Ο Βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε Ερώτηση, σχετικά με τις ενέργειες της που οδηγούν σε απώλεια της δυνατότητας εγχώριας παραγωγής πυρομαχικών από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
Αφορμή της Ερώτησης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας Ευαγγ. Αποστολάκη, ήταν η απόφαση των ΕΑΣ, το Δεκέμβριο 2023, για σύσταση Κοινοπραξίας με την Σλοβάκικη εταιρεία «MSM Export» με σκοπό τη γόμωση εισαγόμενων κορμών βλημάτων μεγάλων διαμετρημάτων στο εργοστάσιο του Λαυρίου που είχε ως αποτέλεσμα τα ΕΑΣ να μετατρέπονται, από αυτοδύναμη εταιρία παραγωγής πυρομαχικών, με καθετοποιημένη παραγωγή, σε συμπαραγωγό, με μόνη δραστηριότητα τη γόμωση.
Με τη σύσταση της ως άνω Κοινοπραξίας, επισημαίνεται στην Ερώτηση, μένει εκτός το εργοστάσιο του Υμηττού, στο οποίο παράγονται όλα τα μεταλλικά μέρη των πυρομαχικών (κορμών βλημάτων, καλύκων κ.α.) με αποτέλεσμα να απολέσουν το 70% της προστιθέμενης αξίας που προσφέρει η κατασκευή των μεταλλικών μερών. Η εξαίρεση του εργοστασίου του Υμηττού και των γραμμών παραγωγής του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΕΑΣ και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά την έναρξη εργασιών για τη κατασκευή του Πάρκου Υπουργείων στο ακίνητο του εργοστασίου, που έχει ως βασική προϋπόθεση την εκκένωση του ακινήτου. Η μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Υμηττού στο Λαύριο δεν έχει τύχει μέριμνας και προγραμματισμού και δεν έχει υπάρξει πρόνοια για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων υποδοχής των γραμμών παραγωγής του Υμηττού. Είναι προφανές ότι το εργοστάσιο του Υμηττού οδηγείται σε κλείσιμο, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την άμυνα της χώρας.
Με δεδομένο ότι όλα αυτά δημιουργούν εύλογες απορίες και προβληματισμούς για τον επιδιωκόμενο σκοπό και το οφέλη από τη σύσταση Κοινοπραξίας των ΕΑΣ με την MSM Export, τη στιγμή που η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και συνεπώς και τα ΕΑΣ έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για την οικονομία όσο και για την εξασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, ερωτώνται μεταξύ άλλων οι αρμόδιοι Υπουργοί, γιατί τα ΕΑΣ δεν κατέθεσαν αυτόνομα πρόταση αναβάθμισης των παραγωγικών τους δυνατοτήτων με χρηματοδότηση του 50% από την ΕΕ και επέλεξε την Κοινοπραξία, αν θα γνωστοποιηθεί η συμφωνία στη Βουλή, και αν υπάρχει όρος στη συμφωνία τα τελικά παραγόμενα προϊόντα που αναλογούν στα ΕΑΣ να πωλούνται κατά προτεραιότητα στην MSM Export.