Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός ψηφίζεται μέσα στο μήνα που έρχεται και εδώ στο ερώτημα αν έρχεται η κανονικότητα, τι θα γίνει, η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια τέλος και είναι αυτό ένα γεγονός. Θα μπούμε σε μια περίοδο κανονικότητας και θα βγούμε (ως χώρα) στην αγορά χρήματος.

Συμπερασματικά από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία την διαχειρίστηκε η συνύπαρξη ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝΕΛ περνάμε στην καθαρά διαχειριστική φάση.

Το τέλος των μνημονίων θα φέρει την κάλπη, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πιο πολύ τα διεθνή κέντρα στις αναζητήσεις τους για την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Οι εφαρμογές των μεταρρυθμίσεων φέρνουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις σε εφαρμογή των εκτάκτων και η ελληνική κοινωνία είναι σίγουρα προβληματισμένη και εσώψυχα θυμωμένη και για το σήμερα, αλλά ξέρει πολύ καλά το γιατί και πώς βρεθήκαμε εδώ.

 

Το σκόρδο

 

 

Σε δημόσια θέα, μέσω της ιστοσελίδας της Ν.Δ. (www.nd.gr), βρίσκεται το κοινοβουλευτικό έργο των Βουλευτών του κόμματος. Ο κάθε χρήστης του διαδικτύου μπορεί να επισκεφθεί το συγκεκριμένο ιστότοπο και να αποκομίσει τουλάχιστον αριθμητική εικόνα για τη δράση του κάθε Βουλευτή στο Κοινοβούλιο, καθώς είναι αναρτημένα τα μηνιαία στατιστικά με το κοινοβουλευτικό έργο κάθε Βουλευτή: ο αριθμός, δηλαδή, των ομιλιών του σε Επιτροπές και Νομοσχέδια, αλλά και των Ερωτήσεων που έχει υποβάλει (Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις και Επίκαιρες Επερωτήσεις), ελέγχοντας την Κυβέρνηση.

Όσον αφορά το Δραμινό Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, φαίνεται ότι καταγράφει πολύ καλές επιδόσεις, καθώς βρίσκεται ψηλά σε σχέση με τους συναδέλφους τους τόσο στις κοινοβουλευτικές ομιλίες όσο και στις ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στον τομέα των ομιλών, μέσα στον Οκτώβριο (για τον οποίο είναι δημοσιευμένα τα στοιχεία) κ. Κυριαζίδης πραγματοποίησε συνολικά 4 ομιλίες στη Βουλή (1 σε νομοσχέδιο, 2 σε Επιτροπές και 1 στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο). Ίδιο αριθμό ομιλιών έχουν και οι συνάδελφοι του κ. Φωτεινή Αραμπατζή (Βουλευτής Ν. Σερρών) και κ. Γιώργος Καρασμάνης (Βουλευτής Ν. Πέλλας). Στην 1η θέση της σχετικής λίστας, με μία περισσότερη ομιλία, 5 δηλαδή στο σύνολο, είναι οι Βουλευτές κ.κ. Γιώργος Βαγιωνάς (Βουλευτής Ν. Χαλκιδικής) και κ. Σταύρος Καλαφάτης (Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης).

Τώρα, στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης κατέχει και σε αυτή τη λίστα υψηλή θέση, με συνολικά 13 Ερωτήσεις (9 Ερωτήσεις, 3 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 1 Επίκαιρη Επερώτηση). Πρώτος είναι ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης με 29 Ερωτήσεις και ακολουθούν οι κ.κ. Μανώλης Κόνσολας (Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου) με 27, Χρήστος Μπουκώρος (Βουλευτής Ν. Μαγνησίας) με 24, Θόδωρος Καράογλου (Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης) με 23, Βασίλης Οικονόμου (Βουλευτής Επικρατείας) με 18, Βασίλης Γιόγακας (Βουλευτής Ν. Θεσπρωτίας με 16), Χρήστος Κέλλας (Βουλευτής Ν. Λάρισας) με 15 και στην 8η θέση ακολουθεί ο Δραμινός Βουλευτής κ. Κυριαζίδης.

 

Η πιπεριά

 

Δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (Δ.Ε.Δ.Α.) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Δράμα. Συγκεκριμένα την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενέκρινε προς τη ΔΕΔΑ δάνειο ύψους 48 εκ. ευρώ για την υλοποίηση έργων επέκτασης του δικτύου διανομής σε 18 πόλεις σε Στερεά, Μακεδονία και Θράκη (Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα).

Για την κατασκευή των δικτύων θα αξιοποιηθεί επίσης χρηματοδότηση που αναμένεται από τα ΠΕΠ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καθώς και τα ίδια κεφάλαια που θα δοθούν από τη ΔΕΠΑ ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ.
Για το δάνειο, το οποίο θα έχει τετραετή περίοδο χάριτος και 20ετή περίοδο αποπληρωμής, χρειάστηκε η εγγύηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ΔΕΠΑ, που είναι η μητρική της ΔΕΔΑ.
Στόχος του προγράμματος ανάπτυξης της ΔΕΔΑ αποτελεί η κατασκευή πλήρους υποδομής διανομής φυσικού αερίου, προκειμένου το σύνολο των κτηρίων στις 18 πόλεις να αποκτήσει πρόσβαση στο οικονομικότερο καύσιμο, γεγονός που παράλληλα θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών, στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους επαγγελματίες και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Το πορτοκάλι