότητα, ενώ σε αυτήν της 25ης Μαρτίου τα στελέχη από άγνωστη Π.Ε. ήταν 6.

 

Το λαχανάκι Βρυξελλών

 

 

Συμπληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ένας χρόνος από το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Δράμα. Επρόκειτο για γυναίκα, η οποία παρουσίασε τα πρώτα

συμπτώματα στις 21 Μαρτίου 2020, όμως η εργαστηριακή επιβεβαίωση για τη νόσο Covid-19 ήρθε στις 27 Μαρτίου.

Συνολικά στην πρώτη φάση της πανδημίας από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο στην Π.Ε. Δράμας υπήρξαν μόλις 7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς. Τον Ιούλιο τα κρούσματα ήταν 7, τον Αύγουστο 10 και τον Σεπτέμβριο 16. Τον Οκτώβριο οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς ήταν 215, ενώ το Νοέμβριο εκτινάχθηκαν στους 2.000. Τον Δεκέμβριο τα κρούσματα ήταν 683 για να επέλθει η ύφεση τον Ιανουάριο με 46 και τον Φεβρουάριο με 58. Μέσα στον Μάρτιο καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς μέχρι τις 30/3 αυτά ήταν 140.

 

Το αβοκάντο

 

 

Η μη απόδοση των μέτρων α λα Κίνα της Κυβέρνησης για την πανδημία έφερε τη «μετάλλαξη» των μέτρων «ακορντεόν» και στο τέλος η φύση νικά, είναι η κατάληξη. Η βελτίωση του καιρού, η κούραση κυρίως ψυχολογικά του κόσμου και το «λίπος» που έκαψε η οικονομία είναι το περίγραμμα των μέτρων που έρχονται τώρα με τον Απρίλη.

Βιώνουμε, ειδικά στο Λεκανοπέδιο, τον ορισμό της κορύφωσης, οπότε η σταδιακή αποκλιμάκωση είναι ο μονόδρομος και ο προθάλαμος του καλοκαιριού. Το τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη και σε εξωτερικούς χώρους θα έχουμε και πάλι την οικονομική δραστηριότητα στην πολύπαθη εστίαση.

Στον τομέα των εμβολιασμών ξεπεράσαμε οριακά το 10% και είναι η πρώτη βάση της πολυσυζητημένης ανοσίας. Έχουμε όμως δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Ο Απρίλης είναι η αρχή της αναστροφής…

 

Η φράουλα