Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση 46 συνολικών Βουλευτών, με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον διορισμό των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008, που έχουν σειρά κατάταξης ανώτερη του τελευταίου διορισθέντα βάσει του ν. 4589/2019.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη και της Αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. Ν. Φίλη και Μ. Τζούφη αντίστοιχα, το 2008 διεξήχθη γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τον διορισμό και την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά με μεταγενέστερη διάταξη στο ν. 3848/2010 προβλέφθηκε μείωση κατά 40% των διοριστέων μέσω του Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και κάλυψη των θέσεων αυτών από ενιαίους πίνακες αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία.

Ωστόσο η Ολομέλεια του ΣτΕ (527/2015) έκρινε αντισυνταγματική την παραπάνω διάταξη, θεωρώντας ότι ο διορισμός επιτυχόντων του ΑΣΕΠ παραλείφθηκε κατά παράβαση των αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας. Βάσει της απόφασης αυτής, μία σειρά επιτυχόντων που πρόλαβαν να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο, δικαιώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις.

Με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 73 του ν. 4589/2019), την οποία υπερψήφισε η Ν.Δ., διορίστηκε το σύνολο των δικαστικώς δικαιωθέντων. Η Ολομέλεια του ΣτΕ (1834/2021) έκρινε σύμφωνη με το Σύνταγμα τη διάταξη, ανοίγοντας τον δρόμο για επέκταση του πεδίου εφαρμογής της στους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 που έχουν σειρά κατάταξης ανώτερη από τον τελευταίο διορισθέντα δυνάμει της ανωτέρω διάταξης.

Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι σύμφωνο με την αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας, ενώ θα αποκαθιστά μια διαχρονική αδικία σε βάρος εκπαιδευτικών που στερήθηκαν τον διορισμό τους κατά παράβαση του Συντάγματος και κατά παράκαμψη του ΑΣΕΠ, επισημαίνουν οι Βουλευτές και ρωτούν την Υπουργό Παιδείας αν προτίθεται να λάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.