Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

  • «Η στάση του ήταν αξιοπρεπέστατη… Ήταν απολύτως εντάξει…»

 

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις «ΙΝΔΙΚΤΟΣ» το βιβλίο «Απόπειρα δολοφονίας» του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και πρώην Υπουργού. Στο βιβλίο του ο κ. Λοβέρδος καταθέτει προσωπικές μαρτυρίες και τη δική του εκδοχή για την υπόθεση «Novartis», την οποία χαρακτηρίζει ως σκευωρία.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Λοβέρδος ήταν ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ενώ πρόκειται για τον μοναδικό που η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας του, μετά από σθεναρή απαίτηση του ιδίου, για το ενδεχόμενο αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Μάλιστα, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο κ. Λοβέρδος ζήτησε την άρση της ασυλίας του, για να συντρίψει, όπως είπε, τους σκευωρούς, με τα όπλα που διαθέτει κάθε απλός πολίτης και χωρίς βουλευτικά ή υπουργικά προνόμια.

Το βιβλίο του κ. Λοβέρδου, «Απόπειρα δολοφονίας», συζητήθηκε αρκετά με την κυκλοφορία του, καθώς ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής περιγράφει σε αυτό πως του γεννήθηκε κάποια στιγμή η ιδέα να δείρει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα πως πέρασε από το μυαλό η σκέψη να του σπάσει τη μύτη μέσα στην αίθουσα της Βουλής. Βέβαια κάτι τέτοιο ποτέ δεν συνέβη, καθώς ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει πως δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει, παραθέτοντας τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε όταν συζήτησε αυτή τη σκέψη με συνεργάτες του, αλλά και με τον μικρό του γιό Δημήτρη.

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Α. Λοβέρδου «Απόπειρα δολοφονίας»

 

Άγνωστες πτυχές από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ

 

Βέβαια, στο βιβλίο του κ. Λοβέρδου υπάρχει και τοπικό ενδιαφέρον, καθώς στις σελίδες του περιγράφονται στιγμές από ένα κοινό του ταξίδι στις ΗΠΑ με τον πρώην Βουλευτή του Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2018, οι κ.κ. Καραγιαννίδης και Λοβέρδος, εκπροσωπώντας τη Βουλή, συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον και στο Τσάρλεστον των ΗΠΑ.

Ακριβώς τις ημέρες που ο κ. Λοβέρδος βρισκόταν στις ΗΠΑ με τον κ. Καραγιαννίδη, στην Ελλάδα έρχονταν στο φως οι πρώτες λεπτομέρειες της υπόθεσης «Novartis», ενώ η σχετική δικογραφία διαβιβάζονταν στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Στο βιβλίο του ο κ. Λοβέρδος καταγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του εκείνη την περίοδο, ενώ αφιερώνει και ένα μικρό κομμάτι για τις υποχρεώσεις του ταξιδιού: «Στις υποχρεώσεις μου στην επίσκεψη στις ΗΠΑ ήμουν συνεπέστατος. Δεν έλειψα ούτε δευτερόλεπτο από καμμία συνάντηση. Ήμασταν άλλωστε μικρή, διμελής, αποστολή και η παρουσία κάθε μέλους ήταν ορατότατη. Ανέκαθεν απεχθανόμουν τον κοινοβουλευτικό τουρισμό. Αλλά και το έτερο μέλος της αποστολής, ο Χρήστος Καραγιαννίδης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν απολύτως συνεπής».

Στη συνέχεια ο κ. Λοβέρδος παραθέτει το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την κόρη του Μαργαρίτα, επισημαίνοντας πως «διηγήθηκα τον διάλογο στον Καραγιαννίδη», αλλά και την αντίδρασή του σε δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας που έγραψε πως τάχα βρισκόταν στην Αμερική για να βρει δικηγόρους. Και αυτή η κατάσταση, αναφέρεται στο βιβλίο, πως συζητήθηκε με τον κ. Καραγιαννίδη.

Η δισέλιδη αναφορά του Βουλευτή και πρώην Υπουργού για το ταξίδι στις ΗΠΑ με τον κ. Καραγιαννίδη ολοκληρώνεται ως εξής: «Η στάση του ανθρώπου αυτού, που έζησε μαζί μου αυτές τις πρώτες ημέρες της περιπέτειάς μου ήταν αξιοπρεπέστατη. Όμως κι εγώ συνειδητά δεν επιβάρυνα τις συζητήσεις μας. Ήμασταν αναγκαστικά πολλές ώρες μαζί κι η “Novartis” δεν επισκίασε την αποστολή και τον ρόλο μας εκεί. Το χειρίστηκα ισορροπημένα και ο ίδιος ήταν απολύτως εντάξει. Μήτε γαλίφης, αλλά και δεν αδιαφόρησε».

Ο πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας Χρ. Καραγιαννίδης με τον Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Α. Λοβέρδο

 

Με ανθρωπιά δίπλα σε κάθε άνθρωπο που δοκιμάζεται

 

Για τον πρώην Βουλευτή του Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη έχει περάσει ως στερεότυπο η εικόνα ενός πολιτικού που αρέσκεται σε συγκρούσεις, όμως φαίνεται ότι η πραγματικότητα απέχει αρκετά. Άλλωστε, αυτή η συγκρουσιακή εικόνα καλλιεργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε και από τους αντίπαλους του για δικό τους όφελος.

Στο βιβλίο του κ. Λοβέρδου περιγράφονται, έστω και εν συντομία, τα βαθιά ανθρώπινα χαρακτηριστικά του κ. Καραγιαννίδη, τα οποία είναι κτήμα όσων των γνωρίζουν προσωπικά, είτε αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας, είτε πριν ή μετά στο πλαίσιο κοινωνικής δραστηριότητας. Στους μόνους που μπορεί να προκαλείται κάποιου είδους έκπληξη για τις περιγραφές του κ. Λοβέρδου είναι σε όσους δεν έχουν ιδία γνώση του χαρακτήρα του κ. Καραγιαννίδη, έχοντας βγάλει συμπεράσματα από μιντιακές παρουσιάσεις ή από αναφορές τρίτων.

Ο χαρακτηρισμός που εμπεριέχεται στο βιβλίο «Απόπειρα δολοφονίας» πως ο πρώην Βουλευτής του Νομού Δράμας «ήταν απολύτως συνεπής» στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Μπορεί, κατά καιρούς, να έχουν εκτοξευτεί διάφορες κατηγορίες εις βάρος του κ. Καραγιαννίδη, αλλά σίγουρα κανείς δεν του έχει προσδώσει το χαρακτηριστικό της οκνηρίας. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ήταν ένας από τους πιο ενεργούς Βουλευτές, με συχνή κοινοβουλευτική παρουσία και κοινοβουλευτικό έργο, ενώ η σε εβδομαδιαία βάση παρουσία του στη Δράμα συνοδευόταν και από πυκνό πρόγραμμα επαφών με πολίτες και φορείς.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος στο βιβλίο του περιγράφει με σεβασμό τη συμβίωσή του με τον κ. Καραγιαννίδη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, τις «πρώτες ημέρες της περιπέτειας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Λοβέρδος κάνει λόγο για αξιοπρεπέστατη στάση από την πλευρά του κ. Καραγιαννίδη και προσθέτει πως «ήταν απολύτως εντάξει», χωρίς γαλιφιές, αλλά και χωρίς αδιαφορία. Όσοι γνωρίζουν προσωπικά τον κ. Καραγιαννίδη ξέρουν για τον βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα του και έχουν γνώση πως στέκεται πάντα στο πλευρό όσων δοκιμάζονται. Παράλληλα, ο κ. Καραγιαννίδης έχει ριζωμένες μέσα του τις αξίες της δικαιοσύνης και για αυτό συμπεριφέρεται με δίκαιο τρόπο, καταφέρνοντας να αντιμετωπίσει και την πιο δύσκολη κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να υιοθετήσει επαμφοτερίζουσες απόψεις για να χαϊδέψει αυτιά και για να γίνει αρεστός.

Στο βιβλίο του ο κ. Λοβέρδος καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για την, κατά τον ίδιο, σκευωρία «Novartis», αλλά πέρα από το μεγάλο κάδρο της υπόθεσης αυτής, αναδεικνύονται και άλλες μικρότερες ιστορίες. Τα όσα αναφέρονται για πρώην Βουλευτή του Ν. Δράμας στις σελίδες του βιβλίου «Απόπειρα δολοφονίας» ενδεχομένως να προκαλούν εντύπωση σε όσους δεν γνωρίζουν τον χαρακτήρα του κ. Καραγιαννίδης, αλλά για όσους τον ξέρουν προσωπικά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμη επιβεβαίωση της ποιότητας που έχει ως άνθρωπος…