Σίγουρα υπάρχει μια ηρεμία στα οικονομικά και η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου μαζί με τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών τείνουν στο αυτή η ηρεμία να δώσει «ώθηση» στην πολυαναζητούμενη ανάπτυξη.

Βέβαια την οικονομική ηρεμία πρέπει να ακολουθεί και η πολιτική μαζί με την κοινωνική. Και εδώ υπάρχουν «θέματα». Ήδη μειοψηφίες, για ξεχωριστούς λόγους, αναζητούν ρόλου και εδώ είναι το αναζητούμενο του αποδεκτού και του απορριπτέου (από την κοινωνία).

Μέγα θέμα και εθνικό είναι οι μεταναστευτικές ροές σε μια Ελλάδα που «βγαίνει» από μια 10χρονη «εμπόλεμη» οικονομική ζώνη και κατά πόσο οι τοπικές κοινωνίες θα μπορέσουν να συνυπάρξουν με τους προερχόμενους εξ Ανατολών.

Οικονομία, Κοινωνία, Μεταναστευτικό, είναι θέματα πρώτης γραμμής και εδώ η προσέγγιση θέλει «κρύο αίμα» και όχι επικοινωνία αρεστή μεν, αλλά με μη λειτουργική. Η χώρα είναι σε σταυροδρόμι και σε θέση επανεκκίνησης.

 

Το μαρούλι

 

Σε εκλογική διαδικασία για ανάδειξη νέων αιρετών οργάνων συμμετείχαν όλοι οι μηχανικοί της χώρας, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019.

Σε τοπικό επίπεδο, τα αποτελέσματα για το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ είχαν ως εξής:

Ψήφισαν 761 (453 στην Καβάλα και 308 στη Δράμα).

ΔΚΜ 270 – 36,94%

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΡΑΜΑΣ 212 – 29,00%

ΟΡΜΗ 175 – 23,94%

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ 30 – 4,1%

ΣΥΜΜΑΧΙΑ 25 – 3,47%

ΔΥΝΑΜΗ 19 – 2,6%

Ειδικότερα στη Δράμα τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΡΑΜΑΣ 203 – 68,46%

ΔΚΜ 74 – 24,83%

ΟΡΜΗ 12 – 4,03%

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ 4 – 1,34%

ΣΥΜΜΑΧΙΑ 3 – 1.01%

ΔΥΝΑΜΗ 1 – 0.34%

Σε σχέση με το 2016 και τα ποσοστά εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης στο Νομό Δράμας, η παράταξη ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΡΑΜΑΣ έχει πτώση 8,30%, η παράταξη ΔΚΜ άνοδο 22,01%, η παράταξη ΟΡΜΗ πτώση 12,17%, η παράταξη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ πτώση 0,77% και η παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ πτώση 0,55%.

 

Το κάστανο

 

 

Στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην Πρώτη Σερρών, παρουσιάστηκε, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, το Δίκτυο Πόλεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, των Περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, καθώς και δεκάδων Δημάρχων πόλεων της Μακεδονίας. Ανάμεσά τους ήταν και οι Δήμαρχοι Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης. Όπως τόνισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, επελέγη ως τόπος εκκίνησης αυτής της συλλογικής προσπάθειας ένας ιστορικός χώρος, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η σημασία του Δικτύου.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός κ. Καραμανλής χαρακτήρισε θετική πρωτοβουλία τη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και υπογράμμισε πως θα στηριχθεί η προσπάθεια, αλλά στόχος είναι να έρθουν κι άλλοι ιδιωτικοί φορείς «γιατί μόνο μέσα από συνέργειες θα μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα με προοπτική και μέλλον».

Το Δίκτυο Πόλεων Μεγάλου Αλεξάνδρου παρουσίασε η κ. Μαρία Πάππα, διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Δικτύου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μία σύμπραξη μακεδονικών πόλεων και περιοχών, οι οποίες, μέσω της περίφημης μακεδονικής ιστορίας, αναπτύσσουν κάθε μορφή πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, εκπαίδευσης» και «προωθούν την Ελλάδα μέσα από το μακεδονικό μεγαλούργημα στον κόσμο, δημιουργώντας δεκάδες διακρατικά υποδίκτυα, τα οποία συνδέουν όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και προκαλούν πολλές μορφές παράλληλης ανάπτυξης». Έδρα του Δικτύου, όπως ανέφερε η κ. Παππά, είναι η Αμφίπολη Σερρών, ενώ στόχοι του είναι: «Η προώθηση, προβολή, ανάδειξη και ανάπτυξη περιοχών της μακεδονικής γης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, μέσω εφαρμογής συγκεκριμένου προωθητικού σχεδίου. Η δημιουργία θεματικών υποδικτύων μέσα στο Δίκτυο αποτελεί το εργαλείο, τον τρόπο και τον λόγο ανάδειξης κάθε μακεδονικής ανθρώπινης δραστηριότητας και μετατροπής της σε αναπτυξιακή μορφή».

 

Το γκρέιπ φρουτ

 

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη θα έχουν εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου, στις 14.00, στο Υπουργείο.

 

Το σέλινο

 

 

Σε ορισμό ενός νέου Αντιδημάρχου προχώρησε με απόφασή του, στις 4 Νοεμβρίου 2019, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου. Συγκεκριμένα Αντιδήμαρχος ορίστηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Λαζαρίδης και του μεταβιβαστήκαν οι αρμοδιότητες των Τεχνικών Έργων, της ευθύνης συντήρησης και επισκευής ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και διαχείρισης υλικών, καυσίμων, ανταλλακτικών μηχανολογικού εξοπλισμού, της εποπτείας και ευθύνης του Πολεοδομικού Σχεδιασμού και της εποπτείας και ευθύνης της Καθαριότητας και του Περιβάλλοντος.

 

Το ακτινίδιο