Η στήλη το είχε γράψει εδώ και καιρό ότι ρύθμιση για το ελληνικό χρέος θα έχουμε μετά τις γερμανικές εκλογές και φτάσαμε Ιούνη και οι «βολές» του Δρ. Σόιμπλε είναι καθημερινές, πρώτα προς το γερμανικό εκλογικό σώμα και μετά προς το ελληνικό Μαξίμου. Έτσι οι δανειστές μάς χορεύουν σε γερμανικούς τόνους και εμείς (ως χώρα) αναθεματίζουμε επικοινωνιακά την σκληρότητα των δανειστών, αλλά η ψήφιση είναι ψήφιση.

Το ‘πε ένας παλαιός κομμουνιστής, ο λόγος για τον Κώστα Καζάκο, όταν στέλνεις τα καλά σου μυαλά, τους νέους επιστήμονες εκτός πατρίδας δεν είναι μια απλή αναζήτηση πιο καλής τύχης, είναι μια προδοσία… Έτσι η πολυπόθητη ανάπτυξη χωρίς φρεσκάδα και νιάτα είναι μια ουτοπία.

Και ο Δρ Σόιμπλε με ψυχρότητα διατυμπανίζει ότι είναι Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και για το καλό των πολιτών αγωνίζεται. Εδώ οι «συνάδελφοι» από την Μεταπολίτευση έως και σήμερα μπορούν να πουν το ίδιο. Οι αριθμοί της οικονομίας και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών δηλώνουν τι πέτυχαν…

 

Η ρίγανη

 

 

Το τριήμερο που μας πέρασε (του Αγίου Πνεύματος όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται) έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς Δραμινούς να επισκεφτούν τις παραλίες του γειτονικού Νομού Καβάλας. Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαιτέρως θετικές στη Δράμα (το τελευταίο χρονικό διάστημα οι βροχές ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο) τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες του τριημέρου (κυρίως την Κυριακή που έβρεξε από νωρίς και σημειώθηκε πτώση της θερμοκρασίας), την Δευτέρα η ηλιοφάνεια και η υψηλή θερμοκρασία προκάλεσαν… συνωστισμό σχεδόν σε όλες τις παραλίες (οργανωμένες ή… ανοργάνωτες) του Νομού Καβάλας. Πλήθος Δραμινών, λοιπόν, πραγματοποίησαν τη μονοήμερη εκδρομή και απόλαυσαν ήλιο και θάλασσα, προκαλώντας το αδιαχώρητο στα beach bar, αλλά και σε κάθε σημείο της Καβάλας που βρέχεται από θάλασσα… Ως αποτέλεσμα αυτής της μαζικής… απόδρασης, η Δράμα, την Αργία του Αγίου Πνεύματος, ήταν σχεδόν άδεια από κόσμο, κίνηση, αυτοκίνητα…

Όσον αφορά την ειδησεογραφία, αυτή κυμάνθηκε σε επίπεδα… Δεκαπενταύγουστου, καθώς η είδηση δεν… βγήκε ούτε με… ψαροντούφεκο! Εμφανώς οι ρυθμοί πριν, κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το τριήμερο ήταν πιο χαλαροί, συνεντεύξεις τύπου δεν δόθηκαν, εκδηλώσεις δεν είχαν προγραμματιστεί και γενικά το κλίμα σε τοπικό επίπεδο ήταν αρκετά… ράθυμο. Φυσικά, όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από το πρώτο τριήμερο του καλοκαιριού οι ρυθμοί θα αρχίσουν σταδιακά να ανεβαίνουν, μέχρι φυσικά να μπει για τα καλά το καλοκαίρι (σε επίπεδο θερμοκρασιών) που τότε και πάλι θα υπάρχει ειδησεογραφική… ανομβρία.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η περίοδος των υψηλών θερμοκρασιών δεν ενδείκνυται γενικά για κινήσεις (κυρίως πολιτικής φύσεως), καθώς το μυαλό του κόσμου (ακόμη και στην Ελλάδα των μνημονίων) είναι (όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται με αυτά τα οικονομικά δεδομένα) στον ήλιο, στις παραλίες και στη θάλασσα. Βγαλμένη άλλωστε από τη ζωή είναι η φράση της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας για «τα μπάνια του λαού»…

Σε αυτό το… καλοκαιρινό πλαίσιο, παρατηρείται και η… στροφή του ενδιαφέροντος του κόσμου σε πολιτιστικές δράσεις. Ήδη ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Φαράγγι της Πετρούσας (και οι φανατικοί του φίλοι έχουν μελετήσει τις παραστάσεις και τα λοιπά θεάματα που θα παρουσιαστούν και έχουν κυκλώσει τις σχετικές ημερομηνίες που τους ενδιαφέρουν), ενώ αναμένεται και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων, το οποίο παραδοσιακά ελκύει το ενδιαφέρον των Δραμινών κάθε Ιούλιο και Αύγουστο που διεξάγεται, για να υπάρχει η βασική… μαγιά τουλάχιστον για θεατρικές παραστάσεις και κάποιες συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή… Από εκεί και πέρα, στα μουσικά – συναυλιακά, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι συναυλίες (το πρόγραμμα στο Φαράγγι για φέτος περιλαμβάνει μόνο δύο) που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Δραμινοί είτε στο Νομό είτε σε γειτονικούς Νομούς, αλλά ο καιρός των ανακοινώσεων πλησιάζει…

 

Το καρπούζι

 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η προμήθεια ενός νέου ψηφιακού στεφανιογράφου για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ εντάχθηκε ως νέα πράξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020.

Ο νέος στεφανιογράφος θα καλύπτει τις ανάγκες του αιμοδυναμικού τμήματος του νοσοκομείου το οποίο εξυπηρετεί περιστατικά της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου, το προηγούμενο έτος διενεργήθηκαν στο αιμοδυναμικό τμήμα 1200 επεμβάσεις και εξετάσεις, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού.

 

Το κορόμηλο