Η γερμανική προεδρία στην Ε.Ε. έχει την καυτή πατάτα της Αν. Μεσογείου, τα διαγγέλματα του Σουλτάνου με το Νέο-Οθωμανισμό και τις έρευνες.

Τα ανατολίτικα παζάρια είναι ξακουστά ανά τους αιώνες. «Χτυπώ δόντι κι ας πεινώ» είναι το δόγμα των Νέο-Ισλαμιστών της Άγκυρας.

Το άξιο απορίας είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ και εδώ η σιωπή και η αδράνεια του οργανισμού δικαιώνει τη ρητορική του Κ.Κ.Ε.

Το «παιχνίδι» στην περιοχή είναι πολυεπίπεδο και οι «παίκτες» με τις συμπαθούντες ομάδες υπακούουν στις ανάγκες της αγοράς και των κοινοπραξιών.

Διακατέχεται ο Ερντογάν από ένα μεγαλοϊδεατισμό και στα 100χρονα της Τουρκικής Δημοκρατίας θέλει το κάδρο του Ατατούρκ, αν δεν κατέβει, να ‘χει δίπλα και το δικό του. Όμως ο μέσος Τούρκος κάθε μέρα βιώνει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και με εθνικισμό (μόνο) τα κάδρα δεν ανεβαίνουν.

Τέλος, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αν αλλάξει τον Γενάρη του 2021, είναι η κατάληξη των όποιων εξισώσεων προκύπτουν στα θέματα της περιοχής μας. Οπότε μπαίνουμε σε περίοδο που στις ΗΠΑ άλλες είναι οι προτεραιότητες και αυτό είναι ένα κενό…

 

Το φραγκόσυκο

 

 

Το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο Νομό Δράμας είναι γεγονός, καθώς αυτό εντοπίστηκε στο Δήμο Προσοτσάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 70χρονο άντρα ο οποίος νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα στο Νοσοκομείο Δράμας. Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Προσοτσάνης κάλεσε τους δημότες του «να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους από τσιμπήματα εντόμων και ειδικά από κουνούπια».

 

Το αχλάδι

 

 

Όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα, έτσι και στη Δράμα προστίθενται σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο νέα κρούσματα ασθενών με κορωνοϊό, σύμφωνα με τις απογευματινές επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Έτσι, μέσα στον Αύγουστο (μέχρι την Τρίτη 25 Αυγούστου που γράφονται αυτές οι γραμμές) τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στο Νομό Δράμας είναι 16. Την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν ακόμη 6 νοσούντες, οι οποίοι καταγράφηκαν στις εξής ημερομηνίες: 19 Αυγούστου 1, 20 Αυγούστου 2, 21 Αυγούστου 1, 23 Αυγούστου 2.

 

Το πεπόνι

 

 

Μέχρι τις 31 Αυγούστου παρατάθηκε η ισχύς των μέτρων για τον κορωνοϊό σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Δράμα. Όπως συμβαίνει, λοιπόν, στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έτσι και στη Δράμα, συνεχίζει να ισχύει το όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά. Παράλληλα, εν ισχύ βρίσκεται η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Πρόκειται για μέτρο που από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε, προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης, καθώς εκτιμάται πως η Δράμα δεν φέρει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και θα έπρεπε να εξαιρεθεί η εφαρμογή του μέτρου σε τοπικό επίπεδο από την υπόλοιπη Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

Πάντως, τα όσα συμβαίνουν στους χώρους εστίασης στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην οδό Βενιζέλου και πέριξ αυτής, λίγο πριν τα μεσάνυχτα είναι πρωτόγνωρα. Η κίνηση σε δρόμους και πεζοδρόμια είναι έντονη. Καθώς πλησιάζει η ώρα για το κλείσιμο των καταστημάτων, η μουσική σταματάει, τα φώτα ανάβουν, οι θαμώνες αποχωρούν όλοι μαζί, ενώ προσωπικό και καταστηματάρχες προσπαθούν να μαζέψουν γρήγορα τα τραπέζια και να κλείσουν τα μαγαζιά.

 

Το δαμάσκηνο

 

 

O Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος υπέγραψε απόφαση για την πρώτη δόση της έκτακτης επιχορήγησης, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με σκοπό την αγορά μασκών και την προμήθειά τους στα δημόσια σχολεία της χώρας, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνολικά για τους 12.191 μαθητές στο Νομό Δράμας αναλογούν περίπου 55.000 ευρώ.

Αναλυτικά, στους Δήμους του Ν. Δράμας η κατανομή έχει ως εξής:

Δήμος Δοξάτου – 1.450 μαθητές – 7.000 ευρώ

Δήμος Δράμας – 8.815 μαθητές – 39.000 ευρώ

Δήμος Κάτω Νευροκοπίου – 640 μαθητές- 3.000 ευρώ

Δήμος Παρανεστίου – 217 μαθητές – 1.000 ευρώ

Δήμος Προσοτσάνης – 1.069 μαθητές – 5.000 ευρώ

 

Το σταφύλι